Wat deed ik vandaag?

Home / Wat deed ik vandaag?

Een mooie dag vandaag. Maandag kreeg ik al de agenda. Daarop stond precies wat we vandaag gingen bespreken. Lekker, want dan kunnen we voorbereid aan de slag.

Enkele releases geleden waren plotseling een aantal producten niet meer te vinden. Na onderzoek bleek dat alle varianten een canonical URL hadden naar het ‘hoofdproduct’. Dit was niet goed. Veel pagina’s vielen uit de index van Google en konden zo dus ook geen verkeer of omzet genereren. Afgelopen week was deze bug opgelost door de developers. Maar nu was er een nieuw probleem ontstaan.

Alle producten werden nu netjes op variatie in de index opgenomen. Nouja alle producten, eerst de belangrijkste en de rest volgt de komende weken wel, het is tenslotte best een grote website. Maar na deze release bleek dat de canonieke SKU helemaal uniek was. Niet zoals we wilden met 1 variatie, maar met meerdere variaties. Sommige producten bestonden dus nu wel 45 keer in verschillende variaties in Google! Nu kwamen alle producten te vaak terug in de index, zonder dat er onderscheid was op de content of in de title tag. Gelukkig niet in de website, maar wel in de XML-sitemaps.
We hebben snel wat tickets gemaakt om dit de volgende keer te voorkomen.

Maar waarom komen we hier pas achter als de site al gereleased is? Dat willen we niet. We willen dit al zien op de dev/test/staging omgeving. Daar waren we al mee bezig.

Screaming Frog vs. Deepcrawl

Normaliter crawl ik website met Screaming Frog. Echter, dit doe ik niet wekelijks, maar ad-hoc. Beter is natuurlijk om dit wekelijks te doen, en dan het liefst ook vergelijk met de testomgeving die je ook kunt crawlen. Deepcrawl kan dit soort dingen en daar hebben we al een test voor lopen. Echter deze specifiek website is nogal populair. Mensen gebruiken de content omdat ze zelf geen zin hebben om iets te schrijven, of gewoon omdat de klant toonaangevend is. Daarom hebben ze via Cloudflare een bot/crawlprotectie op de website zitten. Deepcrawl kreeg dus ook niet alle content binnen en gaf best veel soft 404’s terug. Dat is ook niet wenselijk. We hebben dus een ticket geschreven om op basis van de HTTP header het crawlen tot te staan met een ‘geheime’ sleutel. Cloudflare weet dat wij het zijn en dat we goede bedoelingen hebben omdat we de sleutel meegeven, en laat ons zo de website volledig crawlen.

Branded vs. non-branded Datastudio dashboards

Daarnaast had ik enkele sessies geleden al mooie SEO dashboards gemaakt in Google Datastudio. Een splitsing tussen branded en non-branded zoektermen en prestaties. Maar sinds vorige week was de connectie met Google Search Console niet meer functioneel. Misschien omdat we wat accounts gewisseld hadden, maar dat zou niet mogen uitmaken. Door de databronnen te kopiëren en opnieuw toestemming te geven werkte alles weer. Nu nog even doorvoeren voor alle websites in het buitenland, het zijn maar 37 tabellen en grafieken…

Verder wilde klant nog wat losse zaken weten en hebben we tijdens de lunch even gesproken over hoe black friday was verlopen. Met een glimlach vertelden ze over de resultaten en welke keywords het goed gedaan hebben.

Het mooie is dat deze klant eigenlijk altijd wel drie mensen op SEO heeft. Mensen die stuk voor stuk goed zijn. Ze zorgen ervoor dat de tickets goed opgepakt worden, dat er bepaalde teksten op pagina’s staan. Dat productpagina’s netjes opgeruimd worden, de lijstpagina’s ranken bij belangrijke termen in plaats van een enkel product dat regelmatig uitverkoopt. Ze willen graag even een check op de technische keuzes die ze maken. Of iemand die van buiten de organisatie kijkt wat gebruikers willen. Ze zien wat trends en horen graag of meer bedrijven deze trend zien. Ik kan ze daarmee helpen zonder daarbij specifiek te worden.

Op de terugweg naar huis valt mijn trein uit, het kan niet altijd feest zijn natuurlijk.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.