Reactionaire of Visionaire SEO?

Home / Reactionaire of Visionaire SEO?

Nadat ik het artikel van shoemoney had gelezen over zijn stelling dat SEO geen toekomst had, kwam ik aan het nadenken. Als eerste, hij heeft gelijk. SEO is momenteel een branche waarin vele goudzoekers hun geluk beproeven. Daarnaast zijn er natuurlijk allerhande snake oil salesmen, die bijv. schaduwpagina’s en meta keywords aanbevelen en niet transparant communiceren met hun klanten. Anderen hebben link netwerken en rss aggregators en syndicatoren, die wat linklove geven naar hun klanten. De SEO’s die niet zien waar het naar toe gaat zullen het steeds zwaarder krijgen omdat het spel telkens maar moeilijker gemaakt wordt door Google en haar rivalen. Het grote geld pakken valt niet meer mee en snel geld is er ook niet meer bij.

De mensen die nu voorop lopen in de SEO branche zullen aan de top blijven. Zij hebben altijd goede manieren gevonden om goed, converterend verkeer te genereren en dit zullen ze in de toekomst ook kunnen blijven doen. Daarna kreeg ik een kleine openbaring over waarom dit nu zo is.

Alle mensen die in deze grote link bait actie van Jeremy zijn getrapt, dat zijn reactionaire mensen. En in veel gevallen zullen deze ook reactionair hun SEO doen. Het hele probleem met reactionair SEO doen is dat je altijd achter de feiten aanloopt. Google is niet reactionair, Apple is niet reactionair. Microsoft, dat is wel reactionair en kijk waar deze staan met hun achtervolging op de Playstation (hoewel de Xbox het goed doet hoor) en Google.

Apple doet dingen met een visie. Steve Jobs heeft eens gezegd: “Als je ontwerpt wat mensen willen, zal het product oud zijn tegen de tijd dat je het kunt verkopen, en zullen er nieuwe wensen van mensen ontbreken.” Als je nu kijkt naar de strategie van Apple kun je goed zien dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen. Ze dicteren de hele markt en eigenlijk de hele industrie, met de iPod en de iPhone bijvoorbeeld. Google had een visie op hoe pagina’s moesten worden geïndexeerd, gerangschikt en worden weergegeven. Een grote gok, maar had wel een geweldig resultaat. Helemaal als je dan ook nog eens bekijkt hoe ze bedacht hebben hoe ze dit het beste commercieel konden verkopen.

Hetzelfde geldt voor SEO’S. Goede SEO’S testen en zijn continue bezig met hun vak. Ze hebben een visie. Ze hebben een beeld bij de markt en waar deze zich naar toe ontwikkeld. Ze hebben een sterke mening over hoe je dingen moet doen (bijv. het domineren van de zoekresultaten) vooral gebaseerd op eigen ervaring en testgegevens. Door een mening, een visie te hebben is het mogelijk dat je op tijd kunt ingrijpen en voorbereid bent op de toekomst. Sterker nog, je kunt al helemaal klaar zijn voor de toekomst als dat het hedendaagse SEO niet in de weg zit (denk bijv. aan Universal search, social search of de hele link building discussie). Reactionairen zullen altijd de eeuwige tweede zijn.

Nou vraag jezelf eens eerlijk, ben je een reactionaire SEO of een visionaire SEO?

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

13 reacties op “Reactionaire of Visionaire SEO?”

 1. Peter avatar
  Peter

  Ik ben een reactionaire SEO, ik loop altijd achter de feiten aan. Ik test nooit iets zelf, misschien omdat ik er geen tijd of zin voor heb, maar misschien ook, omdat ik niet weet wát ik moet testen.

 2. edwin avatar

  Altijd een reactionair type geweest, door het seo milieu wat meer te volgen nu , tracht ik een inschatting te doen van de komende evoluties. Maar dat blijft moeilijk door het onvoorspelbare en steeds meer zelfzuchtige karakter van de Google updates.

 3. Hys avatar

  Wanneer SEO geen toekomst heeft ben je dan niet een echte visionair wanneer je helemaal niet aan SEO doet?

 4. website optimalisatie avatar
  website optimalisatie

  Tenzij Google random haar zoekresultaten weer gaat geven zal SEO altijd een toekomst hebben. Een combinatie van visionaire en reactionare SEO is mijn inziens het beste. Als een ding zich binnen de SEO al heeft bewezen is het wel dat je nooit op 1 paard moet wedden.

 5. […] Reactionaire of Visionaire SEO? Een goed inhoudelijk stuk van Roy over een tweetal type’s SEO mensen. De mensen die hun werk doen en zich op de hoogte houden van de laatste technieken en de mensen die gedreven door passie die laatste technieken al zelf uitvinden. Het moge duidelijk zijn dat deze laatste groep altijd een stap voor loopt op de eerdergenoemde groep, lees zelf maar. […]

 6. Sint avatar

  Interessante vraag. Ik denk dat ik er ergens tussenin hang. Hoewel ik af en toe goede ideeën (mits white-hat) van anderen overneem, probeer ik SEO in te bouwen in mijn algehele visie op wat een goede website is.
  SEO gaat voor mij wel verder dan het toepassen van een aantal techniekjes, maar ik weet dat ik meer tijd zou kunnen besteden aan testen en doorontwikkelen.

 7. Erno Hannink avatar

  De visionair bedrijven die je noemt hebben ook hun mislukkingen. Niet alles wat Jobs aanraakt wordt goud.
  Verder is MS misschien wel reactionair maar daar zijn ze dan altijd wel heel succesvol in geweest. Apple sexy/geeky vs MS meest gebruikt OS en office.
  iPhone dicteert de markt? Nokia dan? Met N95 bijvoorbeeld.

  Wat betreft SEO doe ik hier niet veel aan behalve dan dat ik in WordPress All-in-one-SEO heb geinstalleerd als plugin en sitemap of is dat geen SEO 🙂

 8. Roy avatar

  @Hys, hehe scherp opgemerkt. Dat het in de toekomst minder boeiend is, wil niet zeggen dat er nu niet nog veel winst of ervaring uit te halen is.

  @Erno, je hebt gelijk wat betreft de mislukkingen van visionaire bedrijven, ook dan kun je er naast zitten. Microsoft heeft over het algemeen nog nooit echt iets zelf bedacht wat sprak van visie, door slimme handel te drijven zijn ze groter geworden dan door kwalitatief echt goede producten neer te zetten, qua handel hebben ze dan ook zeker wel een visie.

  Verder doet Nokia het ook zeker niet slecht, maar die hebben al jaren ervaring, in tegenstelling tot Apple die toch wel wereldse meeste hebbedingetje aan het ‘ gewone’ volk heeft kunnen slijten.

 9. website optimalisatie avatar
  website optimalisatie

  Apple heeft met name een enorm goed marketing apparaat wat in staat is hun producten een bepaalde “status” mee te geven, zo revolutionair zijn hun producten helemaal niet ze worden alleen op een ontzettende goede manier in de markt gezet.

 10. Prodes avatar

  Vroeger behoorde ik absoluut tot de groep visionaire SEO’ers, maar tegenwoordig behoor ik helaas tot de reactionaire SEO’ers. Dit komt (mijn persoonlijke mening natuurlijk) vooral dankzij de concurrentie die het is gaan doen. Op een gegeven moment zul je wel mee moeten gaan natuurlijk en ook aan deze praktijken moeten doen. Natuurlijk kijken we naar de toekomst en hoe we hier op in kunnen spelen, maar aangezien we zo weinig weten van Google kunnen we ook heel moeilijk een toekomst strategie qua SEO bepalen.

 11. Ron Jansen avatar

  Ik denk dat het min of meer ook een persoonlijke cyclus is. Een beginnend SEO-er kan mijns inziens geen gegronde visie hebben; hij kent de markt immers nog niet.

  Trouwens originele post! Zo lees je ze niet veel….

 12. Roy avatar

  @joep leuke visie, kun je dit ook aantonen of onderbouwen, ik denk dat ik wel snap waar je naar toe wilt, maar of de overige lezers dat ook begrijpen?

 13. CompuBase avatar

  seo is altijd reactionair. Per definitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.