Facebook vs. Google is Walled Garden vs. openheid.

Home / Facebook vs. Google is Walled Garden vs. openheid.

Vandaag heeft Facebook op haar F8 conferentie bekend gemaakt welke weg het de komende jaren inslaat. In het kort: ze vinden het web niet sociaal genoeg, hebben natuurlijk weer goed gekeken naar echte visionairs en hebben nu hun eigen product af. ‘like everywhere‘. Door middel van wat toevoegingen aan je pagina word jouw pagina direct al een een Facebook fanpage. Facebook connect in het groot zeg maar. Dus als je ingelogd bent zie je dat meteen terug op de pagina, tenminste als in je in de circle of friends zit. Geweldig.

Google en Privacy

Nou weet ik niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg normaliter al zenuwachtige kriebels van Google en haar privacy acties, maar deze move van Zuckerberg is voor mij op de een of andere manier wel een aantal stappen in de gunningsfeer te ver. Facebook vind ik erg gaaf, een geweldig platform en ook goed uitgewerkt (of gejat, whatever), maar het vertrouwen dat ik heb in die organisatie is echt ver onder alle peil. Google geloof ik nog ergens in, al dan niet om het feit dat er drie mensen zijn die uiteindelijk de touwtjes in handen hebben, waarbij er twee door kunnen slaan in hun idealisme en de derde voor IBM heeft gewerkt welke een goede verhouding oplevert.

Als ik dan kijk naar de reputatie van Zuckerberg dan word ik daar stukken minder vrolijk van. Op idealisme heb ik hem nooit echt kunnen betrappen en als we dan kijken naar hoe hij zaken uitrolt en hoe vaak hij andermans succes geïmplementeerd heeft en daarmee vervolgens geprobeerd heeft dat stuk te maken, dat verdient ook niet de schoonheidsprijs.

Google geeft daarentegen regelmatig goede tools en handvatten waarmee niet alleen site eigenaren beter hun werk kunnen doen, maar ook elke bezoeker zijn voordeel kan doen. Denk aan het optimaliseren van snelheid, het doen van beter aanbiedingen via A/B testen, het verbeteren van sites door middel van Google analytics, maar ook de seminars over Python die gratis beschikbaar zijn voor iedereen, de code base welke ze bieden etc. etc.

Walled Gardens en Pay Walls

Een heel ander probleem wat ook heel erg goed werd aangestipt in This Week in Google is dan ook dat Facebook helemaal niet zo sociaal is dan dat het doet voorkomen. Een zogenaamde “walled garden” wat in het kort inhoudt dat het er mooi uitziet, maar je er niet uitkomt omdat de eigenaar een hele stevige set van regels heeft om je binnen te houden. Kijk maar eens naar alle ‘open’ API’s die Facebook heeft, je bent zelf nergens eigenaar van, je mag nu wel iets langer de data cachen, maar uiteindelijk mag je alleen maar dingen naar Facebook brengen. Schitterend als je Facebook bent, weinig open en social voor iedereen die iets met karma doet of denkt via Facebook zijn business model te kunnen spekken op de lange termijn (op korte termijn valt er meer dan genoeg te halen).

Denk bijvoorbeeld even aan kranten zoals de NY Times welke nu hun eigen Pay Wall hebben opgesteld (of de UK Timesonline die vandaag als gevolg daarvan even uit Google geweest zijn…) en publishers welke dit hele Facebook als redding gaan zien van hun verloren business model…

Conclusie

Ik weet niet, ik ben er niet over uit, maar voorlopig log ik me denk ik maar uit als ik niet meer op Facebook ben, want het gevoel dat ik van Facebook krijg, ondanks dat ze ook proberen dingen te geven samen met Microsoft (docs.com), is toch lang niet zo warm en onmisbaar als Google voorlopig, ondanks dat het daar ook nog niet het Hof van Eden is.

Voor meer achtegrond info: Mashable en Techcrunch

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

3 reacties op “Facebook vs. Google is Walled Garden vs. openheid.”

  1. D. Thouars avatar
    D. Thouars

    Heb er ook niet echt vertrouwen in, facebook blijft toch echt wel een ander verhaal dan google. Zeker als je ook kijkt naar hun openheid. Goed stuk verder. Ben benieuwd wat hier de gevolgen van zijn.

  2. […] vond de post van @chapter42 deze week, over Facebook vs. Google erg sterk. Facebook is ook een partij die zogenaamd tal van mogelijkheden biedt voor derden en de […]

  3. Roy avatar

    En dan nu de topper en de uitsmijter:http://searchengineland.com/matt-cutts-deactivates-facebook-account-40543 zelfs matt cutts zet zijn facebook op on hold. De pot verwijt de ketel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.