Voor emerce heb ik op woensdag 21 maart een hele dag ronde tafel sessies gedaan met mensen die graag wilden weten wat ze kunnen verwachten op het gebied van zoekmachine optimalisatie en hoe je SEO in de marketing mix verwerkt.

De insteek van de presentatie was om vooral de marketeers te motiveren en te laten zien wat er eigenlijk mogelijk is en wat de keuzes zijn geweest (en worden) van ongeveer 1500 experts wereldwijd vanuit MarketingSherpa.

Wat mij elke keer weer opvalt is hoeveel mensen echt op zoek zijn naar de gratis tips en eigenlijk nooit veel verder denken in de mogelijkheden en nieuwe kansen. Ik ben bang dat hier toch een stukje spreadsheet management en onze eigen ‘accountability’ pitch de oorzaak van is. Het nemen van risico wordt tenslotte niet beloond, alleen het bestraffen van misstappen is waar de angst voor regeert. Begrijpelijk in het huidige systeem en een groot voordeel voor iedereen die dit wel ziet.

Het hele idee van SEO dat ik al sinds ergens in 2006 verkondig is dat je het moet integreren in de organisatie. Technisch moet je site op orde zijn. Eerlijk gezegd valt dat met veel van de huidige webbouwers (van groot tot klein) nog niet mee. De basiskennis van SEO zou daar toch gewoon duidelijk moeten zijn.

Überhaupt ben ik van mening dat een webdesigner kennis moet hebben van Microformats, Schema.org, Responsive design, canonicals, language references en algehele webdesign trends en bewegingen. Anderzijds, in het land waar we verplicht zijn aan webrichtlijnen te voldoen en waar een groot deel van de gemeentes en overheidsites hier nog niets mee doen ondanks dat de eindtermijn hiervoor al enkele malen zijn opgeschort, moet je ook niet verbaasd zijn dat men hiermee wegkomt.

Dat SEO trouwens niet door webdesigners wordt begrepen is niets nieuws, Journalisten, mainstream bloggers en project managers kunnen er ook wat van als je kijkt naar sommige artikelen die compleet fout worden geïnterpreteerd en gepubliceerd de afgelopen week over ‘over-optimalisatie’.

Maar goed, dit alles mag de pret niet drukken, mocht je de download link van de presentatie willen zien, vul dan even je e-mail adres in en dan is hij direct beschikbaar in je mailbox. Ik doe overigens niets met je e-mailadres, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Helaas, de presentatie is niet meer beschikbaar