Over Roy

Voor SEO en conversieoptimalisatie zijn totaaloplossingen nodig. Ik help bedrijven die oplossingen te bedenken en uit te voeren.

 • 1997 – 1999: HBO Laboratorium Informatica & Analyse
 • 1999 – 2003: HBO multimedia design & techniek
 • 2005 – 2009: seo-specialist marketingbureau Onetomarket
 • 2009 – 2010: ux en development bij casual gaming-bureau
 • 2009: eerste Google Analytics Certificaat (GAIQ)
 • 2010 – nu: Freelance SEO Consultant chapter42.com

Waarvoor kan ik je inhuren?

SEO zit in mijn kern. Ik ben beschikbaar als een freelance SEO consultant op project of retainer basis. Ik focus mij op:

 • Site Audits
 • Server Log Analysis
 • International SEO
 • Site Migrations
 • Traffic drops & vreemde SEO issues

Ik geef developers aan welke technische aanpassingen nodig zijn. Ik praat met UX over mogelijke oplossingen voor SEO-issues.
Het content-team help ik met de zoekwoordintenties, en we maken samen de strategie voor content en linkbuilding. Daarna begeleid ik het content-team bij de uitvoering.

Daarnaast doe ik regelmatig Data & Analytics implementaties.

Dus voor pure SEO-werkzaamheden?

Nee, ik zie het breder. Los van SEO ben ik best wel handig met data en heb al in mijn eerste baan ervaring opgedaan met CRO (conversieoptimalisatie).

Conversieoptimalisatie past in mijn optiek heel logisch bij SEO. En voor beide heb je de data nodig. Het komt allemaal bij elkaar in holistische SEO, data-driven marketing, fact-based marketing – hoe je het wilt noemen.
Zoals ik het zie is een SEO-traject het meest effectief als je verder kijkt dan de directe SEO-resultaten. Je wilt niet alleen verkeer binnenhalen, maar verkeer dat binnen de doelgroep valt en daardoor geld gaat opleveren.

Wat is marketing voor jou?

Marketing is voor mij de klant helpen. Een marketeer moet uitzoeken hoe een product en een doelgroep op elkaar afgestemd kunnen worden. Dat betekent dat hij kan helpen met het verder ontwikkelen van een product in de richting die een doelgroep wil, of dat hij de doelgroep klaarmaakt om het product te gebruiken.

Brands are the solution, not the problem. Brands are how you sort out the cesspool.

Eric Schmidt

SEO is natuurlijk heel erg vraaggestuurd. Ik denk dat die pull-marketing heel sterk werkt, zeker in combinatie met push-marketing. Als SEO kan ik de doelgroep aanbieden waar ze naar op zoek zijn.

Ik geloof echt dat je klanten kunt helpen een keuze te maken door ze vaker een bepaalde boodschap te geven.
Vervolgens vind ik het ook logisch om dat op te volgen: laten we niet vergeten om het zakelijk af te maken.

Wat maakt jou een goede SEO?

Ik denk dat voor goede SEO ervaring heel belangrijk is. Er is geen standaardrecept voor het optimaliseren van websites, en ik geloof dus ook niet in standaard-SEO-rapporten.
Iedere website is anders. Het hangt allemaal af van de website zelf, de organisatie en de doelgroep.

Het heeft weinig zin om een zoektermenonderzoek te doen als je je niet grondig verdiept in de business van je klant. De klant van de klant is het allerbelangrijkste, die wil ik snappen.
Je moet begrijpen wat die voor problemen heeft, en dat kost tijd. Doe je dat niet, dan heb je wel zoektermen, maar begrijp je de zoekintentie van je doelgroep niet. Dan kun je hen ook de oplossing niet bieden.

Wat kun je voor ons bereiken?

Ik ga al mijn kennis en ervaring voor jullie inzetten op de meest efficiënte manier. Ik maak een SEO-strategie en heb daarbij bepaalde verwachtingen die ik ook zal communiceren. Maar het zijn verwachtingen, geen beloftes.

Wat heb je aan beloftes die niet waargemaakt worden? Een SEO die mooie beloftes doet, die bluft of heeft geluk. Want je kunt niet voorspellen wat Google of de concurrentie gaat doen. En al sta je een week op 1, heb je dan je doel bereikt?

Ik ben een echte Tukker, dus ik heb een Twentse nuchterheid. Ik leg de dingen simpel uit en gebruik geen grote woorden. Dat is mijn persoonlijke stijl.
Maar is ook mijn visie op SEO. SEO moet eerlijk en transparant zijn, vind ik.

Hoe halen we het meeste uit de werkrelatie?

Omdat ik prestatiegedreven ben, wil ik de website vooruit zien gaan. Maar ik zie ook graag de progressie van anderen. Zeker als ik mag helpen om die te versnellen.
Daarom doe ik tegenwoordig ook zo veel training on the job: dan begeleid ik een interne medewerker of een team op SEO-gebied.

Ik werk graag samen met klanten die van hun vak houden, die gedreven zijn, die willen leren. Een goede persoonlijke relatie met de klant is voor mij heel belangrijk. Je krijgt gewoon het beste resultaat als er een klik is.

Ben je een teamplayer?

Ja, ik heb er plezier in om teams te begeleiden, zodat ze samen de veranderingen doorvoeren die nodig zijn om beter te scoren.
Wat ik heel leuk aan SEO vind, is dat je crossfunctioneel bezig bent. Je werkt in meerdere functies en in meerdere teams tegelijk. Je verbindt interne mensen aan elkaar, geeft sturing aan veranderingen, zorgt dat er een proces voor komt. Voor vindbaarheid zijn nu eenmaal integrale oplossingen nodig.

Als ik dan net iets verder kan gaan dan alleen SEO, maar ook naar conversie en optimalisatie kan kijken, wordt het nog leuker. En ook effectiever.

Publicaties

 • blogs
 • podcasts
 • lezingen op conferenties
 • bijdragen als panellid

Wanneer beschouw je een SEO-traject als afgerond?

Ik ben tevreden over een project of traject als ik mezelf snel overbodig kan maken. Als de organisatie zelf verder kan met de veranderingen die we hebben ingezet.

Hoewel: als daarna een trainingstraject zinvol is, doe ik dat ook heel graag. Dat trainen doe ik voor agencies en doe ik voor bedrijven. Bij sommige bedrijven heb ik al meerdere keren een SEO opgeleid. Die rol van sparring partner of supervisor past gewoon heel goed bij mij.

Ik heb nog meer vragen?

Neem contact op, dan maken we een afspraak