De toekomst van SEO: Location Based Services

Home / De toekomst van SEO: Location Based Services

De afgelopen twee jaar is er veel gesproken over real time search en het belang hiervan (korte uitleg op youtube en een duidelijke uitleg op frankwatching). Allemaal leuk en aardig, maar niet gemakkelijk commercieel in te zetten. Wel belangrijk om de volgende stap te maken. Snelheid, relevantie in tijd en vervolgens dus de verwerking en long tail van geodata, de toekomst van search ligt voor een deel in location based services. Een korte rant die je hopelijk aan het denken gaat zetten over het belang van Google Places in de toekomst.

Relevantie

Een van de definitie’s van relevantie luidt als volgt:

Relevantie geeft de verhouding weer tussen de bij een zoekgang gevonden relevante informatie en het al gevonden materiaal

Je kunt op verschillende manieren relevant zijn. Inhoud (search 1.0) en daarna Tijd (search 2.0) wat is de volgende plek om te zoeken naar relevantie? Precies. Plaats (search 3.0). De echte trend is bij heel veel mensen nog niet doorgedrongen en de waarde ervan is ook nog lang niet duidelijk. Coupons, small business opportunities, kleine ondernemers makkelijker aan systemen als Adwords en dit nog relevanter kunnen maken, op de juiste tijd en plaats op basis van inhoud en gedrag.

Foursquare

Een spel als foursquare is behoorlijk populair en op foursquare wordt door slimme ondernemers dan ook maximaal ingezet. In een recente gesprek van foursquare eigenaar Dennis Crowley op Startup2010 word dan volop gepraat over de mogelijkheden. Ik zou je aanraden die video te gaan bekijken en nog eens goed te bedenken wat jij met het begrip locatie kunt doen (en hoe de 4P’s misschien toch uiteindelijk weer op zijn plaats terechtkomen, maar dan in omgekeerde manier van benaderen).

Mobile

Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom ze dus de afgelopen jaren zo sterk op mobile hebben ingezet. Natuurlijk heeft iedereen wel gezien hoe belangrijk het allemaal is en waar kansen liggen, maar ik hoop dat jullie duidelijk wordt dat het ‘window of opportunity’ snel sluit en wijs iemand op twitter zei: “Opportunity never knocks twice”.

Het is een beetje vaag, het is een beetje ranty, maar ik ben erg benieuwd hoe jullie Location Based Services kunnen inzetten en hoe je denkt dat Google hier maximaal gebruik van gaat maken.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

8 reacties op “De toekomst van SEO: Location Based Services”

 1. Seth Rietdijk avatar

  Ik denk dat local search (of results) alleen maar groter gaat worden. Denk maar aan Google's eigen local search resultaten. Er verschijnen steeds meer resultaten van locale ondernemers in de zoekmachine (iets wat de doodsteek zal zijn voor veel “yellow-page”-achtige sites.

  1. Roy avatar

   Klopt Seth, doorverwijzende diensten zijn voor Google inderdaad directe concurrenten welke ze het liefst de bocht af willen snijden. Directories zijn leuk en aardig als ze toegevoegde waarde leveren, maar juist dat is iets wat ze vaak nalaten. Hoewel de telefoongids wel leuke poging doet met 750 euro voor 6 pagina's 😉

 2. Bart Schuijt avatar

  Leuk artikel om te lezen. Je maakt – naar mijn inzicht – een goed punt dat Location Based Services steeds belangrijker gaan worden in de marketing scene en dus ook SEO. Ook ben ik met je eens dat relevantie voor de gebruiker centraal zou moeten staan. Dat betekent niet altijd dat er rekening gehouden hoeft te worden met Location Based Services, slechts bij organisaties waarbij dit van toepassing is of dit van toegevoegde waarde zou kunnen zijn (retailers, lokatiegebonden diensten en productaanbieders). Daarnaast is real-time search én relevantie op het gebied van tijd denk ik nog steeds heel belangrijk (zo ervaar ik dat zelf in ieder geval). Daar liggen nog heel veel kansen.

  Ps. In je laatste zin staat er kan i.p.v. kunnen.

  1. Roy avatar

   Ik ben helemaal met je eens dat je moet kijken waar het relevant is. Google kan al een behoorlijke tijd redelijk goed de intentie van bepaalde zoekopdrachten bepalen en triggert juist op deze woorden bijvoorbeeld lokale resultaten. Door meer lokatie gegevens mee te sturen word t dit natuurlijk veel extremer, helemaal als we ook rekening gaan houden met spellen als foursquare, facebook locaties in combinatie met tijd etc.

   Echter ligt een groot deel van de groei van het 'long tail' product van google (Adwords) en de basis van de diensten (automatiseren) voor Google nog in het MKB segment, de kleine man op de hoek die snel tevreden is en direct wil zien wat acties opleveren. Juist dit is een groeimarkt voor Google de komende jaren. De grote merken pakken ze wel in via Youtube en GoogleTV.

 3. Mark van Loon avatar
  Mark van Loon

  Naast het feit dat de SEO en SEA-kansen groter worden als er meer resultaten te behalen zijn, is het ook grappig dat je offline marketing (sponsoring, advertenties in kranten etcetera) rendabeler worden. De kracht van de boodschap zit hem vaak in herhaling, en dat is op jouw lokale markt veel eenvoudiger te bereiken. Ik vind local search echt een topkans die zeker gaat groeien in de toekomst!

 4. Alex avatar
  Alex

  Wellicht een interessante tip voor het promoten van je website of onderneming:http://www.wapit.euEen mobiele zoekmachine. Sinds kort actief op de Nederlandse markt en vooralsnog ivm de introductie gratis aan te melden voor 12 maanden. Je krijgt hier een compleet eigen web pagina die je zelf beheert en vult met tekst, foto’s, link naar website, producten etc….etc…Dit zal de nieuwe manier van internet marketing gaan worden. Mobiel internet groeit explosief en is een zeer interessant medium om je onderneming op te presenteren.Sta er nu zelf 3 weken op en zie mezelf ook in Google terug. Het werkt dus ook voor het gevonden worden in andere zoekmachines. Benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

 5. ingo avatar
  ingo

  Weet dat in Amerika de aandacht voor de lokale search enorm aan het toenemen is, ook vanwege het feit dat er steeds meer wordt geinvesteerd door lokale ondernemers. De “yellow pages” worden steeds vaker omschreven als verleden tijd.

 6. AntonioThonis avatar
  AntonioThonis

  Naast locatie lijkt taal me in Europa ook een belangrijk element. Zo had ik vaak in Portugal zeer slechte resultaten als ik naar long-tail achtige zoektermen zocht. LBS kan wellicht helpen in relevantie van wat ik zoek door te weten waar ik ben, maar in Europa lijkt het me dus ook handig als je weet welke taal ik spreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.