Search Quality Guidelines Raters: Alles wat je moet weten in een notendop

De Search Quality Evaluator Guidelines van Google geven veel informatie over hoe zoekmachines de kwaliteit van resultaten beoordelen. Als contentmaker, SEO professional of gewone zoeker is het zinvol om de belangrijkste punten uit deze richtlijnen te kennen. In dit artikel vat ik de essentiële zaken samen en geef ik een paar voorbeelden.

Voor wie zijn deze richtlijnen interessant?

Ten eerste zijn de Guidelines relevant voor SEO professionals en contentmakers. Door te begrijpen welke factoren zoekmachines belangrijk vinden, kunnen zij hun websites en content hierop afstemmen. Door bijvoorbeeld te zorgen voor expertise en autoriteit, is de kans groter dat hun pagina’s hoog ranken voor relevante zoekopdrachten. Ook kunnen ze gebruiksvriendelijke pagina’s maken die goed scoren op “paginakwaliteit” (Page Quality).

Ten tweede zijn de richtlijnen nuttig voor marketeers en adverteerders. Zij kunnen hun campagnes beter afstemmen op wat gebruikers zoeken en verwachten. Bijvoorbeeld door advertenties met onjuiste of misleidende informatie te vermijden, die volgens de richtlijnen als laagste kwaliteit worden beoordeeld.

Ten derde geven de Guidelines ook gewone zoekgebruikers een kijkje achter de schermen. Het is fascinerend om te zien hoe zoekmachines resultaten beoordelen en rangschikken. Bovendien helpt het begrijpen van de richtlijnen gebruikers om de beste resultaten te vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld leren om autoriteit en expertise te herkennen.

Paginakwaliteit en mate waarin query (intentie) vervuld is

Zoekresultaten worden door menselijke beoordelaars geëvalueerd op basis van duidelijke richtlijnen. De twee belangrijkste criteria zijn “Page Quality” (paginakwaliteit) en mate waarin de “needs met” (query vervuld) is.

Paginakwaliteit kijkt naar de volgende aspecten:

  • Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid – is de bron een expert op dit onderwerp en betrouwbaar?
  • Juistheid van informatie – bevat de pagina feitelijke fouten of misinformatie?
  • Gebruikerservaring – is de pagina prettig te gebruiken en heeft deze een duidelijke opzet?

Pagina’s worden op paginakwaliteit beoordeeld op een schaal van laagste tot hoogste kwaliteit.

Paginakwaliteit-rating mechanisme

Drie voorbeelden van pagina kwaliteit uit de Search Quality Evaluator Guidelines

Goed: Encyclopedie-artikel over de Amerikaanse Burgeroorlog
Dit is een gedetailleerd artikel over de Amerikaanse Burgeroorlog op een betrouwbare encyclopedie-website. Het artikel bevat veel diepgaande, originele inhoud met bronvermeldingen en citaten die de E-E-A-T van dit artikel ondersteunen.

Voorbeeld van de encyclopedie pagina.

Matig: Restaurantbeoordelingen op een minder bekende website
Deze pagina heeft 127 beoordelingen van een restaurant. De eerste drie beoordelingen worden automatisch getoond, daarna kun je doorklikken. Dit resultaat zou voor veel gebruikers behulpzaam zijn, maar het is niet van de hoogste kwaliteit.

Slecht: Artikel met valse claim over beroemdheid
Dit is een nep nieuwsartikel dat beweert dat een beroemdheid is overleden, terwijl dat niet zo is. Het artikel is feitelijk onjuist en misleidend voor gebruikers. Dit is een voorbeeld van een pagina met de laagste kwaliteit.

Needs met

De mate waarin “need mets” is meet hoe goed het resultaat aansluit bij de waarschijnlijke zoekintentie van de gebruiker. Dit wordt bepaald op een schaal van ‘Voldoet niet’ tot ‘Voldoet volledig’.

Twee voorbeelden van ‘needs met’:

Goed: Officiële website van een universiteit voor de query [harvard medical]
Deze pagina is de officiële website van Harvard University, wat duidelijk is wat gebruikers zoeken voor deze query. Gebruikers zouden volledig tevreden zijn met dit resultaat.

Slecht: “Contact/Over ons” pagina voor de query [starbucks near me]
De pagina biedt informatie over het hoofdkantoor van Starbucks, wat niet behulpzaam is aangezien gebruikers op zoek zijn naar de dichtstbijzijnde Starbucks-locatie. Dit resultaat faalt in het voldoen aan de behoefte van de gebruiker.

Welke factoren bepalen de ranking?

Uit de richtlijnen komen enkele essentiële factoren naar voren die bepalen hoe hoog een pagina scoort in de zoekresultaten.

Allereerst is het bieden van waardevolle, accurate en actuele content die precies aansluit bij de zoekopdracht erg belangrijk. Pagina’s die nuttige informatie bieden die tegemoet komt aan de zoekintentie, zullen hoger ranken.

Ten tweede is voldoende expertise, autoriteit en vertrouwen cruciaal, met name bij zoekopdrachten over belangrijke onderwerpen zoals gezondheid, financiën en lokale bedrijven. Een boekhoudkundig adviesartikel van een professionele accountant zal bijvoorbeeld hoger ranken dan een artikel van een willekeurige blogger.

Ook de gebruikerservaring is belangrijk. Een pagina met een duidelijke opzet, descriptieve titel en relevante afbeeldingen zal meestal beter scoren dan een rommelige pagina vol met advertenties.

Tot slot speelt ook de reputatie van de website en inhoudsmaker een rol. Een website met veel positieve vermeldingen en gebruikersreviews zal eerder vertrouwen wekken.

Vertrouwen: E-E-A-T

  • Ervaring: De betrouwbaarheid van inhoud hangt vaak af van de (persoonlijke) ervaring van de (content)maker met het onderwerp.
  • Expertise: Betrouwbaarheid vereist passende kennis of vaardigheid, afhankelijk van het onderwerp. Dit zou je makkelijk op de pagina moeten kunnen vinden.
  • Autoriteit: De meest betrouwbare bronnen zijn vaak gezaghebbend en erkend voor specifieke onderwerpen, kun je hier iets over vinden op de pagina?

Ervaring, deskundigheid en autoriteit kunnen elkaar overlappen voor sommige paginatypes en onderwerpen (iemand kan bijvoorbeeld deskundigheid over een onderwerp ontwikkelen door ervaring uit de eerste hand die hij in de loop der tijd heeft opgedaan) en verschillende combinaties van E-E-A kunnen relevant zijn voor verschillende onderwerpen. Je moet rekening houden met het doel, het type en het onderwerp van de pagina en je vervolgens afvragen wat de maker van de inhoud in die context tot een betrouwbare bron maakt.

Trust (vertrouwen) is het belangrijkste lid van de E-E-A-T familie omdat onbetrouwbare pagina’s een lage E-E-A-T hebben, hoe ervaren, deskundig of gezaghebbend ze ook lijken. Een financiële zwendel is bijvoorbeeld onbetrouwbaar, zelfs als de maker van de inhoud een zeer ervaren en deskundige oplichter is die wordt beschouwd als de go-to voor het uitvoeren van zwendelpraktijken!

Hoe kun je paginakwaliteit zelf testen?

Door de Search Quality Evaluator Guidelines te begrijpen, kun je de kwaliteit van jouw eigen en andere pagina’s inschatten.

Vraag jezelf het volgende bij het beoordelen van een pagina:

  • Is mijn site toegankelijk? Hebben gebruikers zonder problemen toegang tot mijn site vanaf verschillende schermen?
  • Is mijn site echt nuttig? Kunnen gebruikers direct vinden wat ze zoeken nadat ze op mijn site zijn geland?
  • Is mijn site bruikbaar? Kunnen gebruikers gemakkelijk door mijn website navigeren, waardoor de kans groter is dat ze terugkeren?
  • Is mijn site aantrekkelijk? Zijn gebruikers esthetisch tevreden over het ontwerp van mijn website?
  • Is mijn site navigeerbaar? Kunnen gebruikers door mijn site navigeren met drie klikken of minder om te vinden wat ze zoeken?
  • Is mijn site geloofwaardig? Is de informatie op mijn website afkomstig van betrouwbare bronnen, waardoor er een sterkere vertrouwensband met mijn gebruikers ontstaat?
  • Als de inhoud is gebaseerd op andere bronnen, worden deze bronnen dan niet simpelweg gekopieerd of herschreven, maar biedt de inhoud substantiële extra waarde en originaliteit?
  • Biedt deze pagina echt waardevolle informatie voor de gebruiker? Of is het alleen maar filler-content om ads te tonen?
  • Is de informatie feitelijk juist, actueel en te vertrouwen? Of bevat het foute informatie of verouderde gegevens?
  • Is de auteur een expert op dit gebied? Of ontbreekt er expertise voor zo’n belangrijk onderwerp?
  • Is de gebruikerservaring prettig? Of moet de bezoeker zich een weg banen door pop-ups en advertenties?
  • Biedt de inhoud originele informatie, verslaggeving, onderzoek of analyse?
  • Biedt de inhoud een inzichtelijke analyse of interessante informatie die verder gaat dan het voor de hand liggende?
  • Vat je niet voornamelijk samen wat anderen te zeggen hebben zonder veel waarde toe te voegen?

Als het antwoord overal Ja is, vraag jezelf dan het volgende af: is mijn site echt de beste en zou hij op nummer 1 moeten staan? En bel mij dan als je denkt dat het niet klopt.

Google heeft nog meer voorbeelden een zelfevaluatie (er zal ook wel flink overlap met deze lijst inzitten)

Door jouw eigen en andere pagina’s op deze manier kritisch te evalueren en te verbeteren, kun je hogere rankings verdienen en jouw bezoekers een betere ervaring bieden. De Search Quality Evaluator Guidelines geven echt veel informatie over hoe dit in de praktijk werkt. Zeker de moeite waard om er meer tijd in te steken!

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!