Google Trustbox

Home / Google Trustbox

Ooit gehoord van de Google Sandbox? Het bestaan van de Google Sandbox is door Google nooit toegegeven, maar de effecten zijn veelal wel zichtbaar. Sandbox is een soort label/tag die een site krijgt als hij net gelanceerd is en bijvoorbeeld plotseling veel meer links dan ‘gemiddeld’ krijgt. Meestal duurde het zo’n 3 maanden voordat je uit deze Sandbox was. Er zijn tig artikelen geschreven over hoe en wat met de Sandbox, waarin vooral stond wat je kon doen om eruit te blijven/komen. Denk bijvoorbeeld aan het opkopen van oude domeinen, goede backlinks van PR7 sites krijgen enz.

Van Sandbox naar Trustbox
Tegenwoordig wordt er niet zo veel meer gepraat over de Sandbox, maar over de Trustbox. Dat is eigenlijk waar je terecht wilt komen, ongeacht de Sandbox. Trust is het ‘nieuwe’ toverwoord voor Google. Dat is eigenlijk wat je voorheen deed om uit de Sandbox te komen: om in de Trustbox terecht te komen.
Hiervoor is het dus belangrijk om de ‘gemakkelijke’ vertrouwde links te krijgen, zoals DMOZ, Wiki, & Yahoo webdir. Probeer uit te vinden wat de autoriteiten zijn in je vakgebied en probeer om hier een link voor te krijgen. Het helpt als je een domein hebt wat lang niet eigenaar is gewisseld en over de jaren al langzaam wat goede links heeft verzameld.

3 belangrijke stappen.
Het proces van Sandbox naar Trustbox bestaat eigenlijk uit maar 3 stappen:

  1. Zorg dat je website het linken waard is.
  2. Regel goede links van autoriteiten en sites die als veel ’trust’ hebben.
  3. Linkbaiten. Vissen naar links, door het schrijven van goede artikelen die mensen willen linken omdat het gewoon goed is.

Zoals je ziet is hier nog maar weinig blackhat aan te doen. Dit is dan ook precies de bedoeling van Google.

De stappen van de trustbox
Veronderstelt wordt dat de trustbox meerdere niveau’s kent.

  • Geen Trust, vroeger was dit eigenlijk de Sandbox.
  • Beetje Trust, paar links van autoriteiten en je site begint te ranken.
  • Volledige Trust, je rankt nu ook op competitieve keywords en zult waarschijnlijk de eerste linkverzoeken krijgen.
  • Autoriteit, Je rankt als nummer 1 op competitieve keywords, dagelijks puilt je mailbox uit van de linkverzoeken en je wordt flink gespiderd, geschraapt en bestolen. Maar wat maakt het uit, je bent nu toch binnen.

Google Nederland
Jammer is dat Google veel van deze features nog niet echt geoptimaliseerd heeft voor de Nederlandse markt, welke voor Google dan ook alleen maar interessant is vanwege de bakken met geld die we hier, zeker in verhouding, in Adwords stoppen. Waar we door een index vol met spam dan ook in zeker mate wel bijna gedwongen worden.

Als ik dit even terugbreng op 2 eigen websites dan zeg ik dat ik met mijn tattoo blog en mijn eigen website, nu in fase 2 zit.
Ik gok dat de site van Joost op nivau 3 zit nu. Ik zal binnenkort eens uit de doeken doen over de aanpak van de tattoo website.
Mijn vraag aan jullie nu is: op welk niveau zit jouw site?

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

16 reacties op “Google Trustbox”

  1. Roy avatar

    Je kunt de stadia niet opvragen, dat zul je moeten doen door een analyse te maken van je backlinks en je zoekresultaten die uiteindelijk op je site terecht komen. Jouw site is zo’n 2 jaar oud en zal dus zo’n beetje in het 2e deel terecht komen. Je rankt nog niet lekker mee op topkeywords, maar vangt al wel een deel van de long tail op.

    De Yahoo webdir is inderdaad betaald, $299 en nemen alleen Engelstalige sites op geloof ik.

    DMOZ is weer verhaal apart. Je kunt gewoon proberen in zo’n site terecht te komen, maar je moet dan even nadenken hoe je dat gaat aanpakken. Wat heeft jouw site wat 100den, collega’s niet hebben? probeer zo’n catch te pakken en je staat ook vrij vlot in DMOZ.

  2. richard avatar

    hoe kan ik ergens zien in welk stadium ik zit? Oh, en hoe regel ik links van DMOZ in een categorie waar geen redacteur zit (zonder dit zelf te worden hahaha).

    De Yahoo webdir is een betaalde vermelding, toch?

  3. Roy avatar

    Wat je zou kunnen doen is alle geïndexeerde pagina’s met een 301 doorverwijzen en zodoende hartensveld.com uit de running nemen. Als je beide sites naast elkaar wilt gebruiken dan zal Google het behandelen zoals het is: een nieuwe site.

    Pas wel op duplicate content als je ermee bezig bent, want dat zou je eventueel een demping kunnen opleveren.

  4. Joost de Valk avatar

    Het enige “blackhat” wat je hier nog aan kunt doen is links “regelen” van Wikipedia. Let hier echter wel mee op, als ze je zien als linkspammer kan het nog wel es erg mis gaan, want er is sprake van een samenwerking tussen Google en Wikipedia om linkspammers tegen te gaan… Meer hierover binnenkort op mijn blog 😉

  5. Roy avatar

    ik krijg een 403 als ik naar je blog deel ga, dus het lijkt erop dat je .htaccess niet goed werkt.

    Ik zie dat je Joomla gebruikt met een SEF plugin, dat is netjes gebeurd. Het is beter om elke pagina eigen Meta-data mee te geven. Het ziet er allemaal aardig uit, het lijkt me dat de structuur niet is opgebouwd op basis van zoekresultaten, daar zou je nog eens goed naar kunnen kijken.

  6. Corwin avatar

    Hi Roy, erg fijn dat je mij deze tips geeft!

    403: Wanneer een bezoeker binnenkomt op iets met “/blog” dan wordt het eerste deel van de URL vervangen door http://www.hartensveld.com/blog. Op die manier wordt verkeer voor http://www.bruidsreportages.com/blog naar de oude URL gestuurd, met als boodschap een 301 (page moved permanently)

    Ik heb de standaard meta’s verwijderd en ga vanaf nu nieuwe pagina’s van eigen meta’s voorzien: goeie tip!
    SEO is gewoon dagelijks onderhoud en handwerk 😉

    Structuur opbouwen op basis van zoekresultaten is nieuw voor mij. Wil je hier nog iets over vertellen?

  7. […] Mijn collega Joost heeft niet zo lang geleden een artikel geschreven over het linkbuilden van zijn css3 website. Prima post die heel goed uit heeft gelegd hoe hij zijn linkbuilding heeft aangepakt om in de trustbox te komen. […]

  8. Corwin avatar

    Hi Roy,

    Bedankt voor je tips!

    Ik heb de meta’s nu per pagina aangegeven, in plaats van één groep meta’s voor alle pagina’s. SEO is blijkbaar gewoon ouderwets handwerk en onderhoud 😉

    De redirect gaat wel goed, maar ik kan de uitleg hierover niet invoeren, zonder als ‘spam’ te worden beschouwd. In de regel in .htaccess verwijs ik in elk geval alles dat binnenkomt voor /blog naar de oude URL

    ‘De structuur opbouwen op basis van zoekresultaten’. Kun je een beetje toelichten wat je hiermee bedoelt?

  9. Danny avatar

    Wikipedia spam?…… Heb je nog een link naar dit artikel?

  10. Jorik avatar

    Mijn site zit in fase NUL. Best lullig als je aan je persoonlijk site tijden niks doet en daarom van google een ‘penalty’ krijgt voor ietsje teveel affiliate linkjes…..

    Daarom ff mn site omgetovert en nu links aan het sprokkelen. Dus bij deze: Jorik.nl… mag dat?

  11. […] Waarom geen long tail? Als je als SEO in de organische resultaten specifiek richt op de long tail dan ben je verkeerd bezig. Ik bedoel dan niet long tail als in ‘vakantie Griekenland’ maar meer de echte long tail zoals ‘vakantie Griekenland rondreis Peleponnesos’. Heel leuk dat je daar nummer 1 op rankt, maar als je nummer 1 rankt op ‘vakantie Griekenland’ dan zul je met een klein beetje extra moeite ook nummer 1 ranken op ‘vakantie Griekenland rondreis Peleponnesos’. Door je site de juiste trust en thema’s te geven en te zorgen voor een goede spiderbaarheid en linkstructuur is het veel beter om je richten op de topkeywords, omdat de traffic veel groter is en deze keywords veel eerder in het AIDA proces voorkomen. Zodoende ben je al eerder in beeld bij de consument en door middel van een goede conversie ben je in staat om bezoeker te overtuigen van de kwaliteit van jouw reis. […]

  12. […] Links in het algemeen Iedereen die websites maakt en ook maar iets weet van zoekmachine optimalisatie weet dat links heel erg belangrijk zijn voor je rankings. De waarde telt dan ook vrij zwaar mee in het ranking algoritme. Iedereen die dus hoog wil ranken moet dus zorgen voor goede backlinks door middel van linkbuilding of linkbait. Dit gebeurd dan ook op grote schaal door bijvoorbeeld links in te kopen of linkruil te doen met andere webmasters. Zodoende kom je in een ‘vertrouwd’ netwerk te zitten en zal de ‘trust’ van je eigen website om hoog gaan. […]

  13. Hermon avatar

    Aan dit artikel heb ik echt wat gehad, bedankt 😉

  14. Albert Maartens avatar
    Albert Maartens

    Hier staat alles wel Duidelijk zeg bedankt voor de tips en de informatie echt veel aan gehad.

  15. Peter avatar
    Peter

    In het begin had ik vaak last van de zogenaamde sandbox of trustbox. Het is maar hoe je het fenomeen wilt noemen. Het is inderdaad zo dat je in het begin “niet eerlijk” wordt behandeld door Google ten op zichte van de wat gevestigde pagina’s. Wat ik dan altijd doe bij projecten waar geen specifieke deadline voor is, is het volgende: ik laat alvast een domein met een under cunstruction page in Google opnemen en maanden of misschien jaren later begin ik er pas aan. Op deze manier ben je ook van het sandbox fenomeen af.

  16. Michel avatar
    Michel

    Hoi peter,

    Maar ziet google een verschil tussen de ‘age’ van het domeinnaam of wanneer de website echter wordt gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.