Hoe je met niets doen ook goede links krijgt…

Home / Hoe je met niets doen ook goede links krijgt…

Stel je voor, je doet netjes mee in de Marcom Top 100. Daar krijgen elke maand de beste en slechtste weblogs een vermelding als grootste stijgers en dalers. Elke maand val jij net buiten de boot omdat de ‘variabelen’ voor jouw eigen website zo vast zitten dat er haast geen verschuiving mogelijk is. Wat is dan het beste wat je kunt doen als je op je werk loeidruk bent en bloggen als een plicht bent gaan voelen naar jezelf en je trouwe lezers toe? Heel simpel, helemaal niets.

Het duurt dan minimaal 2 maanden en met een beetje geluk heb je dan ook nog een PageRank update erbij die lager uitvalt dan de PageRank die je voorheen had. (Een PageRank die ik eerlijk gezegd ook meer verdien in mijn ogen). De eerste dag van november komt eraan en je hebt meteen beet. Hoppa, een dikke vette PR7 link van Marketingfacts en een benoeming op je prestaties (of eigenlijk het gebrek eraan). Dit kan dan wel geen linkbait meer worden genoemd, maar het levert me wel een steady PR5 link van een autoriteit op, uit de content in plaats van uit de navigatie.

Factoren
Ik gaf al aan dat ik dit bewust had gedaan, dat is niet eerlijk van mij. Natuurlijk sta ik liever in de top 10, maar ik ben wel van mening dat de manier van stemmen, zoals al door velen is geopperd, gewoon niet klopt of motiveert. Het feit dat voorkeurstemmen elke maand weer meetellen zonder dat deze weer geverifieerd zijn klopt niet en de waarde waarin dit meetelt, is in dit tijdperk van sociale media dan ook volstrekt belachelijk. De zwaarste weging voor een maandelijkse update op basis van een driemaandelijkse export van een functie die Google alleen nog gebruikt om mensen te waarschuwen voor de verkoop van links lijkt mij nog steeds geen goed idee. Al twee maanden werd er door een fout in het script geen Technorati authority voor mijn website gegeven en ondanks dat het bekend was, werd dit niet gecorrigeerd. Wat is dan de lol van het meedoen? Meedoen is belangrijker dan winnen, zei mijn oma altijd, maar we hebben het hier niet over de Olympische Spelen, maar een stukje ordinair stukje ego boosten. De grootste sukkelaar staat dan op de 2e plaats en erger nog is het als je maar niet in de top 10 kunt komen.

Persoonlijke doelen
Ik ben dit blog gestart met een ander doel dan de meeste mensen zullen denken. Mijn redenen om te gaan bloggen zijn vooral om beter te leren schrijven mijn kennis van het Nederlands te verbeteren, maar ook de opbouw van artikelen en zinnen. Daarnaast verwerk ik, net als ieder ander, informatie beter als ik het zelf heb opgeschreven. Verder vind ik het leuk om over mijn interesses te praten, mijn ideeën te delen en ontwikkelingen in de markt te vertalen naar eigen gevoel. Ik wil graag vertellen wat ik weet en wat ik vind. Ik ben nieuwsgierig en neem informatie op als een spons.

Soms is het echter wat lastig om al deze dingen te combineren, komt er niets uit je vingers, wil je gewoon niets zeggen of is je mening domweg niet geschikt voor publicatie. Ik werk aan dit blog als ik er zin in heb en omdat ik het leuk vind. Ik schrijf niet om te blijven, maar om te delen, mensen voort te helpen. In mijn Google Docs staan best veel artikelen die misschien nooit het daglicht zullen zien of die nooit helemaal afgeschreven zullen worden. Mijn belangrijkste punt is dat ik het doe omdat ik het leuk vind (en dit is dan mede dankzij een groot aantal lezers natuurlijk).

Mensen die mij een beetje kennen, of dit blog al wat langer lezen, weten dat ik vrij makkelijk kritiek geef. Hoewel deze altijd opbouwend bedoeld is, komt het soms erg zeikerig en kritisch over. Kort door bocht. Veelal wijkt mijn mening af van wat andere mensen vinden en ik weet niet of het mijn ‘oale groond’ is of het feit dat ik een Tukker ben, maar het komt vaak een stuk norser over dan ik bedoel. Ik mag graag een stukje ‘ranten’ over iets wat mij tegenstaat. Voorheen liet ik dit vaak na, omdat ik vind dat ik hierdoor een oude zuurpruim zou lijken (hehe of misschien gewoon wel ben). Ik ga met frisse moed en goede bedoelingen de toekomst in, zal makkelijker en losser schrijven. Meer to the point, meer echte blogs dan artikelen en vooral nog meer mijn mening geven.

Hoe kun je verzanden van een Marcom Top 100 update in een persoonlijk verhaal van het ontstaan, de redenen en de doelen van je blog? Het doel van dit verhaal mag zo langzamerhand wel duidelijk zijn. Ik wil weer een gratis goede link zien te ritselen. Waar ik uitkom in de Marcom Top 100 boeit me niet en ik hoop dat ze eens kijken naar hun factoren. Nu nog even de allereerste (en waarschijnlijk ook meteen allerlaatste) commerciële boodschap op dit blog, want nu ik toch allemaal jullie aandacht zo lang heb vast kunnen houden (of niet): Bestel allemaal eens even dit boek: Made to Stick. Dit houdt de schoorsteen rokend en dan koop ik voor Brent, die morgen trouwens 1 jaar wordt, een Bumba pop erbij. Het boek is een aanrader. Ik heb het van Eelco, een klant van Onetomarket, gekregen (zijn dit nu paid links waar iedereen het zo veel over heeft de laatste tijd?). Een van de vermakelijkste en interessante boeken die ik de laatste tijd heb gelezen (en ook gehoord, ik ben nogal van de audioboeken tijdens reistijd) en een goede aanvuller op ‘The tipping point’ van Malcolm Gladwell.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

16 reacties op “Hoe je met niets doen ook goede links krijgt…”

 1. Paul avatar
  Paul

  Briljante Roy actie! 😉 Leuk stukje, en ik heb aandachtig je hele blogpost gelezen (tot ’t eind!). Ga meteen ’t boek bestellen. Nogmaals gefeliciteerd met Brent!

  Note: Ik moet toch flink in mijn vuistje lachen, toen ik jou ‘die tip’ gaf en dit nu lees! Kwartje valt nu pas 😉

 2. Nico avatar
  Nico

  Gefeliciteerd ! 😉

 3. Roy avatar

  @mf zie het als positieve feedback 😉

 4. Sint avatar

  Het niet-posten ging je erg goed af, ga zo door 🙂

 5. Wolter avatar

  Leuke post Roy, durfde al bijna niet meer tot stemmen voor het TBlog op te roepen nu we zelf net in aanmerking komen voor een vermelding in de Marcom Top 100.

 6. Ruud avatar

  Het schrijven van de artikelen gaat je goed af, zeg ik dan als trouwe lezer van je blog 😉 kennisdeling rules en bloggen doe je voor je plezier (of andere doelen) maar niet omdat het van je verwacht wordt.

 7. Ruben avatar

  Shit. Ik heb Made to Stick al liggen. Kan ik niet gewoon die 0,12eur naar je overmaken om je schoorsteen roked te houden? 😉

  Gefeliciteerd met Roy jr 🙂

 8. Henri avatar

  Goed artikel 🙂 Wat je schrijft, vroeg ik me ook al af.

  Ik hou van je manier van schrijven, alhoewel ik je soms wel kort door de bocht vind 🙂

 9. Laurens avatar

  Slinkse truucjes Roy!

  Voor ons overigens hetzelfde (ongewilde..maar logische) effect..

 10. Gerben avatar

  Hi Roy,

  Ik had precies hetzelfde – heb al maanden niets meer gepost, op marketingfacts genoemd als verwijderde weblog uit de Marcom Top 100.

  Inmiddels is mijn pagerank van 3 naar 4 gegaan waarschijnlijk voornamelijk doordat ze twee keer mijn site genoemd hebben…

 11. SEO Handleiding avatar

  Ik heb ook met hetzelfde temaken gehad, alleen ik werd genoemd in de post over technoratie ranking die toegevoegd zou zijn als snelste stijger. Dit heeft me ook veel backlinks vanuit andere sites opgeleverd die over de Marcom top100 schreven.

  Het is dus goed om heel goed erin te staan of heel slecht, in beide gevallen levert het een paar mooie backlinks op 🙂 de middelmoot slaat dus de plank mis hahaha.

 12. Ruud avatar

  en dit levert mij nu een pr-5 op of….?

 13. Ernst avatar

  Ik vraag me af of de link dan wel op langere tijd blijft staan, deze zal toch een keer verschuiven naar een lagere PR.

  Voor de rest; kort en bondige artikelen; goed te lezen

 14. Internomie avatar
  Internomie

  Door comments te geven op door andere mensen geschreven artikelen kun je ook gemakkelijk goede backlinks krijgen 😉

 15. youssef avatar
  youssef

  goed te lezen artikel
  groeten

  Youssef
  http://www.souk.ma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.