Not provided naar 100% – Hoe verder?

Home / Not provided naar 100% – Hoe verder?

Gisteren brak het nieuws door dat Google al haar zoekopdrachten via HTTPS laat lopen, met als gevolg dat het minder makkelijk is om zoekgedrag te achterhalen. In het kader van Privacy best verdedigbaar in mijn ogen, echter gelijke monniken, gelijke kappen zou je denken. Dat is uiteraard niet het geval. Voor Adwords, de geldbron van Google en van veel websites, blijft het over de normale HTTP verbinding gaan vooralsnog, daar is privacy minder belangrijk.

Waarom is dat dan zo?

In Google analytics konden we in het verleden, op basis van de ‘referer’ (de website/url van de afzender), achterhalen met welke zoektermen gebruikers bij onze sites binnenkwamen. Zodoende kon je achterhalen welke woorden goed voor jou werken in je SEO Strategie. Conversie, gedrag en activiteit, alles kon je zo achterhalen. Ideale wereld.

Nou is het zo dat als je iets gratis kunt krijgen dat beter is dan als je ervoor moet betalen, omdat het ‘natuurlijker’ oogt. Daarnaast is Google niet kapot van SEO’s die proberen de zoekresultaten te beïnvloeden (ze vinden het prima als je ze helpt met meer content indexeren en ontrafelen overigens). Dus komt het ze niet heel slecht uit dat het aantonen van rendement een stuk lastiger is. Echter voor Adwords is dat vrij essentieel, dus daar zullen ze op korte termijn nog niet aankomen.

Hoe nu verder?

Waar halen we nu de data vandaan om te valideren of we goed bezig zijn. In het verleden werd er op positie gerapporteerd en gelukkig weten we nu al dat dit niet de weg is. Als industrie zijn we met onze KPI’s naar bezoekers en conversie toe gegaan, waarbij zoektermen en gedrag werden doorgemeten op zoekterm niveau. Nu zul je een deel van dit gedrag misschien uit je Adwords moeten halen (extrapoleren bijv.) of op pagina niveau gaan doormeten. Persoonlijk vind ik de laatste variant veruit de beste variant, omdat je daarvoor ook echt een goede site nodig hebt, waarbij je weet waarom je bepaald traffic op een bepaalde pagina kunt krijgen.

Duidelijker kun je het niet maken: wie betaalt, bepaalt bij Google en zolang er geld te verdienen is zullen slimme SEO’s wel een weg hebben om de juiste data te achterhalen. Echter voor de mensen die hier niet dagelijks mee te maken hebben zullen er de komende maanden nog wel enkele verrassingen zijn in de rapportages.

Meer lezen:

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

3 reacties op “Not provided naar 100% – Hoe verder?”

  1. Rick Dronkers avatar
    Rick Dronkers

    Ben benieuwd. Ik zie een soort van ‘best guess tool’ verschijnen die een combinatie maakt van de AdWords keyword API, GWT API (de nieuwe aankomende), Analytics API en een externe ranking tool om zo nog iets te ontcijferen…

  2. Jan-Willem Bobbink avatar
    Jan-Willem Bobbink

    Tja, dat was te verwachten 🙂 Neem ook eens een kijkje op http://notprovidedkit.com/

  3. Michel Bonvanie avatar
    Michel Bonvanie

    Het meest opvallende vind ik nog dat je uiteindelijk steeds minder goed kan inspelen op de daadwerkelijke behoefte van de bezoeker. Om de bezoekers vervolgens goed van dienst te kunnen zijn. Wat de essentie is van alle propaganda die google verspreid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.