Het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie

Home / Het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie

Het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie, wat is het AIDA principe, hoe kan je hier mee kan om gaan en hoe je dit kan vertalen in de sitestructuur. Het AIDA principe bestaat uit een viertal stappen welke doorlopen worden voordat de gebruiker besluit te consumeren. Het merendeel van mijn lezers zal wel bekend zijn met deze vier stappen, echter voor de volledigheid heb ik deze hieronder nog even kort uitgelegd.

 • Attention
  Aandacht is nodig om de gebruiker te overtuigen van het zijn aankoop of de noodzaak van zijn aankoop. Er zijn verschillende manieren om aandacht te trekken. Een goede koptekst of openingszin is dan erg belangrijk . Denk bijvoorbeeld aan: Heeft u ook wel eens. Ziet u wat ik zie? Copyblogger heeft hierover een aantal tips geschreven.
 • Interest
  Interesse houdt kortweg in dat je de aandacht die je hebt gekregen vast weet te houden. Dit kan door te luisteren naar je gebruikers, door herkenbare situaties te scheppen, demonstraties te geven of de gebruiker te betrekken.
 • Desire
  Nu ze geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt is het belangrijk om de klant er te van overtuigen dat uw product het juist is. Dit kan door verschillende methodes ook weer, denk bijvoorbeeld aan een aanbieding (dit levert op de lange termijn de minst interessante klanten op, namelijk de koopjesjagers), bewijzen van het nut voor de klant, of de oplossing voor het probleem van de klant aandragen.
 • Action
  Dit is pas het onderdeel waarnaar gekeken wordt door de meeste online marketeers in hun landingspagina’s. Dit is namelijk het punt waarop je pas een aankoop of daadwerkelijke conversie maakt. Je kunt hierbij gebruik maken van bepaalde technieken welke ervoor zorgen dat je vraag stelt waarin je ze een keuze biedt, maar eigenlijk alleen een keuze tussen conversie en conversie. Bijvoorbeeld op je landingspagina de keuze te bieden tussen aanschaf of inschrijven voor een nieuwsbrief.

Wat heeft dit nu te maken met zoekmachine optimalisatie?
Zoals ik een ouder artikel, waarom je niet de long tail moet najagen, al heb uitgelegd geloof ik niet in optimaliseren op de long tail voor organische search. Ik geloof in een goede sitestructuur en een juiste indeling. Hierdoor rank je op top keywords en pak je bijna automatisch de long tail mee. Hoe werkt dit dan? In onderstaand overzicht (al bekend, even aangepast naar mijn ‘huisstijl’) zie je hoe je AIDA principe te herleiden valt qua traffic.

AIDA
Overzicht van het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie.

Zoekmachine marketeers kennen dit principe natuurlijk. Dit kunnen de meeste zoekmachine marketeers ook zonder moeite naast de long tail leggen. Met behulp van de AIDA stappen heb ik keywords uitgesplitst en naast de long tail grafiek gezet. Ik heb er een extra optie aan toegevoegd. Door stappen en de keywords te integreren in de optimale sitestructuur.


Long Tail

De kleuren komen overeen met het AIDA overzicht hierboven. Dit geeft de stap in het AIDA proces aan.

Sitestructuur
Ik heb al eens laten vallen dat ik geen liefhebber ben van een platte sitestructuur. Ik geloof in de waardering van Google voor een thematische indeling. Hierdoor zijn de links relevanter en de pagina’s specifieker. De website is dan ook veel makkelijker in te schatten op de juiste waarde en je kunt beter zien hoe de Googlebot door je pagina’s bladert.

Bijkomend voordeel is dat je in het AIDA principe gebruik maakt van vier stappen. Deze kun je goed afzetten tegen de keywords. Elke stap in het AIDA principe moet zijn eigen type landingspagina hebben. Niet elke gebruiker gaat uiteindelijk tot actie over. Door je bezoekers twee keuzes te bieden kun je de bezoeker verder sturen richting conversie. Dit kan bijvoorbeeld door ze zich aan laten melden voor een nieuwsbrief. Zodoende haal je het meeste resultaat uit je gebruikers en dus uit je campagne.

Ik kan mij voorstellen dat je bij de ‘Interest’ stap probeert de bezoeker verder de site in te krijgen. Dit natuurlijk om over te gaan naar de ‘Desire’ en de consument tevens de optie bieden om zich in te schrijven. Bijvoorbeeld op een nieuwsbrief of de RSS feed. Zo krijg je meer mogelijkheden om de klant op basis van ‘pull’ te benaderen.

De titel
De titel van een pagina moet mensen de aandacht trekken (‘Attention’). Het is dus van belang altijd een goede titel te (laten) schrijven, dit is immers je visitekaartje in de zoekmachines. Tevens moet de titel de gebruiker aanspreken op zijn huidige gevoel en de daarbij horende stap in het aankoopproces.

De meta description
Je ziet dat ik hierin (tweede afbeelding hierboven) gebruik heb gemaakt van verschillende soorten meta descriptions. Deze hebben nauwelijks directe invloed op de rankings. Dit hebben ze wel op indirect omdat de CTR van een zoekresultaat een van de vele factoren is die mee wordt genomen in de ranking van website (en niet alleen een enkele pagina).

Conclusie
Door goed te kijken naar je titels, meta descriptions en je landingspagina’s kun je met behulp van een goede copywriter ervoor zorgen dat je een hogere ROI haalt op alle bezoekers. Zeker voor de bezoekers die voortijdig je website verlaten. Hoe je hier een KPI van kunt maken en hierop kunt gaan sturen leg ik nog wel een keer uit in een volgende stuk.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

63 reacties op “Het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie”

 1. ramon avatar

  Het AIDA principe toepassen in je toon voor een meta-description en de hierarchische opbouw van een site-structuur; daar kan ik me wel in vinden 🙂 Interessant ook hoe dit gekoppeld kan worden aan niet-hierarchische site, zoals een weblog. Ik ruik een nieuw stuk op monlog 😉

 2. David avatar

  Goede teksten! 😉

 3. Eduard Blacquière avatar

  Goed artikel met mooie illustratie!

 4. Martijn avatar
  Martijn

  ja goed en duidelijk artikel !

 5. Roy avatar

  Ik ben het met je eens 😉

  Geeft stof om te denken. Ik ga even dit weekend zitten broeden, het is interessant kijk en misschien moet ik de nadruk in het artikel even verleggen.

 6. Peter van der Graaf avatar
  Peter van der Graaf

  Heel geile illustraties!!

  Alleen denk ik dat de search funnel iets anders over AIDA zegt dan hoe je de fasen in het begin van je artikel uitlegt. Het houdt namelijk ook in in welke fase de bezoeker zich al bevindt wanneer hij op je website aankomt.

  Iemand moet altijd alle AIDA fasen door voor hij overgaat tot actie. Al kunnen sommige stappen sneller worden genomen dan andere, moet je voldoende informatie voor iedere fase bieden, anders kun je de bezoeker verliezen.

  Bij attention gaat het er bij zoekwoorden bijvoorbeeld niet om dat jij de aandacht hebt, maar het soort producten dat jij verkoopt in brede vorm aandacht heeft.
  Vóór Attention weet iemand niet dat hij op zoek is naar iets, maar wanneer hij ermee wordt geconfronteert denkt hij: “Hé dat zou wel iets voor mij kunnen zijn.”
  Ín de attention fase zoekt de zoeker voornamelijk meer informatie om vervolgens keuzes te kunnen maken of het daadwerkelijk iets voor hem is.

  In de interest fase heeft hij het gevoel dat het iets voor hem is en wil hij meer weten over details als prijs, veschillende keuzeopties, merken etc. Aan het einde van de fase wil de zoeker een keuze maken wat hij precies wil.

  In de desire fase weet hij dat hij het wil, nu nog de goedkoopste leverancier vinden. Of de leverancier die het beste aan zijn wensen voldoet. Bij potentiele leveranciers kan hij bijvoorbeeld ook gaan kijken wat anderen erover zeggen.

  In de action fase is het puur een kwestie van bieden wat je beloofd en de bezoeker niet afschrikken. (goede bestelprocedure etc)

  Je kunt in al deze fasen zoektermen bedenken die de zoeker precies binnenbrengen in een bepaalde fase. Het is namelijk niet erg als hij het vooronderzoek ergens anders doet, als hij maar bij jou koopt. Maar hoe eerder je de aandacht hebt hoe beter je zijn wensen kunt sturen naar wat jij te bieden hebt.

  Dat is volgens mij de betekenis AIDA voor de search funnel. Maar AIDA voor usability is inderdaad zoals jij het eerder uitlegde.

 7. Joost SEO Handleiding avatar

  Erg goed artikel Roy. Toppertje, die plaatjes maken het helemaal duidelijk(Y)

 8. Sint avatar

  Dit stuk en je vorige artikel maken goed duidelijk waarom je optimalisatie voor zoekmachines en optimalisatie in het algemeen niet los van elkaar kunt zien. Het gedrag en de positie van een bezoeker voordat hij in een zoekmachine op jouw linkje klikt is net zo bepalend als waar je hem naartoe dwingt nadat hij op één van je landing pages is beland.

  Ik geef er ook de voorkeur aan om informatiestructuren in verschillende niveaus op te zetten, zodat je aan de ene kant een duidelijker afbaking en relevantie per pagina hebt naar de zoekmachine en bezoekers die daarvandaan rechtstreeks op pagina’s diep in je site komen, en anderzijds overzicht en keuzemogelijkheden creëert voor mensen die vanaf het ‘begin’ van de site binnenkomen.
  Uitdaging is dan wel altijd om het werkbaar te houden en de bezoeker te allen tijde duidelijk te vertellen hoe de huidige pagina zich verhoudt tot de rest van de website en wat zijn positie in het cart-en-checkout-proces is.

 9. […] Het tweede weblog uit de top 100 waarop ik gestemd heb is Chapter 42 van Roy Huyskes, Seo consultant. Dit vooral vanwege een interessant en uitgebreid artikel over het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie en een artikel over waarom je niet altijd e long tail moet najagen. Daarna kwam ik terecht bij het weblog X-cite van Ruud Kok. Ruud is aan het afstuderen bij M4N, een affiliate netwerk en schreef deze maand o.a. over het effect van affiliate marketing op Seo. Omdat ik zelf ook bezig ben met affiliate marketing, was dit voor mij een interessant artikel. […]

 10. 11 technische optimalisatie tips voor beginners – Onetomarket Blog

  […] ad 1. Maak voor elke pagina van je site gebruik van unieke title tags en meta descriptions. Hierover is al veel geschreven geschreven; lees bijvoorbeeld een goed artikel over de meta description en een ander artikel over meta tags volgens het AIDA principe. […]

 11. Kay avatar
  Kay

  Zo interessant zeg! mooi article 😀

 12. Niels Dequeker avatar
  Niels Dequeker

  Een zeer lekker stuk! 😉

 13. […] De discussie is los gebarsten omdat affiliate websites meestal voor Google relevante links in hun websites opnemen. Affiliates worden immers betaald als consumenten iets kopen nadat ze op een link klikken. Niet relevante links leveren niets op, dus plaatsen de goed presterende affiliates links naar partijen die echt waardevol zijn. Door de relevantie van de hyperlinks die affiliates plaatsen is het voor Google interessant om deze mee te nemen bij de link populariteit. […]

 14. aida avatar
  aida

  Mijn naam is Aida.
  Ik ben geboren op 11-02-1969 als Jennifer Aniston.
  Ik lijk precies op MONA LISA van da Vinci.
  Groetjes!

 15. Pieter avatar
  Pieter

  Pfff ja super artikel dit is de informatie waar we wat mee kunnen! We gaan dit jaar onze website nog optimaliseren en dit is dan echt weer zoiets wat we daarin gaan meenemen! Super!

 16. BuzzBlog » Blog Archive » De meta-description: onderschatte factor in SEO

  […] ik heb een tijdje terug al iets geschreven over verschillende soorten meta-descriptions. In sommige gevallen is het beter om een korte, danwel een langere description te gebruiken. Mijn collega Roy Huiskes heeft hier ook interessante dingen over gezegd en soorten meta-descriptions in verband gebracht met het AIDA principe. […]

 17. We Are Online Hosting avatar

  De AIDA techniek wordt ook veel toegepast in de callcenter branch tegenwoordig. Zelf kom ik het nog maar weinig tegen op het net. Mocht iemand een goed voorbeeld hebben van een websites waarin deze techniek optimaal is toegepast, dan is het hier vermelden van de betreffende url zeker gewaardeerd.

 18. Jos Postman avatar

  De illustraties zijn erg sterk ter ondersteuning van het stuk. De conclusie is in mijn ogen helemaal juist. Uniek en goed passend bij de content van je site is noodzaak om rendement te kunnen behalen.

 19. SEO Blog & Zoekmachine Optimalisatie » Blog Archive » Review | AIDA principe in SEO

  […] Aangezien het niet mijn doel is het volledige artikel over typen, hier het volledige artikel. […]

 20. Creatief met beel en geluid — Commercial Blog about IT advertising

  […] organische search. Ik geloof in een goede sitestructuur en een juiste indeling. Hierdoor source: Het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie, […]

 21. NBA avatar

  Goed artikel met mooie illustratie!

 22. Alonzo Mourning avatar

  Ik ben het met je eens 😉

  Geeft stof om te denken. Ik ga even dit weekend zitten broeden, het is interessant kijk en misschien moet ik de nadruk in het artikel even verleggen.

 23. nona avatar
  nona

  […] Aangezien het niet mijn doel is het volledige artikel over typen, hier het volledige artikel. […]

 24. nona avatar
  nona

  De AIDA techniek wordt ook veel toegepast in de callcenter branch tegenwoordig. Zelf kom ik het nog maar weinig tegen op het net. Mocht iemand een goed voorbeeld hebben van een websites waarin deze techniek optimaal is toegepast, dan is het hier vermelden van de betreffende url zeker gewaardeerd.

 25. Robert avatar
  Robert

  erg leuk artikel

 26. Miami Heat avatar
  Miami Heat

  Dit stuk en je vorige artikel maken goed duidelijk waarom je optimalisatie voor zoekmachines en optimalisatie in het algemeen niet los van elkaar kunt zien. Het gedrag en de positie van een bezoeker voordat hij in een zoekmachine op jouw linkje klikt is net zo bepalend als waar je hem naartoe dwingt nadat hij op één van je landing pages is beland.

 27. automotive repair manual avatar
  automotive repair manual

  De illustraties zijn erg sterk ter ondersteuning van het stuk. De conclusie is in mijn ogen helemaal juist. Uniek en goed passend bij de content van je site is noodzaak om rendement te kunnen behalen.

 28. Piet avatar
  Piet

  Het AIDA principe kan in zoverre op SEO toegepast worden dat een website dezelfde stappen moet doorlopen. Het verschil is dat dit veel sneller moet gebeuren dan bij bijvoorbeeld een brief. Surfers zijn altijd erg ongeduldig.

 29. Mark avatar

  aha…AIDA. Zeer toepasselijk voor het bereiken van nieuw publiek! Dank

 30. BeRKo avatar

  ja goed en duidelijk artikel

 31. Özge Özberk avatar
  Özge Özberk

  leuk artikel

 32. Daan | Indepth Internet Markting avatar

  Ook handig bij het optimaliseren van een site met het AIDA principe:

  Het is goed om bezoekers te laten inzien dat ze een probleem hebben, en dat jij de oplossing bied.

  Een bezoeker is niet geintereseerd in alle eigenschappen van een product. Het gaat erom wat het product voor hun kan betekenen.

  Koop je een auto vanwege de goede airbags of vanwege het gevoel van veiligheid?

  Het is veel makkelijker op een oplossing voor een probleem te verkopen.

 33. Mike avatar

  mooie illustraties!

 34. Ismail Ozkasap avatar
  Ismail Ozkasap

  Affiliates worden immers betaald als consumenten iets kopen nadat ze op een link klikken. Niet relevante links leveren niets op, dus plaatsen de goed presterende affiliates links naar partijen die echt waardevol zijn. Door de relevantie van de hyperlinks die affiliates plaatsen is het voor Google interessant om deze mee te nemen bij de link populariteit.

 35. burYq avatar
  burYq

  Ja goed en duidelijk artikel…

 36. Publicidad en Buscadores. El método AIDA I | EL BLOG DE ABV

  […] No es motivo de este artículo profundizar sobre los orígenes de este modelo. Solo deciros que ha servido en distintos campos del Marketing durante todo este tiempo y continúa siendo de gran utilidad. Su vasta utilización comprende desde la creación de folletos promocionales hasta el desarrollo de páginas web según los criterios de optimización para buscadores o SEO (para + información léase el blog de mi colega Roy Huiskes). […]

 37. Remi avatar
  Remi

  Ik had het AIDA principe nooit echt vergeleken met zoekmachines. Dit artikel legt het goed uit, bedankt!

 38. robin van den Bosch avatar

  Wederom een artikel die ik met erg veel plezier gelezen heb! Nu even proberen te gaan hanteren.

 39. diziizle avatar

  Ja goed en duidelijk artikel…

 40. CSS Gallery avatar

  ja goed en duidelijk artikel

 41. Super Mario avatar

  De conclusie is in mijn ogen helemaal juist. Uniek en goed passend bij de content van je site is noodzaak om rendement te kunnen behalen.

 42. Publicidad en Buscadores. El método AIDA I

  […] No es motivo de este artículo profundizar sobre los orígenes de este modelo. Solo deciros que ha servido en distintos campos del Marketing durante todo este tiempo y continúa siendo de gran utilidad. Su vasta utilización comprende desde la creación de folletos promocionales hasta el desarrollo de páginas web según los criterios de optimización para buscadores o SEO (para + información léase el blog de mi colega Roy Huiskes). […]

 43. Tom Advocaat avatar

  Interessante link leg je hier met SEO, herken dit nog van mijn marketing lessen :P, bedankt voor het delen.

 44. Holz avatar
  Holz

  Goed artikel met mooie illustratie! Holz

 45. 11 onpage SEO tips voor beginners – Onetomarket

  […] ad 1. Maak voor elke pagina van je site gebruik van unieke title tags en meta descriptions. Hierover is al veel geschreven geschreven; lees bijvoorbeeld een goed artikel over de meta description en een ander artikel over meta tags volgens het AIDA principe. […]

 46. Hypotheek voor Duitsland avatar
  Hypotheek voor Duitsland

  Dankjewel voor de tips

 47. Wellness Bayerischer Wald avatar

  Ook handig bij het optimaliseren van een site met het AIDA principe:

  Het is goed om bezoekers te laten inzien dat ze een probleem hebben, en dat jij de oplossing bied.

  Een bezoeker is niet geintereseerd in alle eigenschappen van een product. Het gaat erom wat het product voor hun kan betekenen.

  Koop je een auto vanwege de goede airbags of vanwege het gevoel van veiligheid?

  Het is veel makkelijker op een oplossing voor een probleem te verkopen.

 48. Jeroen avatar
  Jeroen

  Zeker goed stuk!

 49. Pension Bayerischer Wald avatar
  Pension Bayerischer Wald

  Ik ben het met je eens

  Geeft stof om te denken. Ik ga even dit weekend zitten broeden, het is interessant kijk en misschien moet ik de nadruk in het artikel even verleggen.

 50. Marketing top 100 april | Temp

  […] 42 van Roy Huyskes, Seo consultant. Dit vooral vanwege een interessant en uitgebreid artikel over het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie en een artikel over waarom je niet altijd e long tail moet najagen. Daarna kwam ik terecht bij […]

 51. gadolinium lawsuit avatar

  De illustraties zijn erg sterk ter ondersteuning van het stuk. De conclusie is in mijn ogen helemaal juist. Uniek en goed passend bij de content van je site is noodzaak om rendement te kunnen behalen.

 52. Landhotel Bayerischer Wald avatar

  Ik ben het met je eens

  Geeft stof om te denken. Ik ga even dit weekend zitten broeden, het is interessant kijk en misschien moet ik de nadruk in het artikel even verleggen.

 53. Peter avatar
  Peter

  Helemaal perfect. Dit principe komt mij bekend voor, ik kan hier over mee praten. Potentiele klanten voelen zich sneller thuis op een website die hun goed aanspreekt.

 54. JT - Auto Insurance avatar
  JT – Auto Insurance

  Wederom een artikel die ik met erg veel plezier heb gelezen! Mocht iemand een goed voorbeeld hebben van een websites waarin deze techniek optimaal is toegepast, dan is het hier vermelden van de betreffende url zeker gewaardeerd…

 55. Matthijs avatar

  Het mooie is dat deze opbouw van pagina’s is dat deze ook de behoefte van een bezoeker volgt. Homepage moet mensen interesseren en doorsturen, detailpaginas moeten converteren.

 56. mister kreta avatar
  mister kreta

  wel vreemd dat je page titles in afbeelding twee te lang zijn..

 57. Steven avatar
  Steven

  Goed artikel. Al blijft het lastig een abstract plan in de praktijk goed toe te passen!

 58. […] No es motivo de este artículo profundizar sobre los orígenes de este modelo. Solo deciros que ha servido en distintos campos del Marketing durante todo este tiempo y continúa siendo de gran utilidad. Su vasta utilización comprende desde la creación de folletos promocionales hasta el desarrollo de páginas web según los criterios de optimización para buscadores o SEO (para + información léase el blog de mi colega Roy Huiskes). […]

 59. […] misschien wel inschrijven op mijn RSS feed. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op mijn blog!Het AIDA-principe is een bekend fenomeen. Ik hoef jullie vast niet meer uit te leggen hoe het zit met Attention, […]

 60. 10internetmarketing avatar

  Sommige artikelen zijn jaren later nog steeds uitstekend toepasbaar. En dit is natuurlijk altijd handig om als hulpmiddel te gebruiken bij workshops over internet marketing. Bedankt!

 61. Laarzen avatar
  Laarzen

  De theorie klopt nog steeds en is zeker bruikbaar. Thanx.

  Sammy-Jo
  http://www.laarzen.me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.