10 tips om goede backlinks te krijgen

Home / 10 tips om goede backlinks te krijgen

Linkbuilding, men praat er al jaren over. Het echte linkbuilden op hoeveelheid is zo langzamerhand wel dood. Volgens Matt Cutts is het niet ernstig om links te krijgen van slechte netwerken voor je ranking, echter om te linken naar zo’n slecht netwerk dat is dodelijk.

De sport tegenwoordig is om links te krijgen op natuurlijke wijze. Dat wil zeggen dat men links krijgt doordat mensen via “word of mouth/blog” je content dan ook daadwerkelijk hoog inschatten. Dit komt doordat de buurt van wie je je links krijgt dan vaak relevanter is dan uit een slechte linkfarm of directory.

Ik heb dan ook gezocht en van een aantal artikelen een top 10 samengesteld om te zorgen dat je goede backlinks krijgt.

 1. Traffic. – Mensen die je site bezoeken heb je nodig om links te krijgen. Het is het kip en ei verhaal alleen veel simpeler, je krijgt links van je bezoekers en je kunt je site aanmelden in directories, maar ook kun je gebruik maken van blogtrackbacks, fora, commentaar op blogs en je eigen content invoeren op daarvoor beschikbare sites.
 2. Lijstjes. – Mensen houden van lijstjes, ze zijn overzichtelijk, duidelijk, kort van stof en zetten vaak je eigen ideeën op een rij.
 3. Howto’s. – Hoe je iets doet, bijv. linkbuilden, lijstjes maken, een goede 301 opzetten of hoe je best je tijd kunt inplannen.
 4. Stuur artikelen in naar sites in je branche. – Het beste zijn links in je eigen branches. Zorg er dus voor dat je daar bekendheid krijgt en die mensen van informatie voorziet.
 5. Gratis links – Het is makkelijk om de vragen van mensen te beantwoorden bijvoorbeeld in Google Groups, About.com, Wikipedia, op fora of Yahoo Answers.
 6. Inspireer – Inspireer andere mensen om nieuwe dingen te doen.
 7. Gebruik humor – Wees grappig in je posts, vat niet alles te zwaar op maar zorg wel dat je serieus genomen blijft.
 8. Tools – Bouw tools die anderen kunnen gebruiken. Laat deze plaatsen op hun website inclusief een link naar je eigen website.
 9. Daag een bekende blogger uit – Niet de meest ethische tip, maar je kunt een (bekende) blogger aanvallen op zijn mening: Waarom (blogger blabla) zijn mening niet correct is. Als je zelf stand kunt houden dan is dat de beste linkbuilding ooit, als je gezichtsverlies lijdt bestaat de kans dat je dit lang achterna zit (denk aan Joost Ravoo).
 10. Inhaken op actualiteiten – Als je inhaakt op actualiteiten zijn mensen eerder geneigd je artikel te lezen en hier ook een mening over te hebben.

Het allerbelangrijkste geef ik pas als laatste, extra tip: Wees zelf creatief en met goede content komen die backlinks bijna vanzelf.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

44 reacties op “10 tips om goede backlinks te krijgen”

 1. ciri avatar
  ciri

  Even samenvatten wat ik wilde zeggen (in een lijstje)

  * http://www.virtuax.be.
  * Oh en euh ik ben het oneens!

 2. Roy avatar

  Dat was altijd een hele goede manier, echter doordat het nogal simpel te achterhalen is met een algoritme hoe dat werkt en zogenaamde linkfarms hier misbruik van maakten werk dat niet meer zo goed, voorheen werd dat reciprocal linking genoemd. Als je dit wilt oplossen zul je er een 2e of 3e of zelfs 4e linkpartij bij moeten betrekken.

 3. Roy avatar

  @ciri, waar ben je het mee oneens?

 4. Jeroen avatar
  Jeroen

  Een goed idee is ook om op je eigen website een linkpagina te bouwen, zodat je zelf verzoeken krijgt van bezoekers of je hun link erop wilt plaatsen (en jij vraagt dan om een retourlink)

 5. Gerben avatar

  Hm…

  Enne viral marketing? Kan je toch ook relatief snel een eenvoudig extra links krijgen?! Daarna 301 met het domein..en hatchee….

  Toch?

 6. Roy avatar

  ja, dat klopt Gerben, een goede linkbait is dan ook eigenlijk een soort van viral marketing actie 😉 alleen krijg je dan meer relevante anchor teksten.

 7. Gerben avatar

  @Roy,

  Doe jij zelf veel aan link builden? Voor jezelf/relaties?

  Wij hebben namelijk, maar had je vast al gezien ;-), een interessante tool ontwikkeld.

 8. Roy avatar

  Ik doe zelf wel wat aan linkbuilding maar zie meer toekomst in linkbaiting (bijv. in social media sites). Binnen Onetomarket hebben we echter een aparte afdeling voor linkbuilding. met mijn eigen blog doe ik niet zoveel aan linkbuilden, voor klanten zul je wel moeten, als je goed wilt scoren.

  Ik had jullie tool nog niet gezien. Net even filmpje bekeken en het ziet er wel aardig uit. Echter de website haalt me nog niet echt over om het te gaan gebruiken, ik zou proberen de opzet iets commercieler te maken met meer resultaten, iets flitsender layout en zonder adsense als ik eerlijk ben.

  Ik gebruik momenteel 2 stand-alone tools voor dit soort campagnes en deze hebben voor zover ik het zie momenteel uitgebreider functies dan de tool die jullie aanbieden.

  Mocht ik een campagne moeten opzetten dan zal ik zeker aan jullie tool denken om deze keer te proberen.

 9. Gerben avatar

  hoi Roy,

  site zijn we nu mee bezig, zo ook de video. Het mooie van het systeem is de wekelijkse crawl om te zien of aanmeldingen opgenomen zijn of niet! En de automatische verwerking van NIET opgenomen links!.

  Mocht je het eens een maand willen testen, of de afdeling linkbuilding van OTM, maak graag een keer een testaccount (full-option) voor je aan!

 10. Hosting (pieter) avatar
  Hosting (pieter)

  Wij gaan ook van start met linkbaiting. Echter dit is allemaal voor web logs en dat is niet echt wat wij doen?! We schrijven we nieuws artikelen en FAQ’s… iig bedankt voor de tips!

 11. Paul avatar
  Paul

  wie zou er kunnen linkbuilden. ik kan het namelijk niet heb het nodig voor mn bedrijf. uiteraard wordt er later per klik / ingevuld formulier betaald * net als bij google adword

 12. Billy avatar

  Wij schrijven ook veel nieuws arikelen en faq’s werkt het best wat ons betreft. Desondanks toch bedankt voor de tips !

  Billy

 13. Erwin avatar
  Erwin

  Je site in het nieuws brengen is de beste manier van linkbuilden die er bestaat. Alleen moet je de nieuwswaarde wel hoog kunnen houden, en dat is vaak het probleem.

 14. Daan | Indepth Internet Markting avatar

  Op dit moment is een video op youtube denk ik de een van beste manieren om goede links te krijgen.. en in de beschrijving zet je dan een link naar je website. Sommige video’s worden miljoenen keren bekeken dus als geluk hebt kan het heel goed voor je uitpakken. Maarja.. dan moet je dus wel iets hebben om een fimpje over te maken. Eigenlijk hoeft het niet eens over je eigen onderwerp te gaan. Dus ik denk dat ik maar een liedje mee ga blèren… 😉

 15. Chris Peters avatar

  Startpagina en Hyves links doen het ook geweldig.

  Wat ik via Hyves en diverse directoires en startpagina’s binnen haal staat niet meer in verhouding met mijn (relatief lage) pagerank.

  Uiteindelijk is het een kwestie van tijd. Zorg er dus voor dat je site lang bestaat en de structuur niet te veel verandert: dode links of oude pagina’s zijn funest.

 16. Piet avatar
  Piet

  Ik heb een aantal informatieve websites in bezit die op enkele termen goed ranken door het op kunstmatige wijze binnenhalen van links en de websites zijn nou bijna 1 jaar oud en nog zie ik geen enkele backlink die ik niet zelf heb geworven.

 17. Positie zoekmachine avatar
  Positie zoekmachine

  Piet,

  Ik heb dezelfde ervaring met veel sites. Dit heeft m.i. met name te maken met het semi commerciele karakter van dergelijke informatieve sites. Adsense of affiliate links maken de site voor vele Nederlanders met hun “kop niet boven het maaiveld” mentaliteit niet meer link waardig.

  Wat je veel op Amerikaanse sites ziet en die lopen volgens mij toch nog altijd voor op ons is iets gratis aan te bieden waardoor de linkwaardigheid weer stijgt.

 18. Patty - Vertaling Engels avatar

  Deze tips zijn heel handig voor bloggers inderdaad, maar voor een gewoon klein bedrijf zullen deze technieken wat moeilijker zijn. Dan blijf je meestal afhankelijk van ‘kunstmatige’ linkbuilding helaas.

 19. Paul Bos avatar
  Paul Bos

  Hoe zit het met het doorlinken via replies onder je post? Heeft dat volgens Matt ook nare gevolgen voor jouw blog?

  het is volgens mij namelijk wel een interessante manier van linkbuilding. Je reageert waardoor een discussie op gang komt. Daarbij klikt men vaak op je site als ze het met je eens (of oneens) zijn. Ook deze links worden gewoon geindexeert door google (of welke searchbot dan ook) en dus tellen ze gewoon mee voor je eigen ranking.

  Slim is dus wel om te zoeken naar sites met een goede pr, alvorens je gaat reageren.

 20. Jeroen avatar

  Inderdaad moet zeggen echt zeer goede posts heb je erbij zitten. Ben zeker lid geworden van je RSS ! echt top!

  Zelf ben ik ook een aardig linkbuilding fan. Wil je website een succes worden doe aan linkbuilding met andere mede webmasters die een website hebben in een soort gelijke stroom.

 21. Misha van Bercum avatar
  Misha van Bercum

  Is het mogelijk dan sommige linkpagina’s slecht zijn voor de ranking van je website?
  Heeft iemand tips voor de tekst die je bij zo’n link zet of heeft dta geen invloed?

 22. Internomie avatar
  Internomie

  Hmm over het algemeen goede informatie op deze website maar dit artikel vind ik echt zwaar onder de maat.

 23. Harry avatar

  Prima uitleg. Linkbuilding moet blijvend in ontwikkeling zijn. Vraag me trouwens wel af of aanmelden bij wereldwijde linksites zin heeft.

 24. Ronald avatar

  Heel erg bedankt voor dit korte maar duidelijke lijst !

 25. DCf avatar

  Kijk vooral ook bij je concurrenten, alsook naar de pagerank van de desbetreffende pagina en of er een nofollow op de links zit. Het verzamelen van grote hoeveelheden links met een PR van 0/1 kost veel tijd en levert relatief weinig op.

 26. Wouter avatar

  Youtube filpjes kunnen inderdaad veel traffic en links opleveren (linkbait). Lijstjes zoeken op het internet. Wel even checken of ze gerelateerd zijn, nofollow zijn en het liefst pagerank hebben.

 27. Gratis site avatar

  Ook reageren op blogs zoals deze kan helpen. Echter is dit een nofolow dus heeft geen zin. Kijk wel naar dofolow links.

 28. […] of een SEO copywriter inhuren. Links krijgen kost doorgaans wat meer tijd, Roy Huiskes heeft bruikbare tips. De techniek achter je site is vaak wat minder helder. Hierbij zijn bijvoorbeeld zaken als de […]

 29. Bart avatar

  Tegenwoordig is de unieke inhoud heel belangrijk.

 30. Dokter avatar
  Dokter

  LET OP, als je humor gebruikt is dat een paar keer goed, maar niet de hele tekst dan nemen mensen je niet serieus!
  http://www.baanzoeken.org

  1. Roy avatar

   Eens. Overigens zou ik ook oppassen met een hotmail adres en linkjes in je comments die niet relevant zijn.

 31. Dokter avatar
  Dokter

  TEVEEL HUMOR GEBRUIKEN IS OOK NIET GOED!
  dan nemen de mensen je niet serieus!

 32. klaske vd vegt avatar
  klaske vd vegt

  Hoi ik heb veel links weggehaald omdat te veel niet goed zou zijn? dit is me verteld ,maar er vertellen zoveel wat want iedereen denkt beter te weten .

  gr,Klaske 

 33. Info avatar
  Info

  Leuke blog!

  Goed gemaakt.

  Tim Roosendaal
  Director

  http://www.mobielparts.nl
  [email protected]
  0628675188

 34. youssef avatar
  youssef

  Interessant verhaal
  we gaan meteen aan de slag

  Groeten,

  Youssef
  http://www.souk.ma

 35. martijn ubbels avatar
  martijn ubbels

  Ik ben zelf druk bezig om mijn site beter gevonden te krijgen. Heb jij, Roy nog tips. Het gaat over http://www.mijnkastenopmaat.nl/kasten-op-maat/

  ik hoor graag.
  Groet,

  Martijn Ubbels

 36. Wilfred avatar
  Wilfred

  Goede tips! Creatief zijn is inderdaad best belangrijk.

  Ben je overigens op zoek naar sanitair? Kijk dan even op http://www.sanitairtotaal.nl

 37. martijn ubbels avatar
  martijn ubbels

  dank voor de tips. zijn met verschillende site’s bezit
  http://www.mijnkeukensopmaat.nl
  http://www.tmuts.nl
  http://www.schuifkastenopmaat.nl

  we gaan ze toepassen

  groet

  Martijn

 38. K.Lande avatar
  K.Lande

  Linkbuilding is echt een jacht geworden, maar uiterst interessant stuk. Inspiratielinks over het internet straks van http://www.livinglong.nl

 39. 06nummerzoeken avatar
  06nummerzoeken

  Hoi! ik ben net begonnen met linkbuilding.. best lastig nog!

  Ik heb net een nieuwe site gemaakt om een 06 nummer te kunnen zoeken!
  Neem maar is een kijkje, groetjes ! http://www.06nummerzoeken.org

 40. johan avatar
  johan

  Interessante materie, goede informatieve site, ga nog verder zoeken
  naar andere artikelen en wat kennis opdoen…
  http://afvallenmet.biz

 41. Melle avatar
  Melle

  Prima tips, vooral het humor gedeelte is goed, al is de google humor
  niet van al te beste kwaliteit….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.