Hoe groot is Google nou eigenlijk?

Home / Hoe groot is Google nou eigenlijk?

Nou…about 400 billion documents. Juist. Da’s genoeg zeg maar en dat vindt Google ook. Daarom doet Google ook zo moeilijk als je nu wat minder goede of minder behulpzame content maakt. Want opgenomen worden in Google’s index is geen vanzelfsprekendheid meer.

Uit de anti-trust rechtzaak documenten.

Wat betekent dit voor mij?

Maakt dat uit? Ja dus. Laten we voor het gemak even stellen dat je PageRank (hihi) bepalend is voor de hoeveelheid tijd die Google neemt om je site te indexeren. En als je website dan heel groot is, of in ieder geval te groot voor de waarde die de site toevoegt aan de wereld, dan heb je eigenlijk een probleem. Want Google gaat je site gewoon niet meer indexeren. Je tijd is op.

https://www.growth-memo.com/p/googles-index-is-smaller-than-we-think-and-might-not-grow-at-all

Afgelopen week had Jarik van smartranking.nl, hier een leuk artikel van hem over SEO trends. een meet-up georganiseerd waar ik mocht spreken en dit issue ook aanstipte. De slides volgen nog!

Want alles heeft met elkaar te maken; de core updates, de helpful content updates, de review updates. Google versnelt eigenlijk alles op dit moment, omdat het gewoon (weer) tegen haar grenzen aanloopt. Niets echt iets nieuws onder de zon, maar wel met consequenties voor jouw en mijn site.

Hoe groot is groot?

Laten we het een sunami (luistertip) van content noemen.

Uit mijn presentatie.

Even voor je beeld; hoeveel data dat in opslag is, en dus uiteindelijk benodigde rekenkracht om ook maar iets te indexeren via MUM, Hummingbird of andere Google systemen. De hoeveelheden zijn echt niet te bevatten voor mij.

Uit mijn presentatie.

Google wil dat graag kleiner maken, en dat doen ze door overbodige pagina’s te verwijderen en daarna slimme dingen als Navboost te gebruiken als ze al een veel kleinere resultaatset hebben bepaald.

https://about.google/

Of zoals de oorspronkelijke missie in het engels:

To organize the world’s information and make it universally accessible and useful.

https://www.google.com/search/howsearchworks/our-approach/

Dus Google’s oorspronkelijke missie kan nu ook wel het raam uit. Dat kan mooi naast “Don’t be evil” liggen. 😛

Hoe werkt Google dan?

Bijvoorbeeld met de systemen uit een schema zoals van Natzir Turado in zijn gespeculeerde, maar uitstekende artikel: Google’s Algorithms Uncovered: How the Search Engine Works According to Leaked Documents

via: https://www.analistaseo.es/posicionamiento-buscadores/how-google-works-working-algorithms/

Hoe nu verder?

Dit zou ons veel te denken moeten geven. Want mocht je het nog niet begrepen hebben. Geïndexeerd worden is geen vanzelfsprekendheid meer. Dat is een hele grote verandering. Al die updates leiden uiteindelijk ook daar naar toe. Wat kun je dan wel doen om geïndexeerd te blijven worden?

 1. Blijft relevant met nieuwe content (goh blog je daarom zoveel de laatste tijd? misschien…)
 2. Bepaal je contentstrategie: Hoe meer content je maakt of online zet, hoe meer ‘PageRank’ je moet hebben om dat allemaal in Google’s index te houden. (misschien toch m’n oude podcast en persoonlijke pagina’s eens onder handen nemen)
 3. Voeg daadwerkelijk waarde toe. Je inzichten, je mening, je visie en ga niet het 3600e artikel over 301 redirects schrijven (d’r zijn al genoeg ultimate guides daarover.) maar ga voor behulpzame content (en dat vat alles echt zo enorm goed samen…)

Mocht je daar nu geen zin in hebben of lekker old-school aan de slag willen blijven, dan is het regelen van enorm veel links en klikgedrag natuurlijk ook een prachtige manier om ‘indexatiebudget’ te krijgen en houden.

Heel misschien is het wel de moeite waard om eens te kijken in de CrUX database om te zien hoe relevant Google je domein vindt, want ergens vermoed ik dat die steekproef vast niet zo anders is als de Navboost- en PageRank data en daardoor wel eens een hele goede indicator kon zijn van jouw populariteit.

Inspiratie via: https://zyppy.com/seo/google-index-size/ Helemaal Ai vrij vandaag. “kijk mama, zonder handen!” Mocht je een mening hebben, zet die dan gerust in de comments.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

3 reacties op “Hoe groot is Google nou eigenlijk?”

 1. Nils van der Knaap avatar

  Leuk artikel, en het is inderdaad verhelderend dat Google nu eenmaal niet alles kan blijven opslaan.

  Jouw stelling “Dus Google’s oorspronkelijke missie kan nu ook wel het raam uit.” klopt alleen niet helemaal.

  Ze laten de index krimpen, omdat ze beter worden om onbehulpzame content er uit te halen. Hun missie is om kennis inzichtelijk en bruikbaar te maken. Niet alle pagina’s ter wereld op te slaan.

  1. Roy Huiskes avatar

   Ha Nils! Ze hoeven het niet op te slaan wat mij betreft (dat doet archive.org prima). Maar er staat echt “Het is onze missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.” op https://about.google/. Als je kennis inzichtelijk wilt maken, dan zul je wel alle kennis moeten doen, anders heeft het ook niet zoveel zin. Het staat er in de NL vertaling specifiek bij, maar in de Engelse variant gebruiken ze “world’s” om soort van alle aan te tonen. Maakt ook allemaal niet uit 😉 we hebben er mee te werken.

 2. Nils van der Knaap avatar

  Hi Roy, ja dat staat er inderdaad. In principe bekijken ze alle kennis waar ze bij kunnen, inclusief spam en vrijwel lege pagina’s). Alleen besluiten ze dan dat het niet waardevol genoeg is om te tonen in de index.

  Maar je hebt gelijk dat het woord ‘alle’ een grote uitdaging met zich meebrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.