Lekker spammen in de zon!

Home / Lekker spammen in de zon!

Ik zit er al een tijdje mee in mijn maag. Google doet haar stinkende best om sites die de index volspammen een lagere ranking te geven. Echter als ik nu na bijna twee jaar terugkijk op het anti-linkinkoop beleid van Google heeft het niet echt geleid tot een grote verbetering.

Sterker nog, de zaken staan er zo mogelijk nog slechter voor. Halve spamsites, van grote merken die grote risico’s nemen, staan nog steeds hoog in de index door bakken vol met startpagina-kloon links waar de relevantie nog steeds ver te zoeken is. Het is nog steeds niet onmogelijk, ook al zegt Google van wel, om sites door middel van link-inkoop uit de top 50 te krijgen. Verborgen tekst is weer stukken makkelijker geworden door allerlei jQuery-achtige oplossingen en thickboxen en sites die proberen waarde toe te voegen voor de gebruiker komen niet de top 10 binnen omdat ze nog niet genoeg ‘autoriteit’ hebben opgebouwd (lees: niet genoeg geld hebben om al die startpagina-kloon links te kopen, tot zover kwalitatieve link building).

Is het nu werkelijk zo dat Google het niet voor elkaar krijgt om al deze zooi op te ruimen? Moeten ze echt de hulp hebben van SEO’s om de SERP’s mooi schoon te krijgen? Is het nu echt nodig dat we gaan klikken om de index schoon te houden?

Als je bijv. op [vakantie egypte] zoekt staat de grootste “thin affiliate” van Nederland prima bovenaan. Misschien hoort deze daar zelfs wel, maar leg mij eens uit hoe je dit kunt rijmen met:

Thin affiliate sites: These sites collect pay-per-click (PPC) revenue by sending visitors to the sites of affiliate programs, while providing little or no value-added content or service to the user. These sites usually have no original content and may be cookie-cutter sites or templates with no unique content.

Ik kan er gewoon moeilijk bijkomen met mijn hoofd en kan me hier ook behoorlijk druk over maken. Veel bureau’s doen hun best om haar klanten een advies te geven dat aan de Google guidelines voldoet, of in ieder geval zeker niet over het randje te gaan. De basis van het bouwen van een goede site, een goede online presence en een online merk word door elk bureau netjes gepropageerd, zoals Google het graag ziet. En vervolgens zie je allerlei sites met toch wel discutable methodes gewoon nog steeds goed ranken. Frustrerend, en dit lees je ook met enige regelmaat terug in de Google webmaster forums

Wat is nu het punt van deze post?
“Don’t hate the players, hate the game.” Ik ben mijn frustratie kwijt en kan morgen weer met een frisse blik naar mijn werk bij Onetomarket kijken en wie weet adviseer ik ook wel een thickboxje meer aan mijn klanten, want er kunnen tenslotte makkelijk 500 extra woorden onder een ‘lees meer’ linkje, zodat je de gebruiker de best mogelijke ervaring levert…

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

6 reacties op “Lekker spammen in de zon!”

 1. Dennis Sievers avatar
  Dennis Sievers

  Zo, dat lucht op 😉

  Er zit inderdaad nog altijd erg veel rommel in de resultaten. Ik zie ook nog regelmatig (sub)domein spam van een of andere lead generatie partij 😉

  We kennen als SEM bureaus allemaal de duistere kneepjes van het vak; en hoewel we ze inderdaad niet langer toepassen, blijft het verleidelijk als je ziet hoe anderen hier (voorlopig) wel mee wegkomen en een toppositie innemen op interessante zoektermen.

  Persoonlijk ben ik ook niet direct een tegenstander van wat men ‘black hat’ noemt, mits de pagina ook daadwerkelijk de behoefte van de zoeker vervult. Dan is de zoeker blij, de klant blij, en Google zou blij moeten zijn omdat wij de zoeker een positieve gebruikerservaring hebben geleverd. Het is alleen dat er te vaak in negatieve zin gebruik wordt gemaakt van dergelijke technieken.

 2. Jeroen avatar

  Ik herken je frustratie en deel hem ook grotendeels. ik heb hier laatst nog een discussie over gehad met een collega. We roepen allemaal wel dat Google steeds intelligenter wordt, maar tegelijkertijd werken de spamtechnieken die jij noemt nog steeds heel erg goed, kan Google speciaal aangemaakte landingspagina’s nog steeds niet goed onderscheiden van gewone contentpagina’s. Zelfs als de verwijzingen naar de landingspagina’s duidelijk in de footer staan (welke volgens diverse bronnen minder waardering zouden moeten krijgen), zie ik ze nog vaak genoeg heel veel waardering krijgen.

  Ik merk dat ik er als SEO al behoorlijk last van heb, maar ook als gewone zoeker. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik mijn zoekopdrachten aan ga passen om bepaalde affiliate/vergelijkingssites te moeten ontwijken. Dat lijkt em toch niet de bedoeling van het doorontwikkelende systeem dat Google heet. Ik begin ook af en toe het idee te krijgen dat Google de prioriteiten wat betreft search wat verkeerd begint te leggen. De huidige techniek is namelijk nog lang niet optimaal (wel veruit de beste overigens!).

  Je hebt gelijk: dit lucht inderdaad op!

 3. Dave avatar

  Ik ben (ook) van mening dat we beter voor Google’s trein lopen dan erachter want hoe meer je hun ‘guidelines’ volgt hoe minder resultaat je ziet.

  Niet dat je echt ‘gekke’ en overduidelijke ‘ik ben aan het spammen’ zaken moet gaan doen maar net iets slimmer zijn dan wat ze zelf aangeven werk meestal prima 😮

  Hun ganse link koop/verkoop policy trekt op de ballen. Als ik een goede info tekst vind op het net in mijn branche, bel de eigenaar op en vraag of hij tegen betaling met woord X en Y in die tekst naar mijn site wil linken….G is niet in staat om dergelijke betalende links op te sporen.

  Dave

  Dave

 4. Edwin avatar

  “Help ons onze resultaten te verbeteren, meld spam via het aanmeldformulier”..Yeah right..mooie woorden die je doen geloven dat ze écht iets doen met je hulp…

 5. Steven avatar

  Al die maatregelen van google om dit tegen te gaan leiden er alleen maar toe dat goede sites steeds verder wegzakken.

 6. delinkbuilder avatar

  Anno 2013 zijn we gelukkig wel al een stuk verder waarbij het veel moeilijker is om een toppositie te verwerven met gekochte links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.