Waarom gebruik jij nog Google?

Home / Waarom gebruik jij nog Google?

Google heeft jarenlang gebruik gemaakt van het feit dat ze domweg de beste zoekmachine hadden. Tegenwoordig doet MSN Live en Yahoo het eigenlijk ook best erg goed en gebruiken Meta-search engines zoals bijvoorbeeld vinden.nl maken het ook makkelijk om te kiezen uit de beste opties. De vraag is dan eigenlijk, waarom zijn wij met zijn allen steeds minder merkentrouw, maar blijven we toch telkens terugkeren naar www.google.nl?

Gemak
Ik kan hier een heel onderzoek naar starten, maar eigenlijk hoor ik het liever van de mensen die er dagelijks, of in ieder geval veel, mee bezig zijn. Vandaar ook de topic titel. Ik heb het idee dat veel mensen puur uit gemak hun zoekmachine blijven gebruiken. Hij staat rechtsboven in Firefox, links onder de adres balk in Internet Explorer, Planet.nl en startpagina hebben deze jarenlang als zoekmachine gebruikt en niet te vergeten wordt Google Desktop al tijden gratis met een Toshiba (en voor heen ook Dell als ik me niet vergis) meegeïnstalleerd.

Waarom nog kiezen voor een ander zoekmachine?

Onwetendheid
Google heeft zich als zoekmerk enorm sterk geprofileerd. Google brengt bijna elke dag wel een nieuwtje naar buiten waardoor het als IT-er onmogelijk is om hier helemaal vrij van te blijven. Verder heeft Google in het verleden erg handig gebruik gemaakt van sluikreclame in allerlei films als zijnde goede zoekbron. Ook de resultaten waren de afgelopen jaren vele malen beter dan wat we tot nu toe gewend waren.

Dit alles heeft er tot bijgedragen dat Google voor veel mensen synoniem staat aan zoeken, zoals MSN synoniem staat aan chatten. Dit brengt dan ook meteen de uitdaging voor Microsoft aan het licht. MSN als chatmerk ombuigen naar MSN Live wat veel meer inhoud dan alleen een chat omgeving. Yahoo heeft in Nederland nooit veel marktaandeel gehad en is als zoekmachine dan ook vrijwel onbekend bij het gros van het volk.

Verandering van gewoonte is dan ook een van de moeilijkste te veranderen eigenschappen.

Mijn motivatie
Mijn eigen reden om vooral veel Google te gebruiken is de cleane layout en vooral gewenning. Verder kijk ik vaak door de ogen van een webmaster en dus naar de hoeveelheid traffic een zoekmachine brengt en de kwaliteit hiervan. Dit samenvattend hoe zouden de andere zoekmachines mij zover moeten krijgen om niet alleen Google te gebruiken?

Een paar punten die zeker zouden helpen:

 • Relevantere resultaten
 • Beter link: en site: data, meer geavanceerde zoekopties en betere segmentatie
 • Betere kwaliteit, data vooraf zodat je zonder klikken al meer info weet zou kunnen zien
 • Mogelijkheid tot het naast elkaar zetten van meerdere zoekopdrachten
 • Uitgebreidere Universal search, denk aan Mahalo en een integratie met wikipedia of Google Knol
 • Vragen van gebruikers beter kunnen interpreteren (natural language)
 • Het moet hip zijn en het moet er zo uitzien.
 • Het beste gebruik maken van je eigen sociale netwerk (twitter, facebook, hyves, linkedin)
 • fair, balanced en transparantie…

Dat zijn opties die graag zou zien en top of mind. Rest mij de vraag:

Wat moet er gebeuren voordat jij overstapt naar een andere zoekmachine?

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

20 reacties op “Waarom gebruik jij nog Google?”

 1. Blaise Kal avatar

  Andere zoekmachines doen het misschien “best goed”. Dat is niet goed genoeg. Ik wil gewoon het beste, en momenteel is dat Google.

  Regelmatig probeer ik andere zoekmachines uit, maar de resultaten zijn gewoon stukken minder relevant. Zeker als je zoekt binnen nederlands(talig)e sites.

 2. Jaap van Duijn avatar

  Hetzelfde probleem doet zich voor met een pc en een mac: de meeste mensen kopen een pc, omdat ze niet eens weten dat er wat anders bestaat! Terwijl een mac toch veel gebruiksvriendelijker is dan een pc, maar ja …

  Google heeft naam gemaakt en velen willen niet eens switchen. Ze kunnen niet eens switchen, want ze kennen niet eens het bestaan van andere zoekmachines. Daarom is en blijft Google dé zoekmachine.

 3. deejay avatar

  @Roy: catchy title

  Ondanks dat het nu ondenkbaar lijkt dat er een nieuwe marktleider komt, is het uiteraard niet onmogelijk.

  Mijn favoriet voor Google was altavista en volgens mij was dat op dat moment ook een van de markleiders.

  The competition is one mouseclick away 🙂

 4. Roy avatar

  Hoe zouden MSN en Yahoo het dan aan moeten pakken om jullie alsnog om te krijgen?

 5. Eduard Blacquière avatar

  Zolang Google voldoet aan je verwachtingen en zo relevant mogelijke antwoorden blijft geven op je zoekvraag, is er geen reden om over te stappen.

  Ik denk dat je de spijker op z’n kop slaat met het sterke merk dat Google is. Google wordt simpelweg geassocieerd met zoeken, denk aan “Googlen”.

  Waarom ik Google gebruik? Eigenlijk om dezelfde redenen die je noemt. Er is inmiddels ook een gewoonte ingeslopen bji mij. Maar ik vind de resultaten simpelweg het beste, zeker met de uitbreiding naar Universal Search.

 6. deejay avatar

  Een coole nieuwkomer met betere algoritmes zou mij wederom kunnen doen overstappen (Zoals destijds van Altavista naar Google), een open source zoekmachine heeft de meeste kans denk ik (al is de kans wel klein want ik gebruik Google eigenlijk dag in dag uit).

  MSN en Yahoo hebben geen kans. MSN liep vorig jaar nog hopeloos achter de feiten aan (dat werd pijnlijk duidelijk in een contest). Yahoo is wel ok, echter ik voel me er niet direct thuis, ook door de commerciele verouderde directory die erachter zit.

 7. Jasja ter Horst avatar

  Op het moment dat voor de klant Google niet meer de nummer 1 zoekmachine is ; )

 8. Henri avatar

  Ik gebruik Google voor de relevante zoekresultaten, alhoewel ik voor afbeeldingen vaak gebruik maak van Ixquick.nl.

  Het probleem is denk ik dat zoekmachines als Live en Yahoo niet echt Nederlands zijn. Bij Google.nl heb ik echt een ‘Nederlands gevoel’.

 9. Robert avatar
  Robert

  eeen beetje offtopic mischien maar is er niet ergens een onderzoek geweest waar ze mensen 4 zoekmachines lieten testen waarvan 1 google en 3 met exact de zelfde resultaten als google, waar iedereen toch google de beste zoekmachine vond?

  Ik denk vooral dat google een bekendheid heeft waar niemand met een nieuwe SE tegen op kan.

 10. Roy avatar

  Ok.

  Ik snap voor velen van jullie Google nog steeds website nummer 1 is. Hoe checken jullie of de resultaten voor de ene zoekmachine voor jullie relevanter zijn als van de andere zoekmachine?

  Met een Ego search?
  of met een query waarvan je zelf al weet wat jouw verwachtingspatroon zal zijn (Wiki 1, Eigen Site 2, Concurrenten 3,4 en 5) of dat voldoet aan het verwachtingspatroon dat Google jarenlang voor je heeft gecreëerd?

 11. Roy avatar

  @Robert, ik zou zo niet weten welk onderzoek je precies bedoelt, maar mocht iemand de URL hebben zou ik dat graag even lezen 😀

  Ik ben ook wel benieuwd naar de stads van de vergelijkingszoekmachine van Ulco en Ruben.

 12. Eduard Blacquière avatar

  @Roy
  Goede en terechte vragen.

  Bij een vaste query ontstaat inderdaad de valkuil dat je de zoekresultaten van Google als standaard neemt en dit projecteert op andere zoekmachines. Een vaste query is uiteraard wel goed geschikt om verschuivingen binnen dezelfde zoekmachine waar te nemen.

  Relevantie kan juist goed worden vergeleken op queries die je zelden doet, zodat je een objectief oordeel kunt geven over de relevantie van de verschillende zoekmachines.

 13. deejay avatar

  Misschien Wikia (wanneer de algoritmes beter zijn dan Google) ?

 14. Tim avatar
  Tim

  De cleane layout is voor mij ultieme reden. Ik heb werkelijk geen behoefte aan al die bewegende plaatjes op het moment dat ik naar iets ga zoeken. Gewoon, snel en simpel. De ads van Google zijn ook een stuk minder vermoeiend dan de ads op andere zoek sites. En ondanks dat ze minder in het oog springen, zitten er soms best links bij waar ik toch even op klik om er naar te kijken. Zeker als ik op zoek ben naar specifieke producten.

 15. Roy avatar

  Hmm, live.msn.nl is toch vrij clean moet ik zeggen en ziet er zelfs mischien nog wel mooier uit dan Google…

 16. Seo Blog avatar
  Seo Blog

  Zelf moet ik zeggen Google toch vooral te gebruiken om zijn goede resultaten.

  Ook sites als Yahoo en MSN hebben een zelfde soort layout. Dus ik vraag me sterk af of je het hierbij moet zoeken.

 17. jansegers avatar
  jansegers

  Is google de beste zoekmachine ?

  In China controleert baidu.com de markt.

  Zeer interessant is ook naver.com de grootste Koreaanse zoekmachine.

  In de Westerse wereld overheerst Google, maar de economische grootmachten van morgen doen het wel zonder de hegemonie van de Amerikanen.

  Zeer interessant om eens te gaan kijken hoe goed een SEO bedrijf het doet aan de hand van de resultaten in deze zoekmachine, BTW.

  Pieter Jansegers
  searchengines.ning.com

 18. Lex avatar
  Lex

  Ik gebruik google omdat het er juist niet zo mooi uitziet. Als ik iets zoek hoef ik niets moois eromheen. Gewoon tekst waarbij meteen duidelijk is waar het nu over gaat. Die extra poepas eromheen zoals een mooie template is naar mijn mening niet nodig.

  Dus: Simpel, snel en makkelijk. Daarom gebruik ik google

 19. Richard avatar

  Ik houd simpelweg van de cleane layout, het “geen fratsen” gebeuren. Yahoo en MSN zijn me beiden te schreeuwerig (hoewel de Live Search dat aardig opgeschoond heeft). Daarnaast heb ik het idee dat ik met Google altijd wel gevonden krijg wat ik zoek, waardoor ik ook niet de behoefte heb om een andere zoekmachine te gaan gebruiken.

 20. fjbnheipsssf

  fjbnheipsssf…

  Anyway, you should do your best ;)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.