Leunen op Consultants

Onderwater SEO
Home / Leunen op Consultants

Ik kwam een artikel tegen en dat triggerde mij om dit te bewaren en te delen. Het gaat over organisaties die zwaar leunen op consultancy (zoals de overheid bijvoorbeeld). Dit gaat mij natuurlijk aan omdat ik zelf een consultant ben, maar vooral omdat ik er anders in sta. Want ik vind dat organisaties vooral zouden moeten investeren in hun eigen mensen. En daar help ik graag bij.

Leergierigheid leidt tot leuk werk

Ik geloof (en merk) dat mijn toegevoegde waarde pas echt tot zijn recht komt als ik met iemand intern werk die zelf ook leergierig is en zich ontwikkelt tot het topniveau. Iemand die verder wil en van de hoed en de rand wil weten. Ik krijg daardoor de leukste vraagstukken: de vraagstukken die je nog niet in een proces hebt gegoten.

Vraagstukken waarbij we gelijkwaardig kunnen ‘sparren’ en zo het probleem kunnen oplossen op de beste manier voor de organisatie. Met name daar gaat het volgens mij vaak mis. De vragende partij heeft eigenlijk niet genoeg kennis in huis om te beoordelen of de aanbieder wel alle randvoorwaarden, variabelen etc. in kaart hebben, of zelfs maar hetzelfde doel hebben.

Met de juiste kennis ga je de juiste vragen stellen

Door vanaf de top te sturen op een ‘leane’ organisatie is er zoveel kennis niet aanwezig aan de ‘klantzijde’ dat álle scenario’s worden geaccepteerd. Realistisch of niet. Ik begin veel trajecten dan ook met kennisoverdracht om de organisatie zo snel mogelijk op hetzelfde praatniveau te hebben qua SEO (en business). Zodat het voor mij leuker wordt en de klant de juiste vragen gaat stellen.

Ik werk dus graag samen met iemand die denkt: hoe los ik dit nu echt op? In plaats van: hoe los ik dit op voor mijn manager/bonus/kwartaalreview? Maar goed, het kortetermijndenken van de afgelopen jaren is een andere discussie. Hoewel het oplossen van ‘pressure cooker’-consultancyvraagstukken wel in datzelfde beeld past.

Wanneer begint jouw organisatie met investeren in zichzelf?

Ik kreeg onderstaande quote in mijn mailbox en moest denken aan een klant die deze week aan de hand van een intake en mijn voorstel had bedacht dat SEO voor hun nog niet het kanaal was op dit moment. Weer een manier om niet te investeren in je organisatie…

“Don’t rush, but don’t wait.
If it takes years, start now.”

James Clear

Anyway, duurzaam is niet alleen je eigen koffie kop meenemen naar klanten zodat je papieren bekertjes kunt besparen, maar ook investeren in je eigen mensen en organisatie. Als consultant adviseer ik je ten zeerste om dat te doen.

https://www.groene.nl/artikel/de-nieuwe-organisatiefluisteraars

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.