Google en Privacy

Home / Google en Privacy

Google gooit een knuppel in het hoenderhok en de collateral damage is weer eens belachelijk evenals de motieven overigens en dat heet dan Google privacy. Ik zag dit artikel voorbijkomen via Avinash en er begonnen direct allemaal alarmbellen te rinkelen. Ik hoop dat de soep niet zo heet word gegeten als ik hem nu opdien (het is minder dan 10% van de gebruikers op dit ogenblik, maar toch). Daarnaast hoop ik dat dit artikel vrij accuraat aangeeft hoe Google omgaat met de privacy van haar producten en wat de achterliggende belangen zijn.

Google privacy: search in SSL

Vanaf vandaag wordt SSL gebruikt voor ingelogde gebruikers (aankondiging) als je zoekt met Google.

As search becomes an increasingly customized experience, we recognize the growing importance of protecting the personalized search results we deliver. As a result, we’re enhancing our default search experience for signed-in users.

Dit is goed voor de privacy volgens Google omdat je dan geen ‘zoekterm’ data meer kunt zien in webanalyse pakketten. Dit komt door de eigenschappen van SSL en op zich is dat een goed concept (hier zouden affiliates bijv. iets slims mee kunnen doen, SSL en Meta refreshes laten namelijk niet volledige referrer data achter…). Deze data wordt echter door Google nog wel bijgehouden, alleen de eigenaar van de site en de marketeer krijgen deze data dus nu niet meer te zien.

Onderscheid in welke data je wel en niet krijgt

Nou wil het toeval dat je deze data voor alle betaalde diensten wel nog gewoon krijgt, zoals bijv. voor Adwords. heel kort gezegd is de scheidingslijn tussen wel en geen data dus gewoon of Google er geld mee verdient. Wat je dus van Google straks van je organische verkeer nog voor informatie krijgt is de gebruikers die voor hen ‘waardeloos’ zijn. De gebruikers zonder profiel data (die dus niet zo goed getarget kunnen worden met producten als Adwords, Google+, DART/Doubleclick en Remarketing) dus.

De informatie die je nog wel krijgt is vergelijkbaar met de huidige Google Webmaster Tools data. Iedereen die daar eens met een half oog naar gekeken heeft weet dat die data erg regelmatig er meer dan een natte vinger naast zit.

Als Google nou echt zou geven om je privacy deden ze wel iets minder pushy met Google+, trokken ze een gelijke lijn tussen betaalde en onbetaalde diensten en keken ze eens goed naar hoe gaar hun Remarketing eigenlijk wel niet werkt. Daar zitten de echt grote privacy issues in mijn ogen. Maar daar wordt tenminste geld verdient.

Panda en het voordeel voor Google diensten

Om dan toch even door te gaan met de ondoorgrondelijke wegen van Google blijkt uit de laatste updates consequent dat bij Panda youtube keer op keer verkeer erbij krijgt, omdat het zo’n goede site is. Over het promoten van eigen producten gesproken en daar wordt nog steeds geen geld verdient. Iedereen weet dat als daar geld naar toe gaat, het grote geld zeker bij youtube gehaald zal worden.

Hoe verder?

Zoals @pietvandenboer op twitter al opmerkte:

@chapter42 natuurlijk, en ws in een latere versie van GA premium ook niet…

is het maar afwachten wat er verder gaat gebeuren, maar ik weet vrij zeker dat dit verhaal nog wel een staartje krijgt, want ik kan mij niet voorstellen dat de EU dit allemaal zo maar acceptabel vind.

Ik zal dit artikel daarom de komende tijd aanvullen met andere interessante links en meningen de komende tijd.

update 19 oktober 2011 12:19:

Tinfoil hat alert:

  • Een tool als chitika ads werkt dan waarschijnlijk ook niet meer. Dus ook een concurrent down.
  • @chapter42 natuurlijk, en waarschijnlijk in een latere versie van GA premium ook niet.

Andere bronnen:

En ik kan niet wachten om te lezen wat Aaron Wall er van vindt

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Eén reactie op “Google en Privacy”

  1. patjem avatar
    patjem

    it’s all about the money. Wat is ons vak toch heerlijk dynamisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.