Feestdagen; een tijd van reflectie. Onzin!

Home / Feestdagen; een tijd van reflectie. Onzin!

Waarom zou je alleen aan het einde van het jaar met de feestdagen reflecteren? Beter doe je dat elke week of misschien zelfs wel elke dag. Elke dag een beetje beter. Vaak nemen we niet genoeg de tijd om te reflecteren. Even terugkijken op het jaar lukt wel. Google doet het, bloggers doen het. Ik doe het ook, maar doe ik dat goed, of alleen maar goed genoeg?

Dagboek

Begin dit jaar ben ik begonnen met het bijhouden van een soort dagboek. Via een app, met slimme vragen en uitdagingen. Tegen beter weten in, want ik ben niet volledig om dat dit voor mij echt goed werkt. het voelt nogal ‘coach’ en ‘guru’ beïnvloed. Anderzijds geloof, en merk ik, dat tijd voor jezelf en even nadenken wel degelijk goed is voor je mentale gezondheid.
Uiteindelijk ben ik in maart uit pure irritatie gestopt met het bijhouden. Het werkte voor mij niet, ik kreeg het niet in mijn systeem, naast mijn eet-dagboek en sportdagboek.

Waarom dan een dagboek?

Omdat ik eigenlijk van alles uit mijn hoofd onthou. Maar ik word ook ouder. Ik vergeet ook dingen (nog steeds niet veel, maar wel vaker dan vroeger). Maar ik werk met data en ik wil eigenlijk meer resultaten vastleggen. Ik ben enorm onbekwaam in het bewaren van resultaten, in tegenstelling tot allerlei anderen dingen (ik heb net de administratie van 1999 tot 2009 opgeruimd en een aantal verpakkingen van spullen die ik al niet meer heb). Eigenlijk heb ik de resultaten wel, maar in een, zelfs voor mij soms, onnavolgbaar systeem 😀

…of course, if you’re lost on purpose, you’re not lost.
Lost is only possible if you are fixed on getting somewhere specific.

Seth Godin

En dat was prima, maar zoals Seth aangeeft, geen probleem als het bewust is, totdat je een bepaald doel voor ogen hebt. Dan draagt het misschien niet bij. Iets dat ik van een boek van een CrossFit coach, Ben Bergeron heb opgepikt mijn eigen drive naar perfectie. Dat is meer een vloek dan een zegen, en ik probeer al 20 jaar te werken met ‘goed genoeg’ of de 80/20/pareto regels, maar zoals de quote onderaan mijn website ook zegt:

“Beware the lollipop of mediocrity;
lick it once and you suck forever.”

is dat wel een immer aanwezig gevaar. Dus wil ik dit voorkomen en gaan er dingen wat aangepast worden, en dat begint in mijn hoofd en met begrijpen van de stappen.

Chasing Excellence

Het boek van Ben Bergeron richt zich op de onophoudelijke nastreving van uitmuntendheid in alles wat we doen. Het is vooral gericht op atleten, coaches, en iedereen die zijn volledige potentieel in het leven wil bereiken. Het boek behandelt verschillende belangrijke thema’s:

 1. De kracht van uitmuntendheid: Bergeron introduceert het idee van uitmuntendheid als een krachtige kracht die ons leven kan transformeren. Het gaat niet alleen om succes behalen, maar om onszelf tot onze grenzen te duwen en de beste versie van onszelf te worden.
 2. De mentaliteit van uitmuntendheid: De nadruk ligt op mentale kracht en veerkracht. Het ontwikkelen van een groei-mindset is cruciaal, waarbij we leren van onze fouten en continu verbeteren.
 3. Het proces van uitmuntendheid: Het gaat om de reis naar een doel, niet alleen het doel zelf. Bergeron benadrukt het belang van focussen op het heden en de stappen die we zetten naar onze doelen.
 4. De gewoonten van uitmuntendheid: Uitmuntendheid gaat over het consistent oefenen van vaardigheden en gewoonten die leiden tot grootsheid. Het creëren van een dagelijkse routine die onze doelen en aspiraties ondersteunt, is essentieel.
 5. Het team van uitmuntendheid: De ondersteuning en aanmoediging van anderen zijn van vitaal belang. Het gaat niet alleen om individuele inspanningen, maar ook om de steun van teamgenoten en coaches.

Bergeron benadrukt vooral de onophoudelijke nastreving van uitmuntendheid, mentale kracht, en de ondersteuning van anderen. Door de principes in zijn boek te volgen, kunnen we ons leven transformeren en de beste versies van onszelf worden.

Nou vind ik dat allemaal wel iets teveel van het goede, want ik blijf natuurlijk een nuchtere tukker, maar een aantal zaken geloof ik zeker wel in en zijn ook wetenschappelijk te onderbouwen.

Daarnaast denk ik ook dat je daarmee een proces in gaat van ‘elke dag een beetje beter’ of bijv. een mantra als 1% per dag verbeteren na kunt gaan streven. Dat is de wens naar uitmuntendheid of perfectie, niet direct het resultaat. En dat geeft lucht om te ademen en niet met een burn-out te zitten voordat Zaagmans is geweest.

Intenties – acties: een behoorlijke brug nodig

Er zit nog een behoorlijk gat tussen wat mijn intenties zijn, journaling, en hoe ik dit wil doen op een manier die voor mij werkt. Gelukkig ben ik niet de enige, luister hier naar een podcast hierover: What would Socrates do?

Het probleem blijft, ik krijg journaling niet in 30 dagen in mijn systeem en ook niet na 3 maanden helaas. Maar ik heb wel wat andere goede gewoontes opgepikt, die ik verder wil verbeteren.

Zoals een wekelijkse review op vrijdagmiddag. In mijn agenda staat en een ‘taak’ is die ik op vrijdagmiddag altijd naar de ‘done’ kolom in Trello schuif zonder er schriftelijke aandacht aan te geven. Een moment op de maandagochtend of zondagavond, als ik daar zin in heb. Ik noem dat voor het gemak maar even een planningsmoment, waarbij ik de komende week even doorneem en de verbeteringen van de voorgaande week kan inplannen.

Be like water

Of be like amazon, dat mag ook. Bruce Lee legt uit waarom:

Ik heb ergens nog een certificaat liggen van een basis kaizen-cursus die ik heb gevolgd jaren geleden. Dat systeem past goed bij hoe ik wil werken. Dat is flexibel, maar wel met een vorm van een proces.

Kaizen

Kaizen is een Japanse filosofie die zich richt op continue verbetering in alle aspecten van het leven. In zakelijke context wordt het vaak toegepast om processen te verbeteren, efficiëntie te verhogen en verspilling te verminderen. Het draait om kleine, geleidelijke veranderingen in plaats van grote, ingrijpende hervormingen. Belangrijk is dat op alle niveaus worden aangemoedigd om bij te dragen aan verbeteringen. Dit kan leiden tot een meer betrokken en innovatieve werkomgeving en dat is wat ik graag wil, en de C-level meestal ook.

Kernpunten van Kaizen

 • Japanse filosofie van continue verbetering.
 • Gericht op procesverbetering en efficiëntieverhoging.
 • Kleine, geleidelijke veranderingen.
 • Betrekt werknemers op alle niveaus.

Al met al dus een een behoorlijk systeem om fluïde te blijven, maar je proces wel op te delen in stappen. En elke stap zou je kunnen verbeteren. Dus zo moet mijn ‘journaling’ ook gaan werken en om het niet al te moeilijk te maken doe ik dat dan ook deels openbaar op mijn blog. En dit is daar een resultaat van. Misschien niet zo SEO, maar eigenlijk ook weer wel. Want rigide vasthouden aan oude gewoontes zit innovatie in de weg.

Overpeinzingen

Zo komen dus dingen uit mijn zakelijke leven en sportieve leven bij elkaar. En ik denk dat dit de manier is hoe je mentaal ook gezond en sterk blijft. Blijven bij wie en hoe je bent.

Ondanks dat ik dus wekelijks dingen ‘review’, heb ik nu, zo aan het begin van het nieuwe jaar ook nog wel wat dingen opgesomd. Ik denk dat ik de leukste hier even op een rij heb gezet voor jullie. Zijn het niet de leukste dan is het wel ’top of mind’. Verder zit ik eraan te denken om een ‘Week in Review’ (WIR) op YouTube te gaan doen, waarbij ik de artikelen die ik de moeite vond te bespreken en ‘analyseren’. Laat mij in de comments weten of je dat wat lijkt.

Anyway, hier mijn beslommeringen, plannen en mogelijk doelen en daar is niets SMART aan.

Doelen

Ik stel eigenlijk nooit doelen voor een jaar. Dat is grotendeels omdat ik daarmee een stukje verantwoordelijkheid afwijs. Ik dwing mij dan om bepaalde zaken te doen, waar ik op dat moment niet zoveel zin aan heb. Niets menselijks is mij vreemd. Maar laat ik eens wat ideeën op een rij zetten:

 • Een Week in Review doen op YouTube.
 • Eigen set (BigQuery en Python) scripts die helpen met SEO en iets toevoegen of verbeteren aan de toffe tools die al bestaan.
 • Casual catch-ups uitbreiden en verbeteren.
 • Strakker met deadlines omgaan, dat is soms een flinke uitdaging als je fluïde wilt zijn, maar dat dus verbeteren is een duidelijk doel voor 2024.

Leeslijst

Boeken en artikelen die ik op de korte termijn wil uitlezen of luisteren:

 • They ask, You answer – Marcus Sheridan
 • Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) – Paiva Alexandre
 • The running grave – Robert Galbraith
 • Een waslijst aan artikelen die ik verzameld heb door het jaar.

Dingen die ik geleerd heb dit jaar

Mja, doe dat maar eens uit je hoofd, dan komt zo’n dagboek toch goed van pas.

 • Jiu Jitsu, nouja niet geleerd, maar wel aan begonnen.
 • Dat de eigenaar van Lululemon een enorm asshole is. Bron
 • Python scriptjes om mee te starten.
 • BigQuery scripts, kwam mijn SQL kennis van het HBO toch nog eens van pas.
 • ChatGPT en andere ‘prompt’ tools, first steps.
 • De klimaatcrisis door extreem weer heeft 16 miljoen per uur gekost over de afgelopen 20 jaar. Bron
 • Van alles over Google systemen, signalen en algoritmes. Veel vermoedens werden dit jaar weer bevestigd, maar nog meer nieuwe vragen kan ik stellen en proberen uit te zoeken.
 • Begonnen met video-editing in Adobe Premiere en videos maken voor mijn website. Net als wat andere styling tutorials gebruiken

Op de studielijst voor 2024

 • Google BigQuery & Google dataform, ik beheers de fundamenten, maar wil daar nog wel stapje bij zetten en doorleren.
 • Resultaten en quotes om mijn werk organiseren en verbeteren ophalen bij mijn klanten.
 • Storytelling voor mijn verhalen. Ik werk uit mijzelf meer met analogieën.
 • Figma nog beter beheersen en tot in de laatste puntjes bijleren.
 • Persoonlijke doelen:
  • Double Unders & Betere Snatch/Clean/Power clean (niet noodzakelijk in die volgorde, gewoon een persoonlijk CrossFit/Olympic Lifting doel)
  • Escapes bij BJJ en niet in allerlei BJJ traps trappen.
  • Geduld is nog steeds niet mijn sterkste kant, daar kan ik nog wel wat aan werken. Zakelijk en privé.
 • Ik haat werkelijk alles aan Adobe After Effects. Maar ik wil wel een aantal dingen kunnen voor m’n nieuwe YouTube avontuur. Dus dat moet ik mijzelf dan maar leren.

Genoeg te doen dus, maar de eeuwige work-life balance struggle is na de COVID periode ook wel een nieuwe uitdaging geworden. Ik hou er van om thuis te werken, maar dat brengt in combinatie met allemaal andere veranderende factoren ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat is prachtig. Want verandering, dat is leven. Maar ik merkte ook dat ik voor de Kerst echt enorm toe was aan wat dagen ‘vrij’. En even wat meer tijd nemen om na te denken en prioriteren.

“Of all the ways you could be spending your precious time and attention, it is very unlikely that you are currently spending it in the optimal way. The only path I know for figuring out a better way to spend your life is to sit and think. You simply have to carve out some time to think carefully about what you’re doing, why you’re doing it, and what you’re really trying to achieve. Nobody stumbles into a well lived life. It has to be cultivated. Reflection and review are critical.”

James Clear

Als je dat niet zo maar kunt dan moet je dan inplannen. Want dat is belangrijk. Dat leven, we hebben er maar één en dat moeten we zo goed mogelijk verdelen tussen je prioriteiten; mijn vriendin, de jongens, werk, sport en de huisdieren.

De beste wensen of zoals we hier in Twente zeggen:

Allemoal völ heil en zeeg’n in ’t nieje joar. Geluk in’n tuk

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.