App indexing voor SEO in het kort

Home / App indexing voor SEO in het kort

Google heeft in 2013 app-indexing geïntroduceerd. Daarmee kunnen gebruikers die mobiel zoeken direct in een app zoeken en niet alleen op het internet. Als de App niet geïnstalleerd is, dan krijgt de bezoeker een zogenaamde ‘card design’ kaart voorgeschoteld waarop het aanbod staat om deze in de desbetreffende app-store (Apple of Android) te installeren.

Sinds februari 2015 gebruikt Google de indexatie ook als een ranking factor. Dat wil zeggen dat als een gebruiker is ingelogd (bijna elk mobiel toestel) in Google en de app is indexeerbaar, deze hoger eindigt in de zoekresultaten dan alleen het webresultaat. De overgang naar de app is dan vlekkeloos zonder rare vragen van het systeem of veiligheidsissues. Zo komen gebruikers dus eerder in de app terecht en kunnen nieuwe gebruikers geattendeerd worden op de app als deze relevante informatie bevat.

Google’s samenvatting:

Google’s belang

Google wil dit graag omdat het beter zicht krijgt op populaire content in apps en dit gebruikt zal gaan worden in de toekomst om de merkwaarde en voorkeur bij consumenten te kunnen bepalen bij het organische rangschikken. Daarnaast vinden gebruikers het prettig om in een bekende omgeving een juist resultaat te krijgen en zal de aansluiting met Stemcommando’s vanuit Siri, Cortana en Google’s eigen OK Google hierdoor sterk verbeteren.

Waarom zou je dit moeten inzetten?

Wat moet jij of je klant hier mee?

In mei 2015 waren er meer zoekopdrachten op mobiele apparaten dan desktop computers. Klanten kunnen sneller de producten en diensten of pagina’s/schermen op je app vinden. Ze komen in een omgeving waar bijvoorbeeld het bestellen eenvoudiger is. Denk onder andere aan betalingen en bestellingen door middel van een login. Deze zijn direct vertrouwd en kunnen door middel van een al ingelogde app worden afgehandeld, dit zou heel goed een hogere conversieratio kunnen betekenen.

Daarnaast zijn begin juni 2015 de eerst Google Now cards op basis van App content gesignaleerd. Dat wil zeggen dat mensen in Google Now bijv. een recept van de dag te zien krijgen of geattendeerd kunnen worden op een dagaanbieding, de route naar een winkel of een nieuw stuk content dat je hebt geplaatst.

Wat zijn de kansen?

  • Heractiveren install base; mensen vergeten soms dat ze een app hebben voor bepaalde doelen. Ze blijven wel Google gebruiken en zo wordt de app weer opnieuw onder de aandacht gebracht.
  • Google geeft in de zoekbox bij de suggesties ook direct een suggestie voor een deeplink naar een app, met een icon erbij. Hierdoor kunnen je  apps nog beter gepositioneerd worden evenals het merk.
  • Apps hebben veelal een hogere conversie waarde, waardoor bepaalde apps bijvoorbeeld door middel van een verbeterde weergave, video’s etc. of een hogere conversie op mobiel meer ‘verkeer’/gebruik krijgen en hierdoor een hogere totaal conversie kan worden behaald

Implementatieplan

Het opzetten van een Proof of Concept bij je app om het gebruik te leren en inzicht te krijgen in het gedrag is de eerste stap. Google is niet zo van het Proof of Concept principe en gaat meer voor het testen met live gebruikers het is daarom dan ook lastiger om dit in een afgeschermde omgeving te testen, het gaat tenslotte om de publieke crawler en daadwerkelijk live informatie die voor alle ingelogde gebruikers gebruikt wordt.

Stappenplan om app-indexing te introduceren

  1. Aanzetten app-indexing. Onder andere dit formulier kan hierbij helpen.
  2. App aanmelden in de search console. Daarmee krijgen we meer informatie over hoe Google onze app vindt en hoe het resultaat hiervan is volgens Google
  3. Deeplinks in de app toevoegen. De app voorzien van de drie types deeplinks die beschikbaar zijn <action>, <category> en <data> om aan te geven wat de gewenste acties en resultaten zijn voor Google
  4. App Manifest verbeteren. Het huidige app manifest is vergelijkbaar met de XML sitemap, waardoor we Google nog beter kunnen voorzien in de juiste content
  5. App Indexing API. Door deze API, kunnen we Google vertellen dat in de zoekbox ook andere dingen gedaan kunnen worden als alleen maar zoeken in Google, maar bijv. ook in onze app.
  6. Deeplinks in de e-commerce site toevoegen. Door ook in de HTML op de gewone site aan te geven dat we een app hebben hiervoor begrijpt Google dit beter als we op deze pagina’s komen. Zodoende kunnen we de gebruiker weer beter in onze app

Achtergrond links:

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

2 reacties op “App indexing voor SEO in het kort”

  1. Das avatar
    Das

    Nu nog iOS apps in de search console, dat zou helpen! Al zicht op wanneer dat beschikbaar is?

    1. Roy Huiskes avatar

      Ik denk dat ze daar iets minder drukte mee hebben 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.