Plutosport, zoekmachinespam uit 1997…

Home / Plutosport, zoekmachinespam uit 1997…

Na het bericht dat Trouw is gebanned uit Google, dat eigenlijk maar 2 mensen in de blogosphere was opgevallen (ruben usarchy en Arjan, kwam ik deze week bij mijn zoektocht naar een paar nieuwe sneakers nog een spammer tegen. Plutosport.

Ik typ dit niet om mensen aan de schandpaal te nagelen. Wat mij vooral verbaasd is dat het met deze oude techniek het nog steeds mogelijk is om in de index van Google te blijven staan. In de Vereningde Staten, of beter gezegd; Engelstalige landen, wordt je met zo’n techniek echt binnen één dag gebanned. Dit wijst er maar weer op dat in Nederland toch andere regels, spamcontrole technieken en protocollen voor spamreports gelden dan in de US op dit ogenblik.

Plutosport maakt gebruik van Javascript redirects (ook wel doorway pages genoemd). Dit komt in het kort neer dat je op de indexpagina een scriptje hebt staan dat mensen die Javascript aan hebben staan doorstuurt naar de daadwerkelijk shop en dat mensen en spiders die geen Javascript kunnen lezen pagina’s te zien krijgen welke zijn volgestopt met allerlei zoektermen. Een van de pagina’s waarbij dit gebeurd is: http://www.plutosport.nl/nike_voetbalschoen.html (te zien in de Google Cache. Om een overzicht te krijgen van alle pagina’s welke geïndexeerd zijn voeren we in Google de volgende query in: site:www.plutosport.nl. In het totaal zijn het zo’n 52 pagina’s.
De maker van de website van plutosport heeft de shop heeft met behulp van een robots.txt de oorspronkelijke shop afgeschermd.

Ik heb een aantal korte tips op een rij gezet mochten ze ooit besluiten, vanwege een kleine push door Google of uit zichzelf, om de boel netjes aan te pakken en de richtlijnen van de zoekmachines te volgen.

 • Haal die robots.txt weg en zorg dat spiders gewoon de URL’s kunnen volgen.
 • Verwijder uiteraard alle doorway pages en plaats een nette 301 redirect naar de relevante pagina’s.
 • Zorg dat navigatiemenus via href’s werken in plaats van via Javascript links. Dit is niet alleen voor de zoekmachines maar voor de gebruikers ook prettig als zij gebruik willen maken van Tabs bijvoorbeeld, of een pagina/product willen laten zien aan een kennis.
 • Maak optimaal gebruik van alle teksten die je nu al hebt, al deze teksten zijn nu zo goed als waardeloos, wat toch erg jammer is gezien de long tail.

Tuurlijk kan ik nog veel meer tips geven, maar ik van mening ben dat dit bewust is gedaan. Het bureau dat deze website heeft ontwikkelt heeft bij een aantal andere klanten van ook een soortgelijke constructie gebruikt. Daarom voel ik me niet geroepen om hier een geheel gratis consult te geven. Ik ga er maar van uit dat Plutosport weet wat er met hun website aan de hand is. Ik wil wijzen op het gevaar dat dit soort grappen met zich meebrengt. Er hoeft maar 1 concurrent een spamreport in te dienen en je bezoekers uit Google (Yahoo en MSN, maar in mindere mate) worden teruggezet naar nul. Dit lijkt me niet wensbaar voor een retailer.

Ik wil verder totaal niet ingaan op het feit of zoekmachine spam goed of fout is. Enige wat ik wil opmerken is dat het zeker onverstandig is als je niet precies weet wat je aan het doen bent en dat je niet zoals Trouw moet gaan doen alsof je neus bloed, of zelfs verwijten gaat maken.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

9 reacties op “Plutosport, zoekmachinespam uit 1997…”

 1. Joost de Valk avatar

  en nu maar afwachten of er Googlers zijn die deze post lezen 🙂

 2. André Scholten avatar
  André Scholten

  Ik kan soms zo walgen van sites die dit soort technieken gebruiken en daarmee ook nog redelijk scoren. Ik zou willen dat die met het inleveren van 1 spamreport direct verwijderd werden.

 3. Joost de Valk avatar

  Join the club, ik zou soms best de Matt Cutts van .nl willlen zijn en ze d’r allemaal uit gooien 🙂

 4. Roy avatar

  Hmm, ik moest mijn feedreader maar eens wat vaker aanzetten. Dat van Arjan had ik wel meegekregen, het goede stuk van jou heb ik helemaal gemist. Ik zal mijn post even uitbreiden met een link naar jouw artikel.

 5. Ruben Timmerman avatar

  Eh, mij was het wel opgevallen hoor :'( En Arjan van PMM Blognoot als eerste, een paar weken geleden…
  http://www.usarchy.com/2006/12/trouw-google-penalty/

  Ben ook benieuwd wat jouw take on this is…

 6. Joost de Valk avatar

  Mja, persoonlijk (en dan bedoel ik écht: persoonlijk) vind ik het gewoon niet zo slim… Kranten moeten gewoon een goeie interne SEO hebben of een SEO bedrijf inhuren, kan ze een boel opleveren…

 7. Joost de Valk avatar

  (en ik had je post ook gemist, zal es ff checken of je nog wel in m’n feedreader zit)

 8. André Scholten avatar
  André Scholten

  Nog zo’n leuke ouderwetse is deze: http://www.walking-with-the-wayfarers.com/

  Zet je javascript uit en geniet van de 12 pagina’s met links naar diverse Nederlandse sites.

  Zet je javascript aan en ga naar de echte wayfarers site, check daar de bodem van de pagina. Good old keyword stuffing 😉

 9. Jeroen avatar
  Jeroen

  Ene Robbert is volgensmij verantwoordelijk geweest voor de optimalisatie van de site of zit ik er nu naast? Zie:

  http://seo.googlerankings.com/index.php?p=demo

  Een control F-je op ‘plutosport’ kan trouwens handig zijn bij het zoeken in die waslijst 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.