Dabedoo: geen zoekmachine…

Home / Dabedoo: geen zoekmachine…

Maar ook zeker geen vindmachine zoals ze zelf zeggen. Waarom dan niet vraag je jezelf nu af? dat is dan ook precies wat ik mezelf afvroeg. Ik heb de website aan een kort onderzoek onderworpen en op basis daarvan zal ik uitleggen waarom ik vind dat dabedoo.com geen vindmachine is en waarom er een paar essentiele fouten zijn gemaakt in hun ontwerp.

In de Gelderlander stond een artikel over de website dabedoo.com. Mijn nieuwsgierigheid werd door het idee geprikkeld en zodoende van daar wilde ik deze website testen op basis van usability en resultaten. De heren stellen:

“Te veel hits geeft het gevoel dat je niet bij machte bent om te kiezen”

Mijn antwoord daarop is:

�Als je teveel antwoorden krijgt, dan kun je niet zoeken of je kent de mogelijkheden niet.�

Het verhaal achter dabedoo.com
Het verhaal achter deze website is als volgt begonnen: �©�©n van de oprichters wilde DVDâ��s branden maar kon geen informatie vinden (lees, hij kon geen fatsoenlijke zoekopdracht maken/bedenken, want de informatie was er wel). Een keuze maken is volgens de beide oprichters dan ook iets dat niet voor de gebruiker geschikt is maar dat beter overgelaten kan worden aan een anderâ�¦ nou vertel het me maar aan wie dan. De naam komt van het Brabantse: â��dat bedoel ikâ�� maar dan snel en in dialect uitgesproken.

De basis van de zoektechniek
De oprichters, de Son en Melis, hebben met hun team alle woorden uit het groene boekje gecategoriseerd op basis van de bestaande zoekmachines. Nouja, alle woorden, alleen de woorden die ze belangrijk vonden.

Het ethische probleem
Waarschijnlijk heb je al door dat ik niet heel gecharmeerd ben van het idee. Nouja, het idee dat je minder resultaten weergeeft vind ik niet gek.Het idee dat iemand anders voor je bepaald wat het beste resultaat is, dat vind ik een heel eng idee. Er is al veel kritiek op Google die verondersteld wordt aan censuur te doen. Dit gaat nog een stapje verder, een paar mensen bepalen de informatie voor velen.

Een betere oplossing zou ik vinden om de resultaten te groeperen mocht je vast willen houden aan weinig resultaten tonen. De ultieme manier om de bezoeker de juiste informatie te laten kiezen is dan ook om de gebruiker te leren zoeken, via stappen, velden, hints en tips, maar vooral het gevoel van de gebruiker is wat hier telt.
Tot zover mijn kritiek op het idee. Laten we maar eens wat gaan vinden.

De vindmachine zelf
dabedoo1Eenmaal op dabedoo.com aangekomen zie ik hele stapel nepkrantenkoppen die suggeren dat de site veel in het nieuws is geweest. Dit is ongetwijfeld ook het geval is geweest, gezien het artikel in de Gelderlander, maar wat voegt dit toe voor de gebruiker? Niets. Ik kan amper het invoerveld vinden waar ik mijn zoekopdracht kwijt moet, niet echt een heel fris begin voor een vindmachine die zoeken makkelijker wil maken in mijn ogen.

dabedoo2Verder staat eronder iets over een nieuwe techniek waarvoor ik allerlei beschermingen moet uitschakelen. Klinkt mij raar in de oren, maar goed we zullen zien. Inderdaad, als we bijvoorbeeld �Ajax� invoeren dan krijgen we een venster dat ons precies verteld dat we onze computer goed beveiligd hebben en of we dit even willen uitschakelen. Netjes wordt het uitgelegd hoe we dit kunnen doen in Firefox en Internet Explorer. Deed elke website dit maar zo netjes zo je haast denken. Echter waarom zou ik mijn beveiliging moeten minderen als ik gewoon wat wil vinden?

De resultaten
Voor deze test heb ik maar even gezegd dat dabedoo.com pop-ups mag weergeven, want anders werkt de website niet. Ik denk dat 90% van je doelgroep overigens nu al is afgehaakt, maar dat terzijde. Nou, ik kom direct op de website van Ajax.nl terecht. Dat was inderdaad precies wat ik bedoelde. Het nut van het pop-up scherm snap ik niet zo goed. Deze doet het niet in firefox, gauw overgeschakeld naar Internet Explorer en ik zie invoerveld en de rest van de pagina. Hierin staan nu mijn zoekopdrachten, een aantal ikoontje waarvan ik niet direct begrijp wat ze doen en de bron van inkomsten, een paar banners.

Ik kom meteen wat probleempjes tegen, omdat ik ook graag de standaard opstelling van Ajax wil weten, probeer ik te zoeken op �ajax opstelling�. Dit kent de zoekmachine echter niet, gelukkig gaat het dabedoo-team voor mij wel op zoek naar de beste pagina zodat ik in het vervolg beter geholpen kan worden. Tevens bieden ze zoeken via Google, Nu.nl, marktplaats.nl, wikipedia en nog paar andere websites, zodat het vinden toch maar zoeken is geworden.

Het probleem
Ik voorzie nog wel probleem. Ik ben nu op zoek naar �AJAX�, de term voor de combinatie van Javascript en XML. Precies hetzelfde keyword, maar staat niet in het groene boekje en is aan de 2 frames te merken ook niet bekend bij de heren ontwikkelaars. Uiteraard krijg ik die data alleen gevonden als de heren voor mij op zoek zijn geweest of ik zelf verder ga zoeken in Google. Beetje flauw, want ik verwacht niet dat de doelgroep van dabedoo.com weet wat AJAX is en of dat het zelfs maar relevant is voor die mensen. Wel kan ik me voorstellen dat de doelgroep op zoek gaat naar de betekenis van Ajax als figuur uit de Griekse mythologie. Dit gaat echter ook niet lukken, tenzij ik gebruik maak van die kleine nietszeggende ikoontjes in het andere window. Dan kan ik uiteindelijk vinden wat ik zoek.

Goed punt is dat als je denkt dat je een beter resultaat te hebben gevonden dan dabedoo.com aangeeft, je dit kan melden via een formulier. Dat zeggen ze op de eerste pagina ten minste, echter kan ik nergens het formuliertje vinden.

Eigenlijk heb ik nu genoeg gezaagd. Dit was helemaal niet van de bedoeling op het moment dat ik het krantenartikel las. Ik was serieus erg benieuwd wat de beide heren ervan hadden gemaakt en zie dan ook genoeg mogelijkheden om dit plan uit te werken tot een gezonde website die de doelgroep de juiste pagina�s serveert, echter zijn er nog wel flink was aanpassingen en stappen nodig om zover te komen. Ik heb dan ook een top 10 gemaakt van dingen die ze het eerste moeten wijzigen om niet direct naar de eerste pagina 90% van de bezoekers teleur te stellen

 1. Haal alle troep van de frontpage af en zet er 1 grote invoerveld (zet er desnoods autofocus op) op. Verder zet je daar een logo boven en in de footer wat links naar dingen die je nog kwijt wilt. Kijk bijvoorbeeld eens naar Google.nl.
 2. Als je op je website moet vertellen hoe het werkt, dan is je website niet gebruikersvriendelijk genoeg.
 3. Waarom maakt men gebruik van een techniek die sinds 1997 al als extreem vervelend wordt ervaren. We zitten in het Web 2.0 tijdperk. Het is het heel gemakkelijk om dit alles in 1 window te bouwen.
 4. Als bijvoorbeeld Ajax te hoog gegrepen is, gebruik dan een navigatie frame aan de linkerzijde in plaats van een nieuw venster.
 5. Geef meer dan 1 resultaat weer, geloof het of niet, de gebruiker wil graag kiezen, dus biedt minimaal 2 resultaten en maximaal 5
 6. Verduidelijk alle ikonen (bijvoorbeeld gebruik maken van de logo�s van de diensten)

  het logo waarop ik moet klikken om te vinden dat is niet duidelijk voor mij en dus ook niet voor mijn opa van 80.

 7. Het business model van jullie werkt, als je goede resultaten kunt leveren, heel goed. Doe dit dan ook, kijk eens naar DMOZ voor categorie�«n en neem deze over voor in je eigen zoekmachine. Maak dus geen beloftes die je niet waar kunt maken, tot ergernis van de bezoeker
 8. Gebruik het feit dat Nederland niet web 2.0 klaar is.

  dit zou juist door middel van tagging een site kunnen zijn die precies doet wat de gebruiker verwacht, tag het internet en maak hiervan op basis van een mash-up een geredigeerde zoekmachine voor ouderen

 9. Als het voor ouderen is, maak het dan leesbaar voor ouderen, grote letters, hoog contrast en gebruik letters die ze zelf groter en kleiner kunnen maken.
 10. Zet de knop om, denk als je doelgroep en sla alle data op, testen, testen, testen dat is het belangrijkste wat je kunt. Schoonmoeder even keer op de koffie vragen en achter de computer zetten.

Mijn paypal is: [email protected] daar kun je natuurlijk je donaties kwijt 😉 Als laatste tip geef ik nog mee: als een bezoeker op zoek is naar ajax, hoe groot is dan de kans dat hij www.ajax.nl niet kan vinden? Pak het boek over de �long tail� erbij en ga eens fijn een weekend zitten lezen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

8 reacties op “Dabedoo: geen zoekmachine…”

 1. richard avatar

  jezus wat een ellende. afijn, ook weer gezien.

 2. […] Onderstaande artikel kwam ik tegen via Google News, dat voor mij een watch heeft op de term “SEO” Ik vond het wel leuk idee en de moeite om door te plaatsen. Het komt van de site van ComputerIdee. Ik vraag mezelf echter 2 dingen af: 1. hoe gaan ze er geld mee verdienen? en 2. hoeveel mensen denken ze wel niet nodig te hebben (bijv. voor vertical of local search) voor de redactie? Als ik alleen al zie hoeveel mensen er dagelijks bezig zijn met DMOZ dan vraag ik me af hoe je dit succesvol kan inzetten. Echter denk ik wel dat het voor klein land als Nederland, met een eigen taal, wel eens heel goed kon werken, mits goed uitgevoerd. Dabedoo, doe je ding! Het lijkt een verloren strijd, maar ChaCha zet met zijn ‘levende’ zoekmachine de aanval in op Google. Moet de zoekgigant zich zorgen gaan maken? […]

 3. arno van son avatar

  we hebben de ‘hand in eigen boezem’ gestoken en dabedoo een technische en functionele metamorfose laten ondergaan.

  de belangrijke wijzigingen, toevoegingen c.q. verbeteringen op dabedoo.nl zijn:

  1) dabedoo.nl opent voortaan in één venster zodat iedereen, onafhankelijk van webbrowser, schermformaat en beveiligingsprogramma’s, dabedoo kan gebruiken.

  2) dabedoo.nl geeft na een zoekopdracht maximaal 10 (of indien gewenst 25) resultaten, met dien verstande dat de keuzes van het dabedoo-team duidelijk te herkennen zijn (‘zonnetje’) en altijd bovenaan staan.

  3) dabedoo.nl zoekt eerst op een exacte ‘match’ (=gelijkheid) en daarna op een ‘gedeeltelijke match’ om (bijna altijd) minimaal één zoekresultaat te tonen.

  4) de webportalen (o.a. nieuws, afbeeldingen en filmpjes) zijn ook zonder zoekterm direct op te roepen.

  5) inmiddels zijn al bijna 300.000 websites (een verdubbeling van het aantal bij de start) gekoppeld aan een bijpassende zoekterm en … het dabedoo-team gaat hier dagelijks mee door!

  6) de lettergrootte kan door de dabedoo-bezoeker naar wens worden ingesteld.

  7) voor de duidelijkheid en overzichtelijkheid wordt de zoekterm ‘vet’ afgebeeld in het zoekresultaat en zijn de zoekresultaten oplopend gesorteerd op titellengte. Zodoende staan de meest relevante websites bovenaan, ongeacht de populariteit.

  8) een extra zoek-gedeelte is toegevoegd om snel, eenvoudig en doeltreffend adressen te zoeken van bedrijven, instellingen, verenigingen en overheid. Inmiddels zijn bijna 800.000 van deze adressen opgenomen in de databank.

  Wij hebben er, door deze aanpassingen, het volste vertrouwen in dat dabedoo (de kleine David) in 2007 succesvol de ‘strijd’ kan aangaan met Google (de grote Goliath) en kan uit groeien tot een begrip onder de Nederlandstalige zoekmachines.

  Ons motto blijft dan ook: kwaliteit gaat boven kwantiteit en robots kunnen niet wedijveren met mensen als het gaat om ‘verstandig’ kiezen!

  wij zijn benieuwd naar uw reactie.

 4. Joost de Valk avatar

  Wil je die echt weten? Iedere zoekmachine die top 10 noteringen verkoopt is al 3 jaar niet meer serieus genomen, en daarmee jullie nu ook niet meer.

 5. arno van son avatar

  dabedoo is in eerste instantie bedoeld om snel informatieve websites te vinden die door mensen geselecteerd zijn en niet door robots.

  om e.e.a. te kunnen bekostigen
  verkopen wij uitsluitend top-10 noteringen voor commerciele woorden, zoals ‘ vakantie’, ‘keuken’, ‘auto’ etc. wij kunnen een top10-garantie geven omdat we slechts 10 plaatsen hebben: alle 10 tegelijk in beeld en om de beurt bovenaan. wij beperken door deze methode het aantal commerciele uitingen op de site. google bijvoorbeeld koppelt soms wel 100 ‘gesponsorde koppelingen’ aan 1 populair woord en dat willen wij niet.

 6. […] SEO en online marketing artikelen De komende weken wil in hier toch verandering in brengen. Ik heb nog een aantal artikelen op de plank liggen waaronder een stuk over linkbait, nofollow, Open Source CMS systemen. iets over WordPress en SEO, Social Media Marketing en Optimalisatie en dabedoo verdient een nieuwe review nadat ze aan de hand van onder andere mijn artikel (of is dat teveel eer? bijna al mijn kritiek is behandeld) hun zoekmachine onder de loep hebben genomen en aangepast. Verder wil ik nog een aantal dingen met RSS gaan proberen en ben ik al tijden bezig met een plugin voor WordPress. Nu het publiek is, is het een mooie todo lijst. […]

 7. […] Een tijdje terug heb ik een review gemaakt van de ‘zoekmachine’ dabedoo.com. Daarin was ik niet al te lovend over de kwaliteit van de resultaten, layout en uitwerking. De jongens van Dabedoo.com hebben mijn review gelezen en hebben dit samen met de andere kritieken gebruikt om de boel beter in elkaar te steken. De uitwerking hiervan hebben ze als opmerking geplaatst bij mijn artikel. Tijd voor mij om de website nog maar eens nader te bekijken. De reactie van Dabedoo.com staat hieronder geciteerd we hebben de ‘hand in eigen boezem’ gestoken en dabedoo een technische en functionele metamorfose laten ondergaan. […]

 8. Henri avatar

  [Richard, rustig!]

  Jammer dat dergelijke sites het nieuws halen. De site die de krant waard zijn, komen er niet in.

  Hopeloos verouderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.