Rechterlijke uitspraak bestempelt webwinkel als detailhandel – Emerce

Home / Rechterlijke uitspraak bestempelt webwinkel als detailhandel – Emerce

De Raad van State heeft geoordeeld dat de gemeente Abcoude de webwinkel Fietsenshop.nu een dwangsom op mag leggen om de verkoop van fietsen uit de eigen woning te beëindigen. De webwinkel zou detailhandel vanuit de woning bedrijven, wat niet in het bestemmingsplan past.

Met deze uitspraak kunnen er grote gevolgen zijn voor de kleinere webwinkels in Nederland. Thuiswinkel.org laat weten zich hier zorgen om te maken.

Eerder kreeg Fietsenshop.nu al een dwangsom opgelegd omdat het bestemmingsplan geen detailhandel vanuit een woning toestaat. Dit is door de Raad Van State met de uitspraak onderschreven. Er zou sprake zijn van detailhandel, omdat de klanten bestelde fietsen op bepaalde tijden op het terrein van de eigenaar uit kunnen proberen en af kunnen halen. Ook zou de bewoner de voorraad op het eigen terrein opslaan. Volgens de Raad van State is er sprake van ‘ruimtelijke uitstraling van de handelsactiviteiten op het perceel’.

De bewoner meent dat er geen sprake is van detailhandel, omdat het contact en de verkoop via internet verlopen.

De Raad van State laat weten dat niet de conclusie getrokken kan worden dat internetwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn. Dat zou afhangen van de bestemmingsplannen van de betreffende gemeenten.

In het geval van Fietsenshop,nu, betekent het dat de webwinkel enkel in een winkelstraat terecht kan. Een bedrijventerrein is uitgesloten omdat er geen sprake is van een groothandel.

Het zal allemaal wel maar als je een voorraad fietsen in je tuin zet, dan snap ik wel dat je buren dat niet zo gaaf vinden. En laten we nou even eerlijk zijn, elke beunhaas met een webwinkel is nou ook niet ideaal, laat dit een kleine stap zijn op weg naar professionele webwinkels, die zichzelf en hun klanten serieus nemen.

Ook in dit geval zullen de goeden onder de kwaden moeten lijden natuurlijk, maar waarom zou een ander het beter hebben 😉 neemt niet weg dat de beste man met de fietsenwinkel (een .nu for crying out loud) er paar leuke links bij heeft.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.