Dabedoo 2.0 : Een verbetering?

Home / Dabedoo 2.0 : Een verbetering?

Een tijdje terug heb ik een review gemaakt van de ‘zoekmachine’ dabedoo.com. Daarin was ik niet al te lovend over de kwaliteit van de resultaten, layout en uitwerking. De jongens van Dabedoo.com hebben mijn review gelezen en hebben dit samen met de andere kritieken gebruikt om de boel beter in elkaar te steken. De uitwerking hiervan hebben ze als opmerking geplaatst bij mijn artikel. Tijd voor mij om de website nog maar eens nader te bekijken.

De reactie van Dabedoo.com staat hieronder geciteerd

we hebben de ‘hand in eigen boezem’ gestoken en dabedoo een technische en functionele metamorfose laten ondergaan.

de belangrijke wijzigingen, toevoegingen c.q. verbeteringen op dabedoo.nl zijn:

1) dabedoo.nl opent voortaan in één venster zodat iedereen, onafhankelijk van webbrowser, schermformaat en beveiligingsprogramma’s, dabedoo kan gebruiken.

2) dabedoo.nl geeft na een zoekopdracht maximaal 10 (of indien gewenst 25) resultaten, met dien verstande dat de keuzes van het dabedoo-team duidelijk te herkennen zijn (‘zonnetje’) en altijd bovenaan staan.

3) dabedoo.nl zoekt eerst op een exacte ‘match’ (=gelijkheid) en daarna op een ‘gedeeltelijke match’ om (bijna altijd) minimaal één zoekresultaat te tonen.

4) de webportalen (o.a. nieuws, afbeeldingen en filmpjes) zijn ook zonder zoekterm direct op te roepen.
H

5) inmiddels zijn al bijna 300.000 websites (een verdubbeling van het aantal bij de start) gekoppeld aan een bijpassende zoekterm en … het dabedoo-team gaat hier dagelijks mee door!

6) de lettergrootte kan door de dabedoo-bezoeker naar wens worden ingesteld.

7) voor de duidelijkheid en overzichtelijkheid wordt de zoekterm ‘vet’ afgebeeld in het zoekresultaat en zijn de zoekresultaten oplopend gesorteerd op titel lengte. Zodoende staan de meest relevante websites bovenaan, ongeacht de populariteit.

8) een extra zoek-gedeelte is toegevoegd om snel, eenvoudig en doeltreffend adressen te zoeken van bedrijven, instellingen, verenigingen en overheid. Inmiddels zijn bijna 800.000 van deze adressen opgenomen in de databank.

Wij hebben er, door deze aanpassingen, het volste vertrouwen in dat dabedoo (de kleine David) in 2007 succesvol de ‘strijd’ kan aangaan met Google (de grote Goliath) en kan uit groeien tot een begrip onder de Nederlandstalige zoekmachines.

Ons motto blijft dan ook: kwaliteit gaat boven kwantiteit en robots kunnen niet wedijveren met mensen als het gaat om ‘verstandig’ kiezen!

wij zijn benieuwd naar uw reactie.
Dabedoo

Nou, dat ziet er in ieder geval al veelbelovend uit. Zeker met het oogpunt van kwaliteit boven kwantiteit en het feit dat een mens altijd anders kijkt dan een robot, waardoor menselijke resultaten beter zouden moeten zijn.

Ik begin met het zoekwoord: lenen.
Ik zie een snap.com snapshot gebruikt worden bij de resultaten, dat is wel prettig want dan weet ik tenminste waar ik naar toe ga als dabedoo mij alleen een keyword geeft, en niets van een URL. Echter dan ga ik naar een pagina op www.leren.nl. Dit is een link die ik niet begrijp. Ik wil namelijk ‘geld lenen’. Dat probeer ik dan maar. Het geselecteerde resultaat van Dabedoo.com is dan een pagina op www.overgeld.nl van de telegraaf, echter kom ik terecht op een belastingpagina…? Misschien is deze branche wat te moeilijk vanwege de grote concurrentie.

Dan proberen het even met het keyword ’tattoo’
In die branche heb ik een website een ken ik het landschap aardig. Het resultaat wat voor mij is uitgezocht is tattooclubholland.nl, beetje vreemd dat men hierbij de branche organisatie van tatoeëerders heeft overgeslagen, maar verder zijn de resultaten redelijk gelijk aan Google.nl. Als ik dan verder zoek op bijv. “tattoo enschede” dan is dit nog niet bekend. Ik ben bang dat we hier een beetje komen bij de kern van een van de problemen.

Even terug naar vorige review
In de vorige review was ik op zoek naar de “ajax opstelling” Dit was toendertijd onvindbaar, echter als ik nu zoek zie ik netjes een melding dat dit nu gevonden is en ik krijg een link naar een forumthread te zien met de ajax opstelling van 2006 en 2007 te zien. Prima gedaan, ik kan behalve de opstelling zien er nu ook over praten. Een kniesoor die erop let dat het topic gesloten is, maar ik ben in ieder geval goed op weg geholpen! Wat ik me wel afvraag is of deze informatie niet ook op ajax.nl te vinden is.

Long Tail
Het is voor een team van redacteuren heel erg moeilijk zo niet ondoenlijk om voor elk longtail keyword een passend resultaat te vinden. Ik ben bijv. editor bij DMOZ. Als ik alleen al zie hoeveel websites hierin zijn opgenomen en hoeveel belangrijke of minstens even relevante website hier nog niet instaan dan heb je uiteindelijk gewoon echt teveel mensen nodig om je index vol te krijgen. Om de index up-to-date te houden daar heb ik het maar niet eens over.

Een oplossing voor dit probleem zou zijn een mashup. Gebruik de kwaliteit van de huidige zoekmachines en laat je gebruikers (user generated content weetje) selecteren wat ze wel en geen een relevant resultaat vonden (eventueel met commentaar). Hierdoor heb je een grote index om op terug te vallen plus dat je relevantie flink is toegenomen.

Team van editors
Het tweede probleem waar je altijd tegenaan blijft lopen is je team van editors en de relevantie en bias van dat team. Wat voor mensen zijn dit? is dit een steekproef uit je doelgroep, of zijn het ervaren webmasters die precies weten waar ze bepaalde dingen moeten vinden? een groep bibliothecarissen of huismoeders die voor een paar euro per uur de index aan het vullen zijn? Hoe weet je zeker dat zij de doelgroep kunnen vertegenwoordigen, punt is dat weet je niet.

Daarbij meegenomen natuurlijk ook nog eens de commerciële belangen. Wat is een nummer 1 positie of dabedoo.com plaatsing precies waard, hoeveel websites kunnen deze notitie krijgen? en wie zegt alsnog dat het wel de beste website is.

Conclusie
De mensen achter de zoekmachine zijn druk bezig met het verbeteren. Dit is natuurlijk een prima ontwikkeling! Door te blijven verbeteren krijg je uiteindelijk een beter product. De vraag is echter of de huidige manier van aanpakken te verbeteren valt of dat de strategie moet worden herzien. De verbeteringen zijn allemaal goed doorgevoerd, echter de resultaten blijven mijnsinziens nog steeds erg achter bij andere zoekmachines, waardoor de toegevoegde waarde er nog niet vanaf straalt.

Blijf vooral doorgaan met verbeteren en testen en ik hou natuurlijk ook jullie website in de gaten. Wat me overigens opviel is dat jullie netjes een scan hebben gemaakt van alle artikelen die jullie hebben gekregen in de ‘oude’ en ‘offline’ media, maar geen overzicht hebben gemaakt van de artikelen die online zijn verschenen. Veel succes heren!

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

7 reacties op “Dabedoo 2.0 : Een verbetering?”

 1. Richard avatar

  Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar 9 van de 10 opdrachten die ik ingeef leveren geen direct resultaat op. Geen bijzonder goede indruk dus.

 2. Gerben avatar

  @Richard,

  Maar als ik iets intoets wat niet bestaat krijg ik de melding:

  “gratis advies
  nog niet uitgezocht!
  het dabedoo-team gaat op zoek.”

  Dus wellicht dat als je over een week weer kijkt dat er wel resultaten zijn?

  @Roy, dus dan is het toch weer een beetje UGC! lol

 3. Roy avatar

  Inderdaad gerben, ze zoeken wel netjes voor je een resultaat op. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoelang het duurt voordat deze erin staan? Welke termen waren het richard?

 4. Richard avatar

  @ Gerben, daar ga ik als consument niet op zitten wachten. Ze hebben het niet, dus ik zoek wel ergens anders. Vanuit mijn bedrijfspositie is dat natuurlijk anders.

  @ Roy, mijn standaard zoekopdrachten; bedrukte t-shirts en dergelijke 😉

 5. Gerben avatar

  @Richard,

  Snap ik!! En met je eens…maar ging me even om het idee….

 6. Richard avatar

  okay; Dabedoo -> het idee is goed, alleen de uitwerking wat minder 😉

 7. Jonathan avatar

  Hoelang ben je al editor bij DMOZ? Ik heb het gevoel dat het één grote corrupte zooi is. Vriendjespolitiek ten top daar. Merk je onderling iets van deze sfeer, of zit ik er volledig naast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.