Link policy BBC – Voer voor Sanoma, Wegener en andere uitgevers

Home / Link policy BBC – Voer voor Sanoma, Wegener en andere uitgevers

Omdat veel Nederlandse webredacteuren nogal lui te lijken aangelegd met betrekking tot linken,  of waarschijnlijk iets in het engels lezen tenzij het van Reuters komt en niet rechtstreeks geknipt en plakt kan worden, heb ik hier het stukje maar vast met behulp van Google Translate vertaald. Natuurlijk staat hier het originele artikel: BBC News linking Policy

Hoe vaak klik je op de externe links die we toevoegen aan verhalen op de BBC News-site?

Hoe nuttig zijn deze links, en hoe kunnen die links beter?

We zijn op zoek naar de manier waarop we linken naar andere sites, en de BBC is geïnteresseerd om te weten wat je denkt.

Koppelingen maken is een belangrijk onderdeel van wat de BBC News website doet. We hebben ook links aan de rechterkant van verhalen sinds de vroegste dagen van de site.

Er is veel veranderd sinds toen, en de waarde en het belang van de banden is gegroeid met de diversiteit en de rijkdom van het web.

De BBC strategie Review [1.40MB PDF] die onlangs is onthuld door directeur-generaal Mark Thompson stelt als een van haar doelstellingen een grote stijging in outbound links van de BBC-website – een verdubbeling van het aantal ‘click-throughs’ naar externe websites van 10 miljoen tot 20 miljoen per maand in 2013.

Elders is er een uitvoerig debat, met name over hoe we verwijzen naar artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Als je wilt inhalen, dat is het plaatsgevonden op Tumblelog Ben Goldacre’s en in post Paul Bradshaw’s op de Online Journalism Blog.

Dus om verschillende redenen is het hoog tijd om de balans op te nemen.

Dit is een samenvatting van de huidige begeleiding (een deel van het een herinnering van de bestaande beste praktijken), die de auteur van dit stuk stuurde rond naar BBC News website journalisten een paar maanden geleden:

  • Gerelateerde  links op basis van het onderwerp: Ze maken deel uit van de waarde die u toevoegt aan uw verhaal – serieus nemen en link altijd zo goed mogelijk naar de bron van je verhaal als je kunt, indien u kunt vermeldt of citeer andere publicaties, kranten, websites – link naar hen, waar je kunt en waar nodig, deep-link, dat is een link naar de specifieke, relevante pagina van een website.
  • Vergeet niet om de geautomatiseerde “Newstracker” (de “Uit andere Nieuws Sites” box die verschijnt op het verhaal rechts) toe te voegen aan verhalen, tenzij redactioneel ongepaste of er gewoon geen relevante links zijn.
  • Voeg relevante links in de tekst van achtergrond en analyse van artikelen, zoals deze verzameling van achtergrondinformatie over het omgaan met financiële moeilijkheden. LET OP DEZE ANCHORTEKST!
  • Waar we eerder PDF-bestanden hebben gekopieerd  (voor de volledige versies van de officiële rapporten en documenten, bijvoorbeeld) en op onze eigen servers hebben geplaatst, moeten we overwegen  om gewoon een link naar PDF-bestanden op hun oorspronkelijke locatie – met dien verstande dat indien het waarschijnlijk om een populaire verhaal gaat we misschien de site eigenaar moeten laten weten dat er een mogelijke stijging van het aantal bezoekers komt.
  • Maak gebruik van de nieuwe “Zie ook” blog dat een dagelijkse run-down is van het debat in de kranten en elders over de actuele vraagstukken.

Het linken naar de wetenschap papers in het bijzonder, hebben we momenteel een specifiek beleid, maar het eenvoudigste principe lijkt te zijn dat we de meest relevante en nuttige links op het moment van schrijven, waar ze ook zijn moeten vinden en – of het nu een citaat is van een wetenschappelijk artikel, het paper zelf, of een tijdschrift.

Er zijn enige duivels in de details wat dit aangaat. Allereerst hebben we vaak de rapportage van een verhaal voor de volledige paper is gepubliceerd, zodat er wellicht nog niet een volledige document is om naar te linken: sommige tijdschriften zijn alleen te lezen met een abonnement, andere websites hebben webadressen die kunnen vervallen.

Om deze redenen hebben we tot nu toe over het algemeen gekozen om te linken naar de voorpagina van het tijdschrift, in de veronderstelling dat dit de meest betrouwbare en bruikbare uitvalsbasis is voor de lezers.

Maar over het algemeen, willen we op zoek naar de beste aanpak. Dus hier zijn een paar vragen die we graag naar de antwoorden te weten:

  • Welke externe (dat wil zeggen, niet-BBC) links heb je de meeste waarde aan onze verhalen? (Bijvoorbeeld, links naar het bronmateriaal voor de overheid en de wetenschap verslagen papers; links naar andere gerelateerde nieuwsberichten dekking; verband commentaar en analyse.)
  • Waar denk je dat de links moeten staan? Enigszins gescheiden vanaf de verhaal tekst (bijvoorbeeld in een kader naast de tekst) of ingebed in de tekst zelf? Zou het u storen als we links zouden leggen – of het nu om onze eigen content of artikelen elders – in de hoofdtekst van al onze verhalen, of wenst u dat we dat eeuwen geleden al gedaan hadden?
  • Voor wetenschappelijke publicaties, moeten we linken naar de pagina van een tijdschrift, of de wetenschappelijke paper zelf, of beide? Als de volledige paper niet beschikbaar is, moeten we verwijzen naar de samenvatting in gevallen waar deze beschikbaar is?
  • Zou je het erg als we linken naar naar plaatsen waar een inschrijving voor nodig is om deze te openen? Of als het achter een paywall is en vereist is een abonnement of betalen? En zou je verwachten dat wij je vertellen dat voordat je daar naar toe wordt verwezen?

Het zou geweldig zijn om uw mening over een of alle van deze punten te horen.

Een ding lijkt duidelijk al – samengevat door Henry, een bijdrage levert aan een van de gesprekken die ik eerder noemde: “Onze rol als een archief en bron is net zo belangrijk voor velen van u als de meer traditionele rol van de rapportage van de laatste nieuwsberichten. U kunt ons helpen uit te werken wat dat betekent voor onze dag-tot-dag te werken als journalisten.

Steve Herrmann is redacteur van de BBC News website. (en een held! – red.).

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.