Realtime Search waar gaat de wedloop om?

Home / Realtime Search waar gaat de wedloop om?

De hoeveelheid data die momenteel op ons afkomt is enorm veel. Realtime search zou voor de gebruikers orde in de chaos moeten scheppen, maar momenteel is het tegenovergestelde waar.

Wat is search?

Dave Coplin (Director of Search bij Bing) begint de sessie met de vraag: Wat is search? Wat kan het betekenen voor ons als mensen. Een van de eerste dingen die hij zich afvraagt is hoe je geld kunt verdienen met search. Bing kijkt liever naar hoe mensen met search omgaan. Het is ons ‘window’ naar het internet.

Search Journey

Hij geeft aan waar we zijn in de search journey, volgens Dave zijn we nog niet ver op onze reis. Een op de vier zoekopdrachten zijn succesvol, 75% van de zoekopdrachten worden aangepast of verbeterd, 50% van onze tijd is het herformuleren van onze zoekvraag. Heel vaak brengt zoeken ons nog op plaatsen waar we niet moeten zijn. Een voorbeeld waarover hij verteld is een bordje op een basisschool dat aangeeft dat je geen zoekmachines mag gebruiken voor je artikelen, alleen websites die door de leraar zijn aangegeven. Erg confronterend volgens Dave. Zoals wij zoekmachine marketeers kennen van Bing gaat het niet om search, maar om decisions.
De evolutie van search bestaat volgens Dave uit:
 • topical (html)
 • social (people and profiles)
 • geospatial (places maps)
 • taken (services en applicaties)
Wat is de intentie van de gebruiker? Daar willen de zoekmachines op inspelen. Navigeren, Informeren en Transacties. Wij werken niet transactioneel, of informeel, maar hebben een ‘superintenie’ De holistische benadering van Bing dus.

Wat zijn de uitdagingen?

We moeten meer weten over de gebruikers, de zoekmachines kunnen dit vragen maar ook vinden.
Geef mij meer van jou en ik geef je meer relevantie en betere antwoorden.
Privacy gaat over transparantie. Dave geeft aan dat Mark Zuckerberg het goed doet met Facebook qua transparantie, de ultieme stap. We praten te weinig over vertrouwen, en teveel over relevantie. Er moet een manier komen om dit te relateren aan onze acties. Social search is niet over twitter en linkedin, maar informatie in de juiste context.

De “Vrijdagavond test”

Bing test dit met de ‘vrijdagavond test’ (friday night test). Met een Mexicaanse maaltijd, een film en op tijd thuis zijn om de volgende morgen Ben10 te kunnen kijken. De vragen die opkomen bij:
 • de film: what, where, how
 • restaurant: what where how
 • op tijd thuis: what where how
Facebook is eigenlijk erg transactioneel, zonder dat we het beseffen. We willen eigenlijk geen point to point transacties zoals bijvoorbeeld met een iphone zoals die van de NS. Beslissingen in plaats van resultaten.

Paddy Moogan Social Media Tactics

Paddy Moogan van Distilled gaat meer in op de SEO kant van de zaken. waar kijkt Google naar bij realtime search, wil de gebruiker wel daadwerkelijk realtime search? Eigenlijk is dit gewoon niets nieuws en erg basic verhaal me behoorlijke lompe tactieken. Ik kan er mijn hoofd niet bijhouden. Wel een kort overzicht van de tips:
 • Een van de CTR tricks is bij realtime search bij Twitter is image meesturen. Twitpic en yfrog worden iig toegestaan. Het duurt ongeveer 4 minuten bij paddy om zijn foto zichtbaar te krijgen, ik vraag mij af of dat niet heel afhankelijk is van de autoriteit. Door het image eerst te tweeten en daarna pas in je realtime search tweet te stoppen gaat het sneller. Als iemand op zo’n image klikt kom je op image terecht. Dus doe je een 301 redirect. Denk eraan dat image eerst geïndexeerd moet worden.
 • Reputation Management is niet echt heel geschikt, maar je kunt wel meer informatie vinden als je realtime search gebruikt. Google news, je moet meerdere auteurs gebruiken om in Google news te komen. Die kun je dus gewoon aanmaken. Ghostwriters galore.  Je hoeft niet eens in google news sitemap te hebben als je een nummer in de URL hebt. Blijf aanvragen en dan kom je er vanzelf wel keer in.
 • Bloggen op nieuw nieuws is een tip… tsja.
 • Probeer autoriteiten jouw tweets te laten retweeten.
Goedkope tactieken naar mijn mening, en ook de vraag hoe waardevol het is voor jouw dienst of product. Wie weet kun je er wat mee.

De presentatie die geen presentatie was, maar wel goed.

Aaron Kahlow van Online marketing connect blijft op zijn plek zitten, omdat hij vond dat de wereld een beter af was zonder nog een powerpoint over realtime search. Hij wil ons brengen naar wat ’the big picture’ is en vraagt zich af of het allemaal wel zoveel zin heeft. Niemand weet of het wel de moeite waard is, dit komt omdat zoekmachines het nog niet uitgedokterd hebben. Er zijn nog geen echt succesvolle cases. De vraag is of realtime search wel een prioriteit is voor jou persoonlijk? een veel gevallen is het een “A nice to have”. Tenzij je in de nieuwsbusiness zit.
49% van de mensen op twitter gebruiken hun sociale kanaal als bevestiging voor hun zoekopdracht bijvoorbeeld. Meer tijd spenderen aan monitoren en tracking is de eerste tip die Aaron daarom ook geeft. Content marketing in plaats van ouderwets protectionisme is beter voor realtime in het algemeen. Jouw site is de hub en je moet de spaken naar buiten toe leggen. Ik hou van Aaron zijn aanpak: hij geeft tijdens een van de vragen duidelijk aan: Als je boormachines verkoopt, waarom zou je daarover willen tweeten? Een ander idee dat hij aangeeft is ‘Rolling FAQ pages” gebaseerd op twittervragen die je beantwoordt. Dat zou wel eens kunnen werken. Doe er je voordeel mee…

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

2 reacties op “Realtime Search waar gaat de wedloop om?”

 1. Leo Kobes avatar

  Wel goed stuk om te lezen en over na te denken. Het woordje “Social Media Tactics” schiet dus duidelijk het doel voorbij. Maar hoe is het voor kleine bedrijven die geen tijd hebben, die hebben “Tactics” nodig omdat die meestal geautomatiseerd kunnen worden.

 2. Roy avatar
  Roy

  Je krijgt vanzelf meer tijd als je minder klanten hebt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.