Heb jij wel eens van Navboost gehoord?

Home / Heb jij wel eens van Navboost gehoord?

Waarschijnlijk heb jij nog nooit van Navboost gehoord, maar wist je allang dat dit bestond. Dit komt uit de getuigenis van Pandu Nayak, Google’s Vice President of Search, tijdens de antitrust hoorzitting. Het geeft inzicht in hoe Google gebruikersdata zoals CTR toepast.

Wat is Navboost?

Navboost wordt beschreven als een van de sterkste ranking signalen van Google. Het systeem is getraind op gebruikersdata, met name klikgegevens, voor alle ontvangen zoekopdrachten in de afgelopen 13 maanden (voorheen 18 maanden). Deze klikgegevens worden gebruikt om te bepalen welke documenten relevant zijn voor de zoekopdracht.

Navboost segmenteert ook data op basis van criteria zoals locatie en apparaattype (mobiel versus desktop), wat belangrijk is voor het begrijpen van gebruikersintentie in verschillende contexten.

Navboost helpt Google bij het filteren van zoekresultaten en het beoordelen van hun relevantie, zelfs zonder klikgegevens

Hoe kan ik Navboost gebruiken?

Navboost speelt een belangrijke rol in Google’s rankingproces. Zoals we weten is het nogal een klus om het internet in kaart te brengen. Enorm veel content, hoe kun je daar nu snel een schifting in maken zodat de queries een beetje betaalbaar blijven? Met Navboost dus.

Content die lekker klikbaar is en de juiste signalen af heeft gegeven wordt gebruikt als steekproef voor mensen die (soortgelijke) zoektermen en gedrag in een bepaalde context (mobiel versus desktop) vertonen. Dus zeg maar CTR on steroids.

En daar zit hem nu ook de crux van dit verhaal. Ik stipte dit al aan in mijn artikel de publieke geheimen van Google, dat we allemaal eigenlijk wel aan ons water aanvoelden dat click-through rate (CTR) op de een of andere manier een rol speelde bij de totstandkoming van de SERPs, ondanks dat Google dat zoveel en zo vaak heeft ontkent. Technisch vast correct, dan ging het vooral om zaken als ‘dwell-time’ en niet zozeer totale steekproefsgewijze monitoring van Google Chrome (77.03% marktaandeel wereldwijd).

Google test enorm veel, via gebruikers maar ook de, net vernieuwde, search quality evaluator guidelines. En zo leren ze heel veel over de gebruikers, de context, de intentie en daar zullen wij als SEO’s, CRO’s, marketeers en ondernemers in mee moeten gaan.

Nouja, het hoeft niet, je kunt ook gewoon pMax gebruiken in Google Ads en hopen dat het je genoeg brengt ten opzichte van de kosten, maar zoals, gelukkig, al heel lang het geval is, blijft SEO op deze manier van werken voor de langere termijn en hebben andere kanalen daar ook voordeel bij. Doe er dus voordeel mee.

Om het nog maar eens lekker generiek samen te vatten: Focus op het optimaliseren van content voor relevante zoekopdrachten en zorg ervoor dat je inhoud aantrekkelijk en klikbaar is. Dit kan helpen bij het verbeteren van de zichtbaarheid in de zoekresultaten.

Andere SEO-systemen in combinatie met Navboost

  • Glue: Glue is het complement van Navboost en beïnvloedt welke andere functies worden weergegeven op een SERP (Search Engine Results Page). Het registreert gebruikersinteracties met functies op de pagina​​.
  • Tangram: Dit systeem organiseert alle functies op een SERP en werkt als een complexe puzzel​​.
  • RankBrain: Een diepgaand leersysteem dat gedeeltelijk getraind is op klik- en zoekgegevens, gebruikt voor het rangschikken van een kleinere set documenten​​.
  • RankEmbed BERT: Dit systeem, gebaseerd op BERT, zet woorden om in wiskundige vectoren, wat een grote verandering was in hoe Google documenten begrijpt​​.
  • DeepRank: Een nieuw en invloedrijk diepgaand leersysteem, mogelijk gebaseerd op BERT, en gebruikt voor ranking doeleinden​​.

Mijn gedachten

Mijn werk verandert niet echt door de informatie over Navboost. Ik geef al jaren adviezen in lijn met de principes die Navboost ondersteunt. Mijn focus op UX, branding en aanwezig zijn waar de klanten zich bevinden, sluit naadloos aan bij de kern van Navboost; het maximaliseren van gebruikersinteracties en -ervaringen. Het is ook weer een duidelijke aanwijzing dat CRO en SEO nog nooit zo dicht bij elkaar zaten.

Door te optimaliseren voor QPAFFCGMIM / long-tail zoekopdrachten en het versterken van merkherkenning, richt ik mij op het creëren van een positieve gebruikerservaring.

Je zou bijna kunnen zeggen dat mijn strategieën vooruitstrevend en effectief zijn 😉

TL;DR

Navboost, getraind op klikdata van de afgelopen 13 maanden, speelt een belangrijke rol in het bepalen van de relevantie van webpagina’s in Google’s zoekresultaten. Het segmenteert data op basis van criteria zoals locatie en apparaattype, wat helpt bij het begrijpen van gebruikersintenties in verschillende contexten.

Het belang van Navboost in Google’s zoekrangschikking is nog groter dan ik dacht. Andere SEO-systemen zoals Glue, Tangram, RankBrain, RankEmbed BERT en DeepRank werken samen om de SERPs te vormen en verbeteren.

Kennis van deze systemen helpt om SEO strategieën te ontwikkelen en de zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren.

  • Navboost: belangrijk voor het rangschikken van zoekresultaten.
  • Glue, Tangram: beïnvloeden SERP-functies (hoe).
  • RankBrain, RankEmbed BERT, DeepRank: geavanceerde systemen voor diepgaand leren (wat).

Wat kun je doen?

  1. Bouw aan een sterk merk voor betere CTR: Gebruik multi-search user-journey strategieën om je merk te versterken. Dit kan leiden tot hogere CTR’s, zelfs als je ranking niet de hoogste is.
  2. Versterk aanwezigheid op diverse platforms: Blijf investeren in sociale media, advertising en partnerschappen (je marketingmix, zeg maar) om je merkbekendheid te vergroten. Zorg dat je merk zichtbaar is op diverse platforms waar je doelgroep zich bevindt.
  3. Focus op long-tail zoekoptimalisatie: Blijf short-form content schalen die gericht is op long-tail zoekopdrachten. Denk aan de QPAFFCGMIM en niet aan keywordtools. Dit helpt bij een positieve merkervaring en het verhogen van merkherkenning bij latere zoekopdrachten.
  4. Analyseer gebruikersgedrag en -voorkeuren: Blijf onderzoek doen naar gebruikersvoorkeuren, bijvoorbeeld met Hotjar, maar ook focus groep testen. Dit kan leiden tot waardevolle inzichten die je SEO-strategie kunnen verbeteren.
  5. Verbeter merkherkenning in verschillende zoekfasen: Benadruk merkherkenning bij het optimaliseren voor zowel top-funnel als mid- en bottom-funnel zoektermen. Of focus je gewoon op je messy middle. Maar ga niet blind af op wat de rest van de wereld doet. Gebruik de kennis die de werkvloer heeft of die uit de onderzoeken naar voren komt.
  6. Bekijk en optimaliseer meta-descriptions: Mijn ervaring met meta-descriptions is dat deze indirect invloed kunnen hebben op de ranking. Experimenteer met verschillende meta-descriptions om de click-through rate (CTR) te verbeteren, wat kan leiden tot betere rankings. Uiteraard moet Google ze wel tonen, maar er is geen duidelijkere indicator dat je huidige Meta’s niet goed genoeg zijn, dan dat Google er zelf een in elkaar fabriekt.

Dankzij het artikel van AJ Kohn en wat slimme dingen met claude (het analyseren van de PDF’s in zijn artikel vooral) kon ik deze informatie zo mooi voor jullie samenvatten en heb ik weer plezier in het bloggen 🙂

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

5 reacties op “Heb jij wel eens van Navboost gehoord?”

  1. Gerk avatar

    Complimenten voor de duidelijke en heldere samenvatting! Onbegrijpelijk hoeveel silo’s er nog bestaan tussen CRO en SEO (en paid, e-mail etc.)

  2. Remon avatar
    Remon

    Leuk om te lezen Roy, bedankt voor de heldere uitleg!

  3. Jeroen Stikkelorum avatar

    Erg waardevol, meteen gedeeld met de SEO community in de SEO Mastermind

  4. Geddy avatar
    Geddy

    Dank je Roy voor de heldere uitleg

    1. Roy Huiskes avatar

      Graag gedaan, leuk dat je even langskwam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.