Laadtijdoptimalisatie en pagina snelheid

Home / Laadtijdoptimalisatie en pagina snelheid

Even een kort mededeling over pagina snelheid en laadtijdoptimalisatie, voordat het weer de status van de PageRank hoax bereikt. De snelheid van een website is erg belangrijk. Echter is het maar een klein onderdeel in het ranking algoritme en op moment van schrijven van Matt Cutts nog niet van toepassing op 1% (geen 10, dankje Navin) van de query’s in de Verenigde Staten. Gaaf dus, maar zeker geen garantie voor een nummer één positie in Google.

De beste reden tot het optimaliseren van je laadtijden is dan ook die van Amazon: elke 0.1 seconde dat de pagina langer laadt kost ze 1% van de verkopen. Denk daar maar eens over na.

Conclusie

Optimaliseer je pagina snelheid, maar doe dit vooral voor je gebruikers dan zul je ook van Google hiervoor je waardering krijgen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

20 reacties op “Laadtijdoptimalisatie en pagina snelheid”

  1. Dennis Sievers avatar

    PageSpeed, de nieuwe PageRank. Lets hype it 😉

  2. Martijn Beijk avatar
    Martijn Beijk

    De laadtijd (lees: kiloobytes) verminderen heeft voor Google ook een economisch doel. bandbreedte beperken scheelt op de schaal waarop hun bezig zijn gewoon enorm veel centjes.

  3. Dries Bultynck avatar
    Dries Bultynck

    Beetje relatief niet? Dus 1 seconde trager laden kost mij 1 contact? Het is gewoon gebruikerservaring, om dat nu direct met verkoop te koppelen of contacten krijgen, … is wat te kort door de bocht voor mij.

  4. Navin Poeran avatar

    Volgens mij had ik gelezen dat minder dan 1% van de search queries impact zou hebben hiervan.

  5. Dries Bultynck avatar
    Dries Bultynck

    Volgens mijn heeft geen enkele searchquery of wat dan ook hiermee te maken. Het draagt bij aan de over-all experience en heeft dus totaal niets te maken met verkoop of leads in het algemeen what so ever.

  6. Roy avatar

    Uh, Dries ik volg je niet helemaal. Juist het feit dat het met het over-all experience te maken heeft is toch juist de reden dat het wel invloed heeft?

  7. Roy avatar

    Navin, je hebt helemaal gelijk, het is zelfs minder dan 1%

  8. Dries Bultynck avatar
    Dries Bultynck

    Zit er dan ironie in deze post mss? Ik snap jullie Nederlands soms niet. Zoals je zegt, over-all experience maar ik kan mij niet voorstellen dat die Amazon uitspraak klopt. Over-all zie ik als het gebruik van de site in het algemeen (snelheid, links, duidelijkheid, you name it, …) maar om daar onmiddellijk dankzij die snelheid (zoals Amazon het relativeert) uit te concluderen de conversies gaan veranderen, zou ik toch niet durven zeggen. Een snellere site zal inderdaad een betere impact hebben maar om daar %-en aan te koppelen, … heb ik toch twijfels over hoor.

    Trouwens, stel dat Amazons uitspraak van toepassing is op hun site, dan kan ik het nog moeilijk geloven. Als je al iets zoekt op Amazon dan is de kans groot dat je er misschien zal bestellen, of tenminste de prijs vergelijkt met andere sites. Dat die snelheid nu een beslissing zal zijn voor 1/100 mensen (stel het zijn er 100) daar geloof ik geen jota van. Wie besteld kijkt naar prijzen, de helft van de ‘gewone’ users weet niet eens dat de impact van de snelheid meetelt (zoals hier voor Amazon wordt gesteld) in functie van de aankoop.

    Of dat nu 0,1s sneller is of niet, zal de verkoop niet stijgen met het aantal procenten hé. Die snelheid hype mag dan stilletjes aan overwaaien.

    Of, lees ik het weer totaal verkeerd? Iets hollands?

  9. André Scholten avatar
    André Scholten

    @Dries: Amazon kan het effect hiervan op dusdanig grote schaal doormeten en statistisch verantwoord onderzoeken dat je daar niet aan hoeft te twijfelen. Blijkbaar is hun doelgroep op zoek naar een snelle manier om een boek te kopen en zorgt vertraging voor afhaking.

  10. Joost Kaart avatar

    [quote]Wie besteld kijkt naar prijzen, de helft van de ‘gewone’ users weet niet eens dat de impact van de snelheid meetelt (zoals hier voor Amazon wordt gesteld) in functie van de aankoop.[/quote]

    Ten eerste kijken consumenten natuurlijk niet alleen naar de prijzen.
    Ten tweede heeft snelheid, bewust of onbewust, invloed op de user experience. Hoe beter deze experience, hoe groter de kans op conversies. Of werkt het in België anders? 😉

    En waarom zou je er geen % aan kunnen koppelen? Het is toch eenvoudig te testen. Google heeft dat ook gedaan en daaruit blijkt ook dat snelheid toch belangrijker is dan je in eerste instantie zou verwachten:

    Our experiments demonstrate that slowing down the search results page by 100 to 400 milliseconds has a measurable impact on the number of searches per user of -0.2% to -0.6% (averaged over four or six weeks depending on the experiment). That’s 0.2% to 0.6% fewer searches for changes under half a second!

  11. Roy avatar

    Andre, Joost bedankt voor jullie reacties.

    @dries Als je het artikel op Webmaster Central Blog leest staat daar ook wat meer achtergrondinformatie bij, ik denk dat je versteld staat van de effecten van een snellere website.

  12. […] Laadtijdoptimalisatie en pagina snelheid – Roy Huiskes Google neemt de snelheid van je website mee in berekening hoe hoog je in zoekresultaten verschijnt. Maar een VEEL belangrijker les is ‘ Paginasnelheid is belangrijker voor je gebruikers dan voor Google ‘ Controleer maar eens hoe snel de Amazon pagina’s laden – binnen 2(!) seconden bij mij […]

  13. Dries Bultynck avatar
    Dries Bultynck

    Ik ging puur af op de quote die hier werd geplaatst en dus daaruit kan je afleiden dat de stelling fout is. Mss de volgende keer het totale verhaal posten? Komt nogal heel verwarrend over hoor. Btw, wees nu eens eerlijk: werkt er hier iemand met zo’n grote bedragen/site? Nogal héél relatief in ieder van ons werkgebied denk ik maar idd als je een met een grote site kan testen lijkt die impact veel groter.

    Ik vergelijk niet met grote sites, dat is niet reëel t.o.v. ons klanten. Btw, niemand die hier opmerkt waarom ze de boel vertragen en niet proberen te versnellen? Of mis ik terug een deel uit het artikel?

  14. Roy avatar

    @dries 28 miljoen unieke bezoekers in de maand over ons netwerk. Ik kan je echt gekkere dingen laten zien dan dat 😉 bij ons is een conversie dan wel geen koop maar aantal pageviews, en daar is de invloed nog veel groter. De laadtijd van de games tracken wij dan ook serieus als KPI…

    Daarnaast moet je je testen wel met een klein beetje statistiek onderbouwen en dan kan ik je met zekerheid zeggen dat N=100 in jouw voorbeeld niet bijzonder verantwoord is…

    Dat je niet vergelijkt is prima, maar ik zou hun best cases wel serieus nemen, tuurlijk niet 1 op 1 overnemen, maar je kunt veel leren van de manier van aanpak die ze bieden en de informatie die ze daarover vrij nemen.

    Verder zie ik nergens staan dat mensen pagina laadtijden bewust vertragen? Aangezien ik er vanuit ga dat 90% van mijn lezers dat artikel over Pagespeed wel gelezen had, heb ik er eigenlijk niet naar gelinkt. Volgende keer toch maar doen.

  15. André Scholten avatar

    “Btw, wees nu eens eerlijk: werkt er hier iemand met zo’n grote bedragen/site?”

    Eh ja 🙂 Niet zo groot als Amazon, maar zeker wel een aantal grote vissen waar 0,01% verbetering flink wat euro’s vertegenwoordigt.

  16. Dries Bultynck avatar
    Dries Bultynck

    Joost Kaart haalt de slowing down truc aan in z’n reply. “Our experiments demonstrate that slowing down the search results page…”

    Ah, nu eindelijk een leuk antwoord. Ik ben blij dat er eens wat zaken worden aangehaald over eigen netwerken en sites. Die snelheid proberen op te drijven in een zoekfunctie kan ik begrijpen maar het sneller laden van pagina’s en conversies/leads/bezoeken in termen van 1% heb ik nog steeds twijfels over maar enfin, ik heb nog nooit de kans gekregen met héle grote projecten te werken …

    Focussen op bestelprocessen zou ik zeggen, die pagespeed volgt automatisch, hoe simpeler en hoe beter het bestelproces geprogrammeerd is (puur technisch gezien hé). Bedankt voor de verhelderende replies!

  17. Joost Kaart avatar

    Dries, dat maakt toch niet uit. Het gaat om het verschil in laadtijd en de consequenties daarvan.
    Verder is het natuurlijk overbodig om te zeggen dat Google er echt wel alles aan doet om de laadtijd zo kort mogelijk te houden.

  18. Dries Bultynck avatar
    Dries Bultynck

    ik vind het gewoon opmerkelijk dat ze de boel vertragen om te meten, dat is alles 🙂 enfin, hoera voor snellere sites! Nu nog iedereen een mobile theme aanraden en dan zitten we weer ff goed voor een jaartje of 5 (max)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.