SEO

Plutosport, zoekmachinespam uit 1997…

Na het bericht dat Trouw is gebanned uit Google, dat eigenlijk maar 2 mensen in de blogosphere was opgevallen (ruben usarchy en Arjan, kwam ik deze week bij mijn zoektocht naar een paar nieuwe sneakers nog een spammer tegen. Plutosport.

Ik typ dit niet om mensen aan de schandpaal te nagelen. Wat mij vooral verbaasd is dat het met deze oude techniek het nog steeds mogelijk is om in de index van Google te blijven staan. In de Vereningde Staten, of beter gezegd; Engelstalige landen, wordt je met zo’n techniek echt binnen één dag gebanned. Dit wijst er maar weer op dat in Nederland toch andere regels, spamcontrole technieken en protocollen voor spamreports gelden dan in de US op dit ogenblik.

Plutosport maakt gebruik van Javascript redirects (ook wel doorway pages genoemd). Dit komt in het kort neer dat je op de indexpagina een scriptje hebt staan dat mensen die Javascript aan hebben staan doorstuurt naar de daadwerkelijk shop en dat mensen en spiders die geen Javascript kunnen lezen pagina’s te zien krijgen welke zijn volgestopt met allerlei zoektermen. Een van de pagina’s waarbij dit gebeurd is: http://www.plutosport.nl/nike_voetbalschoen.html (te zien in de Google Cache. Om een overzicht te krijgen van alle pagina’s welke geïndexeerd zijn voeren we in Google de volgende query in: site:www.plutosport.nl. In het totaal zijn het zo’n 52 pagina’s.
De maker van de website van plutosport heeft de shop heeft met behulp van een robots.txt de oorspronkelijke shop afgeschermd.

Ik heb een aantal korte tips op een rij gezet mochten ze ooit besluiten, vanwege een kleine push door Google of uit zichzelf, om de boel netjes aan te pakken en de richtlijnen van de zoekmachines te volgen.

 • Haal die robots.txt weg en zorg dat spiders gewoon de URL’s kunnen volgen.
 • Verwijder uiteraard alle doorway pages en plaats een nette 301 redirect naar de relevante pagina’s.
 • Zorg dat navigatiemenus via href’s werken in plaats van via Javascript links. Dit is niet alleen voor de zoekmachines maar voor de gebruikers ook prettig als zij gebruik willen maken van Tabs bijvoorbeeld, of een pagina/product willen laten zien aan een kennis.
 • Maak optimaal gebruik van alle teksten die je nu al hebt, al deze teksten zijn nu zo goed als waardeloos, wat toch erg jammer is gezien de long tail.

Tuurlijk kan ik nog veel meer tips geven, maar ik van mening ben dat dit bewust is gedaan. Het bureau dat deze website heeft ontwikkelt heeft bij een aantal andere klanten van ook een soortgelijke constructie gebruikt. Daarom voel ik me niet geroepen om hier een geheel gratis consult te geven. Ik ga er maar van uit dat Plutosport weet wat er met hun website aan de hand is. Ik wil wijzen op het gevaar dat dit soort grappen met zich meebrengt. Er hoeft maar 1 concurrent een spamreport in te dienen en je bezoekers uit Google (Yahoo en MSN, maar in mindere mate) worden teruggezet naar nul. Dit lijkt me niet wensbaar voor een retailer.

Ik wil verder totaal niet ingaan op het feit of zoekmachine spam goed of fout is. Enige wat ik wil opmerken is dat het zeker onverstandig is als je niet precies weet wat je aan het doen bent en dat je niet zoals Trouw moet gaan doen alsof je neus bloed, of zelfs verwijten gaat maken.

Ik optimaliseer websites op het gebied van online marketing, zoekmachine- en conversieoptimalisatie. Neem contact met mij op als je eens over jouw kansen wilt praten.

9 Comments

 1. André Scholten Reply

  Ik kan soms zo walgen van sites die dit soort technieken gebruiken en daarmee ook nog redelijk scoren. Ik zou willen dat die met het inleveren van 1 spamreport direct verwijderd werden.

 2. Hmm, ik moest mijn feedreader maar eens wat vaker aanzetten. Dat van Arjan had ik wel meegekregen, het goede stuk van jou heb ik helemaal gemist. Ik zal mijn post even uitbreiden met een link naar jouw artikel.

 3. Mja, persoonlijk (en dan bedoel ik écht: persoonlijk) vind ik het gewoon niet zo slim… Kranten moeten gewoon een goeie interne SEO hebben of een SEO bedrijf inhuren, kan ze een boel opleveren…

 4. André Scholten Reply

  Nog zo’n leuke ouderwetse is deze: http://www.walking-with-the-wayfarers.com/

  Zet je javascript uit en geniet van de 12 pagina’s met links naar diverse Nederlandse sites.

  Zet je javascript aan en ga naar de echte wayfarers site, check daar de bodem van de pagina. Good old keyword stuffing ;)

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.