Copywriting

Het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie

Het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie, wat is het AIDA principe, hoe kan je hier mee kan om gaan en hoe je dit kan vertalen in de sitestructuur. Het AIDA principe bestaat uit een viertal stappen welke doorlopen worden voordat de gebruiker besluit te consumeren. Het merendeel van mijn lezers zal wel bekend zijn met deze vier stappen, echter voor de volledigheid heb ik deze hieronder nog even kort uitgelegd.

 • Attention
  Aandacht is nodig om de gebruiker te overtuigen van het zijn aankoop of de noodzaak van zijn aankoop. Er zijn verschillende manieren om aandacht te trekken. Een goede koptekst of openingszin is dan erg belangrijk . Denk bijvoorbeeld aan: Heeft u ook wel eens. Ziet u wat ik zie? Copyblogger heeft hierover een aantal tips geschreven.
 • Interest
  Interesse houdt kortweg in dat je de aandacht die je hebt gekregen vast weet te houden. Dit kan door te luisteren naar je gebruikers, door herkenbare situaties te scheppen, demonstraties te geven of de gebruiker te betrekken.
 • Desire
  Nu ze geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt is het belangrijk om de klant er te van overtuigen dat uw product het juist is. Dit kan door verschillende methodes ook weer, denk bijvoorbeeld aan een aanbieding (dit levert op de lange termijn de minst interessante klanten op, namelijk de koopjesjagers), bewijzen van het nut voor de klant, of de oplossing voor het probleem van de klant aandragen.
 • Action
  Dit is pas het onderdeel waarnaar gekeken wordt door de meeste online marketeers in hun landingspagina’s. Dit is namelijk het punt waarop je pas een aankoop of daadwerkelijke conversie maakt. Je kunt hierbij gebruik maken van bepaalde technieken welke ervoor zorgen dat je vraag stelt waarin je ze een keuze biedt, maar eigenlijk alleen een keuze tussen conversie en conversie. Bijvoorbeeld op je landingspagina de keuze te bieden tussen aanschaf of inschrijven voor een nieuwsbrief.

Wat heeft dit nu te maken met zoekmachine optimalisatie?
Zoals ik een ouder artikel, waarom je niet de long tail moet najagen, al heb uitgelegd geloof ik niet in optimaliseren op de long tail voor organische search. Ik geloof in een goede sitestructuur en een juiste indeling. Hierdoor rank je op top keywords en pak je bijna automatisch de long tail mee. Hoe werkt dit dan? In onderstaand overzicht (al bekend, even aangepast naar mijn ‘huisstijl’) zie je hoe je AIDA principe te herleiden valt qua traffic.

AIDA
Overzicht van het AIDA principe in zoekmachine optimalisatie.

Zoekmachine marketeers kennen dit principe natuurlijk. Dit kunnen de meeste zoekmachine marketeers ook zonder moeite naast de long tail leggen. Met behulp van de AIDA stappen heb ik keywords uitgesplitst en naast de long tail grafiek gezet. Ik heb er een extra optie aan toegevoegd. Door stappen en de keywords te integreren in de optimale sitestructuur.


Long Tail

De kleuren komen overeen met het AIDA overzicht hierboven. Dit geeft de stap in het AIDA proces aan.

Sitestructuur
Ik heb al eens laten vallen dat ik geen liefhebber ben van een platte sitestructuur. Ik geloof in de waardering van Google voor een thematische indeling. Hierdoor zijn de links relevanter en de pagina’s specifieker. De website is dan ook veel makkelijker in te schatten op de juiste waarde en je kunt beter zien hoe de Googlebot door je pagina’s bladert.

Bijkomend voordeel is dat je in het AIDA principe gebruik maakt van vier stappen. Deze kun je goed afzetten tegen de keywords. Elke stap in het AIDA principe moet zijn eigen type landingspagina hebben. Niet elke gebruiker gaat uiteindelijk tot actie over. Door je bezoekers twee keuzes te bieden kun je de bezoeker verder sturen richting conversie. Dit kan bijvoorbeeld door ze zich aan laten melden voor een nieuwsbrief. Zodoende haal je het meeste resultaat uit je gebruikers en dus uit je campagne.

Ik kan mij voorstellen dat je bij de ‘Interest’ stap probeert de bezoeker verder de site in te krijgen. Dit natuurlijk om over te gaan naar de ‘Desire’ en de consument tevens de optie bieden om zich in te schrijven. Bijvoorbeeld op een nieuwsbrief of de RSS feed. Zo krijg je meer mogelijkheden om de klant op basis van ‘pull’ te benaderen.

De titel
De titel van een pagina moet mensen de aandacht trekken (‘Attention’). Het is dus van belang altijd een goede titel te (laten) schrijven, dit is immers je visitekaartje in de zoekmachines. Tevens moet de titel de gebruiker aanspreken op zijn huidige gevoel en de daarbij horende stap in het aankoopproces.

De meta description
Je ziet dat ik hierin (tweede afbeelding hierboven) gebruik heb gemaakt van verschillende soorten meta descriptions. Deze hebben nauwelijks directe invloed op de rankings. Dit hebben ze wel op indirect omdat de CTR van een zoekresultaat een van de vele factoren is die mee wordt genomen in de ranking van website (en niet alleen een enkele pagina).

Conclusie
Door goed te kijken naar je titels, meta descriptions en je landingspagina’s kun je met behulp van een goede copywriter ervoor zorgen dat je een hogere ROI haalt op alle bezoekers. Zeker voor de bezoekers die voortijdig je website verlaten. Hoe je hier een KPI van kunt maken en hierop kunt gaan sturen leg ik nog wel een keer uit in een volgende stuk.

Ik optimaliseer websites op het gebied van online marketing, zoekmachine- en conversieoptimalisatie. Neem contact met mij op als je eens over jouw kansen wilt praten.

63 Comments

 1. Het AIDA principe toepassen in je toon voor een meta-description en de hierarchische opbouw van een site-structuur; daar kan ik me wel in vinden :) Interessant ook hoe dit gekoppeld kan worden aan niet-hierarchische site, zoals een weblog. Ik ruik een nieuw stuk op monlog ;)

 2. Ik ben het met je eens ;)

  Geeft stof om te denken. Ik ga even dit weekend zitten broeden, het is interessant kijk en misschien moet ik de nadruk in het artikel even verleggen.

 3. Peter van der Graaf Reply

  Heel geile illustraties!!

  Alleen denk ik dat de search funnel iets anders over AIDA zegt dan hoe je de fasen in het begin van je artikel uitlegt. Het houdt namelijk ook in in welke fase de bezoeker zich al bevindt wanneer hij op je website aankomt.

  Iemand moet altijd alle AIDA fasen door voor hij overgaat tot actie. Al kunnen sommige stappen sneller worden genomen dan andere, moet je voldoende informatie voor iedere fase bieden, anders kun je de bezoeker verliezen.

  Bij attention gaat het er bij zoekwoorden bijvoorbeeld niet om dat jij de aandacht hebt, maar het soort producten dat jij verkoopt in brede vorm aandacht heeft.
  Vóór Attention weet iemand niet dat hij op zoek is naar iets, maar wanneer hij ermee wordt geconfronteert denkt hij: “Hé dat zou wel iets voor mij kunnen zijn.”
  Ín de attention fase zoekt de zoeker voornamelijk meer informatie om vervolgens keuzes te kunnen maken of het daadwerkelijk iets voor hem is.

  In de interest fase heeft hij het gevoel dat het iets voor hem is en wil hij meer weten over details als prijs, veschillende keuzeopties, merken etc. Aan het einde van de fase wil de zoeker een keuze maken wat hij precies wil.

  In de desire fase weet hij dat hij het wil, nu nog de goedkoopste leverancier vinden. Of de leverancier die het beste aan zijn wensen voldoet. Bij potentiele leveranciers kan hij bijvoorbeeld ook gaan kijken wat anderen erover zeggen.

  In de action fase is het puur een kwestie van bieden wat je beloofd en de bezoeker niet afschrikken. (goede bestelprocedure etc)

  Je kunt in al deze fasen zoektermen bedenken die de zoeker precies binnenbrengen in een bepaalde fase. Het is namelijk niet erg als hij het vooronderzoek ergens anders doet, als hij maar bij jou koopt. Maar hoe eerder je de aandacht hebt hoe beter je zijn wensen kunt sturen naar wat jij te bieden hebt.

  Dat is volgens mij de betekenis AIDA voor de search funnel. Maar AIDA voor usability is inderdaad zoals jij het eerder uitlegde.

 4. Dit stuk en je vorige artikel maken goed duidelijk waarom je optimalisatie voor zoekmachines en optimalisatie in het algemeen niet los van elkaar kunt zien. Het gedrag en de positie van een bezoeker voordat hij in een zoekmachine op jouw linkje klikt is net zo bepalend als waar je hem naartoe dwingt nadat hij op één van je landing pages is beland.

  Ik geef er ook de voorkeur aan om informatiestructuren in verschillende niveaus op te zetten, zodat je aan de ene kant een duidelijker afbaking en relevantie per pagina hebt naar de zoekmachine en bezoekers die daarvandaan rechtstreeks op pagina’s diep in je site komen, en anderzijds overzicht en keuzemogelijkheden creëert voor mensen die vanaf het ‘begin’ van de site binnenkomen.
  Uitdaging is dan wel altijd om het werkbaar te houden en de bezoeker te allen tijde duidelijk te vertellen hoe de huidige pagina zich verhoudt tot de rest van de website en wat zijn positie in het cart-en-checkout-proces is.

 5. Pingback: Marketing top 100 april | Kletskous

 6. Pingback: 11 technische optimalisatie tips voor beginners - Onetomarket Blog

 7. Pingback: Hoger in Google met affiliate marketing - Frankwatching

 8. Mijn naam is Aida.
  Ik ben geboren op 11-02-1969 als Jennifer Aniston.
  Ik lijk precies op MONA LISA van da Vinci.
  Groetjes!

 9. Pfff ja super artikel dit is de informatie waar we wat mee kunnen! We gaan dit jaar onze website nog optimaliseren en dit is dan echt weer zoiets wat we daarin gaan meenemen! Super!

 10. Pingback: BuzzBlog » Blog Archive » De meta-description: onderschatte factor in SEO

 11. De AIDA techniek wordt ook veel toegepast in de callcenter branch tegenwoordig. Zelf kom ik het nog maar weinig tegen op het net. Mocht iemand een goed voorbeeld hebben van een websites waarin deze techniek optimaal is toegepast, dan is het hier vermelden van de betreffende url zeker gewaardeerd.

 12. De illustraties zijn erg sterk ter ondersteuning van het stuk. De conclusie is in mijn ogen helemaal juist. Uniek en goed passend bij de content van je site is noodzaak om rendement te kunnen behalen.

 13. Pingback: SEO Blog & Zoekmachine Optimalisatie » Blog Archive » Review | AIDA principe in SEO

 14. Pingback: Creatief met beel en geluid — Commercial Blog about IT advertising

 15. Ik ben het met je eens ;)

  Geeft stof om te denken. Ik ga even dit weekend zitten broeden, het is interessant kijk en misschien moet ik de nadruk in het artikel even verleggen.

 16. […] Aangezien het niet mijn doel is het volledige artikel over typen, hier het volledige artikel. […]

 17. De AIDA techniek wordt ook veel toegepast in de callcenter branch tegenwoordig. Zelf kom ik het nog maar weinig tegen op het net. Mocht iemand een goed voorbeeld hebben van een websites waarin deze techniek optimaal is toegepast, dan is het hier vermelden van de betreffende url zeker gewaardeerd.

 18. Dit stuk en je vorige artikel maken goed duidelijk waarom je optimalisatie voor zoekmachines en optimalisatie in het algemeen niet los van elkaar kunt zien. Het gedrag en de positie van een bezoeker voordat hij in een zoekmachine op jouw linkje klikt is net zo bepalend als waar je hem naartoe dwingt nadat hij op één van je landing pages is beland.

 19. automotive repair manual Reply

  De illustraties zijn erg sterk ter ondersteuning van het stuk. De conclusie is in mijn ogen helemaal juist. Uniek en goed passend bij de content van je site is noodzaak om rendement te kunnen behalen.

 20. Het AIDA principe kan in zoverre op SEO toegepast worden dat een website dezelfde stappen moet doorlopen. Het verschil is dat dit veel sneller moet gebeuren dan bij bijvoorbeeld een brief. Surfers zijn altijd erg ongeduldig.

 21. Ook handig bij het optimaliseren van een site met het AIDA principe:

  Het is goed om bezoekers te laten inzien dat ze een probleem hebben, en dat jij de oplossing bied.

  Een bezoeker is niet geintereseerd in alle eigenschappen van een product. Het gaat erom wat het product voor hun kan betekenen.

  Koop je een auto vanwege de goede airbags of vanwege het gevoel van veiligheid?

  Het is veel makkelijker op een oplossing voor een probleem te verkopen.

 22. Ismail Ozkasap Reply

  Affiliates worden immers betaald als consumenten iets kopen nadat ze op een link klikken. Niet relevante links leveren niets op, dus plaatsen de goed presterende affiliates links naar partijen die echt waardevol zijn. Door de relevantie van de hyperlinks die affiliates plaatsen is het voor Google interessant om deze mee te nemen bij de link populariteit.

 23. Pingback: Publicidad en Buscadores. El método AIDA I | EL BLOG DE ABV

 24. Ik had het AIDA principe nooit echt vergeleken met zoekmachines. Dit artikel legt het goed uit, bedankt!

 25. De conclusie is in mijn ogen helemaal juist. Uniek en goed passend bij de content van je site is noodzaak om rendement te kunnen behalen.

 26. Pingback: Publicidad en Buscadores. El método AIDA I

 27. Pingback: 11 onpage SEO tips voor beginners - Onetomarket

 28. Ook handig bij het optimaliseren van een site met het AIDA principe:

  Het is goed om bezoekers te laten inzien dat ze een probleem hebben, en dat jij de oplossing bied.

  Een bezoeker is niet geintereseerd in alle eigenschappen van een product. Het gaat erom wat het product voor hun kan betekenen.

  Koop je een auto vanwege de goede airbags of vanwege het gevoel van veiligheid?

  Het is veel makkelijker op een oplossing voor een probleem te verkopen.

 29. Pension Bayerischer Wald Reply

  Ik ben het met je eens

  Geeft stof om te denken. Ik ga even dit weekend zitten broeden, het is interessant kijk en misschien moet ik de nadruk in het artikel even verleggen.

 30. Pingback: Marketing top 100 april | Temp

 31. De illustraties zijn erg sterk ter ondersteuning van het stuk. De conclusie is in mijn ogen helemaal juist. Uniek en goed passend bij de content van je site is noodzaak om rendement te kunnen behalen.

 32. Helemaal perfect. Dit principe komt mij bekend voor, ik kan hier over mee praten. Potentiele klanten voelen zich sneller thuis op een website die hun goed aanspreekt.

 33. JT - Auto Insurance Reply

  Wederom een artikel die ik met erg veel plezier heb gelezen! Mocht iemand een goed voorbeeld hebben van een websites waarin deze techniek optimaal is toegepast, dan is het hier vermelden van de betreffende url zeker gewaardeerd…

 34. Het mooie is dat deze opbouw van pagina’s is dat deze ook de behoefte van een bezoeker volgt. Homepage moet mensen interesseren en doorsturen, detailpaginas moeten converteren.

 35. mister kreta Reply

  wel vreemd dat je page titles in afbeelding twee te lang zijn..

 36. Goed artikel. Al blijft het lastig een abstract plan in de praktijk goed toe te passen!

 37. Pingback: Online Marketing Expo News » Publicidad en Buscadores. El método AIDA

 38. Pingback: Waarom je tegenwoordig AIDAS gebruikt in plaats van AIDA by Copytips

 39. Sommige artikelen zijn jaren later nog steeds uitstekend toepasbaar. En dit is natuurlijk altijd handig om als hulpmiddel te gebruiken bij workshops over internet marketing. Bedankt!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.