Waarom je niet altijd de long tail moet najagen

Home / Waarom je niet altijd de long tail moet najagen

De Long tail.
Het principe van de long tail is eigenlijk ook een oude boeren wijsheid: ‘Vele kleintjes maken 1 grote’. De long tail houdt kortweg in dat er een hele grote hoeveelheid vraag is die verdeeld is in heel veel niches. Gezamenlijk hebben deze een groter marktpotentieel dan de marktleider op zich. Er zijn veel misvattingen hierover en Peter heeft dan ook een prima stuk hierover geschreven: long tail misconceived (engels)

Voor wie is de long tail?
De long tail is in principe van toepassing op elke markt. Het heeft als voordeel dat kleine partijen, door heel gericht te targetten, relatief goedkoop omzet kunnen maken. Het werkt erg goed voor webshops, omdat de beschikbare ruimte erg groot is en geen beperking vormt voor de tail. Tegenwoordig wil graag elke website gevonden worden op de long tail. Veel zoekmachine optimalisatie bureaus springen hier dan ook op in. Echter is elke website hier wel bij gebaat?

Nederlandse situatie
In Nederland begint het zoeken met meerdere zoektermen wel steeds beter ingeburgerd te raken, echter als we kijken dan zien we dat de meeste mensen veruit nog zoeken op 2 zoektermen (en ja, oud artikel, maar ik kon zo even geen relevantere data vinden of zo snel samenstellen). Dit wil eigenlijk zeggen dat de echte long tail praktisch niet van toepassing is in Nederland, zeker niet omdat er ook vaak type en serie nummers worden gebruikt voor shops en vergelijk sites, waarop het toch echt niet moeilijk is door middel van een fatsoenlijke linkstructuur top 3 te ranken. Natuurlijk zijn hierop genoeg uitzonderingen te vinden, maar de toepassing in Nederland is zeker een stuk kleiner op dit ogenblik dan in Engelstalige gebieden.

Waarom geen long tail?
Als je als zoekmachine specialist in de organische resultaten specifiek richt op de long tail dan ben je verkeerd bezig. Ik bedoel dan niet long tail als in ‘vakantie Griekenland’ maar meer de echte long tail zoals ‘vakantie Griekenland rondreis Peleponnesos’. Heel leuk dat je daar nummer 1 op rankt, maar als je nummer 1 rankt op ‘vakantie Griekenland’ dan zul je met een klein beetje extra moeite ook nummer 1 ranken op ‘vakantie Griekenland rondreis Peleponnesos’. Door je site de juiste trust en thema’s te geven en te zorgen voor een goede spiderbaarheid en linkstructuur is het veel beter om je richten op de topkeywords, omdat de traffic veel groter is en deze keywords veel eerder in het AIDA proces voorkomen. Zodoende ben je al eerder in beeld bij de consument en door middel van een goede conversie ben je in staat om bezoeker te overtuigen van de kwaliteit van jouw reis.

Waar de long tail wel goed werkt
Heel simpel: overal waar je een prijs per keyword betaald. Korte termijn oplossingen waarbij het afrekenmodel gebaseerd is op CPC daar is de long tail een enorme uitkomst. Daar waar de ROI erg belangrijk is wil je juist de long tail gaan gebruiken. De long tail is uiteindelijk namelijk een manier om met weinig geld, goede kwalitatieve leads op te pakken.

Conclusie
Een goede zoekmachine specialist gaat voor de termen waar de meeste traffic op zit in de organische resultaten en pakt door de trust en thema beoordeling de rest op de automaat bijna mee. Het is dus van belang je in eerste instantie op de top keywords te richten. Natuurlijk is dit afhankelijk van het budget, de merknaam en de benodigde agressiviteit van je campagne.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

13 reacties op “Waarom je niet altijd de long tail moet najagen”

 1. Roy avatar

  Echt. Daarom moet je geen artikelen op vrijdagmiddag plaatsen, gaan je collega’s beetje oftopic lopen blaten over hoe lui ze zijn 😉

 2. Joost de Valk avatar

  Helemaal mee eens. Een goede test van of je te hard je best aan het doen bent: kijk eens of long tail termen goed converteren voor je, als ze dat niet doen, dan hoef je er ook je best niet op te doen.

 3. ramon avatar

  Ack. Long-tail woorden en pagina’s kunnen trouwens wel nut hebben om met subpagina’s een hoofdpagina (die wel converteert) omhoog te stuwen, maar je kunt je afvragen hoe je die pagina’s dan gaat genereren. De makkelijkste manier is omdat met user-generated content te doen 🙂

 4. ramon avatar

  luiheid is DE voorwaarde voor de menselijke vooruitgang, zeg ik altijd maar 🙂

 5. Peter van der Graaf avatar
  Peter van der Graaf

  Ik geloof niet dat het grootste deel van longtail automatisch wordt meegepakt. Alleen dat het niet altijd belangrijk is je er bewust op te richten.

  Wanneer je je alleen richt op een paar top termen, heb je niet zoveel content nodig. En juist een grotere hoeveelheid content zorgt dat je op zowel top termen als de longtail kunt scoren.

 6. Roy avatar

  Uiteraard heb je die content nodig, maar daar optimaliseer je niet op. Je optimaliseert op de top termen en je gebruikt de content inderdaad om de top termen een push (van onder) te geven. Zodoende zorg je voor trust en zal de content uiteraard goed mee gaan ranken, wat dan automatisch de long tail vormt.

  Dit ben ik helemaal met je eens en had ik wat duidelijker moeten uitleggen.

 7. Jurgen avatar

  Het komt in NL relatief niet vaak voor, maar de SEO long tail is voor een aantal branches toch interessant genoeg om specifiek te targetten in de contentstrategie. En overall: niet najagen idd, maar wel rekening mee houden.

 8. Gerben avatar

  Deel volop de mening van Jurgen…. & vriend Peter uiteraard….

  Alleen long tail is niet superinteressant (kan wel makkelijker resultaat leveren voor de klant)…maar alleen topkeywords zou ik ook weer niet doen.

  Ik zelf zal altijd trachten de combinatie er tussen tot stand te brengen, dus zeker enkele topkeywords met een grote uitloop naar de long-tail toe.

  Ps, wel leuk dat je het match met het AIDA model, dat is voor iedereen begrijpelijk en zeker waar…

  maar of je nu zo snel mogelijk in dat model naar voren moet komen om aan het einde spekkoper te moeten zijn betwijfel ik…..zelf zou ik voor het DA deel gaan als ik een e-commerce toepassing heb en AI als ik brand-awareness wil creeeren…

  Maar ik denk dat jij dit ook bedoeld!?

 9. […] Wat heeft dit nu te maken met zoekmachine optimalisatie? Zoals ik een ouder artikel, waarom je niet de long tail moet najagen, al heb uitgelegd geloof ik niet in optimaliseren op de long tail voor organische search. Ik geloof in een goede sitestructuur en een juiste indeling. Hierdoor rank je op top keywords en pak je bijna automatisch de long tail mee. Hoe werkt dit dan? In onderstaand overzicht (al bekend, even aangepast naar mijn ‘huisstijl’) zie je hoe je AIDA principe te herleiden valt qua traffic. […]

 10. […] Het tweede weblog uit de top 100 waarop ik gestemd heb is Chapter 42 van Roy Huyskes, Seo consultant. Dit vooral vanwege een interessant en uitgebreid artikel over het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie en een artikel over waarom je niet altijd e long tail moet najagen. Daarna kwam ik terecht bij het weblog X-cite van Ruud Kok. Ruud is aan het afstuderen bij M4N, een affiliate netwerk en schreef deze maand o.a. over het effect van affiliate marketing op Seo. Omdat ik zelf ook bezig ben met affiliate marketing, was dit voor mij een interessant artikel. […]

 11. Sebastiaan Hendriks avatar

  We zijn nu 5 jaar verder. Hoe wordt er nu over gedacht? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.