Linkbuilding in 2012

Home / Linkbuilding in 2012

Soms krijg je de vraag of je mee wilt doen aan een interview. Prima manier van linkbuilding voor mij en voor die persoon, dus dan werk je er aan mee. Meestal zijn het 5 of 10 vragen en dan kost je dat ongeveer 10 minuten tot een half uur als je uitgebreid antwoord geeft. Met een beetje mazzel willen ze een telefonisch interview doen (altijd voorstander van, kost natuurlijk minder tijd) en dan kun je nog meer vertellen en krijg je je eigen antwoorden voor publicatie nog even terug.

Handig is dan ook dat de mensen die meedoen met het interview ook een beetje autoriteit hebben op het gebied waarover het gaat, dus dat je een beetje weet wie er meedoen. Luxe natuurlijk, maar wel prettig.

Soms wordt het je echter moeilijk gemaakt. 27 vragen. Een gemiddelde site-audit gaat nog sneller. Ik heb dus aangegeven dat ik ze best allemaal wilde beantwoorden, maar dat ik het dan ook direct op mijn blog zou publiceren, omdat dit zulke specifieke vragen zijn dat als ik dit gratis weggeef, ik er zeker mijn lezers ook een lol mee wil doen.

 1. Welke linkbuilding technieken werken niet meer in 2012?
  Elke techniek werkt nog wel, als je het maar gebruikt in beperkte en controleerbare mate. Van startpaginalinks tot linkruils. Als je een beetje gevoel hebt voor wat werkt, dan helpt elke link mee.
 2. Welke linkbuilding technieken werken nog steeds goed anno 2012?
  Het daadwerkelijk netwerken voor je link blijft erg succesvol. Linkbuilding is tenslotte een soort ruilhandel. Ik help jou ergens mee, jij helpt mij ergens mee. Dat hoeft niet nu, dat hoeft niet hier, maar dat komt nog wel een keer van pas.
 3. Welke impact zal Google+ hebben op rankings en linkbuilding?
  Er bestaat een grote kans dat Google een vrij grote impact gaat hebben, alleen maar om het gebruik van het netwerk te bevorderen met als katalysator de SEO’s. Voor linkbuilding zal er toch eerst iets gedaan moeten worden met de verbindingen en de waardering van profielen om het echt waardevol te maken.
 4. Hoe kun je je het best wapenen tegen de Panda update’s anno  2012?
  Gewoon de panda-cheese eten. Waarom zou je je moeten wapenen tegen iets wat in Nederland nog amper invloed heeft gehad? En als je dat nu nog niet weet, dan heb je in mijn ogen toch ook wel aardig onder een steen gelegen de afgelopen 3 jaar met betrekking tot SEO.
 5. Hoe goed is Google anno 2012 in het herkennen van gehuurde of gekochte links?
  Hoe goed is de politie in het opsporen van boeven? Het gaat om prioriteit. Als je heel brutaal bent, zijn ze er heel goed in, maar als je een beetje onder de radar blijft kun je, zeker in Nederland, met heel veel gekochte links wegkomen. De vraag is echter of dit een goede strategie is.
 6. Welke social media hebben sterke invloed in 2012 voor je rankings?
  Je rankings. Ik dacht dat we 2 jaar geleden al zo’n beetje besloten hadden dat het niet gaat om posities, maar om hoeveel traffic en omzet je kunt genereren. Dat wil dus zeggen dat je niet altijd moet kijken naar de rankings. Met een heel actief merk op de sociale media, zul je je hele website helpen en ik heb niet de indruk dat 7500 likes je enkel en alleen om die zoekterm nu zo veel zullen helpen.
 7. Er zijn de afgelopen 2 maanden meer dan 70 algoritmische updates geweest, welke is in jullie ogen de meest invloedrijke voor je rankings?
  Ik heb werkelijk geen idee, want ik hou helemaal niet bij wat Google doet. Ik kies voor een strategie en probeer deze zo goed mogelijk uit te voeren, met de gebruiker in gedachten. Wat Google daar vervolgens mee doet, is meestal positief.
 8. Wat is in jullie ogen een sterk linkprofiel?
  Linkbuilding gaat niet alleen om een sterk linkprofiel alleen. Maar als je een sterk profiel wilt weten, ik zou de links van BBC, Amazon, Wikipedia of Startpagina wel willen hebben. Die hebben wel een sterk linkprofiel.
 9. Blijft linkbuilding in 2012 nog steeds de belangrijkste factor voor je rankings?
  Als je snapt hoe het Google algoritme werkt, zul je begrijpen dat dat voorlopig niet verandert, omdat het hele algoritme tenslotte is gebaseerd op links en wordt getweaked met allerlei kleine aanpassingen eromheen.
 10. Als je budget beperkt is, zeg bijv. 2500 euro, waar zou je dat aan besteden voor betere rankings?
  Goede content en het slim vermarkten van die content.
 11. Wat is jullie mening m.b.t linkwheels met unieke content?
  Ik heb er nooit echt mee gewerkt omdat ik het niet natuurlijk vind in Nederland, maar het concept an sich zal allicht werken als je zelf een goed netwerk hebt opgezet. Zoals elk linknetwerk.
 12. Wat is jullie mening over footer links?
  Als ze nut hebben voor de gebruiker, dan zal het wel goed zijn. Ik zie ze eigenlijk niet meer voor SEO werken, hoogstens dat het nog werkt omdat het er al heel lang staat.
 13. Heeft het nog zin om met Nederlandse en buitenlandse directories te linkbuilden?
  Al geprobeerd?
 14. Wat zien jullie in 2012 als mogelijke bedreiging voor organische search?
  De eeuwige kortzichtige accountability in Nederland is waarop we het internationaal verliezen. Het kleine denken en niet de waarde zien in organische search is al jaren een probleem. SEO is tenslotte een trucje. Een partij als Zalando stapt hier binnen en in een jaar hebben ze bijna alle topposities te pakken in een, in het buitenland erg competitieve, markt.
 15. Welke linkbuilding strategie zou je voor je klanten inzetten in 2012?
  Zoals nu wel een klein beetje tussen de regels moet zijn te lezen, is er niet een uniforme manier om linkbuilding aan te pakken. Het proces is echter niet zo ingewikkeld. Continue iteratie: bedenken, opzetten, uitvoeren, monitoren, evalueren en verbeteren. Die strategie zou ik dus inzetten, nadat ik een analyse heb gemaakt van de huidige site en omgeving op de belangrijke zoektermen.
 16. Waar moet een “nieuwkomer” op letten als hij linkbuilding zou willen uitbesteden aan een linkbuilding bureau?
  Dat de tijd die gemaakt wordt efficient wordt gebruikt, de strategie doordacht is en dat er juist geëvalueerd wordt. Hoe iedereen dat voor zichzelf wil aanpakken, maakt voor mij eigenlijk niet uit. Als je er niet vertrouwd mee bent, ga je met iemand samenwerken met wie je een goede klik hebt. Je zou mij ook kunnen inhuren voor het helpen uitzoeken en beoordelen tijdens de pitch als je twijfelt.
 17. Welke SEO-verwachting van 2011 is niet uitgekomen?
  Ik weet eigenlijk niet eens meer wat mijn verwachtingen waren 😀 Gelukkig had ik op Frankwatching nog iets staan over de verwachtingen van 2011 en als ik daarnaar kijk, is eigenlijk het enige wat is achtergebleven een concurrent die opstond en dat local in verhouding is achtergebleven. Google Products is uitgekomen in Nederland, maar de impact daarvan is niet zo heel erg groot, voor zover ik nu kan beoordelen.
 18. Welke SEO-trends zien jullie voor 2012?
  Meer van hetzelfde, meer Google bashing, meer social, meer local en meer apps. Als adverteerder kun je dat vertalen in: meer inzet, meer links en meer content. Ow, en meer denkwerk graag.
 19. Als je 1 advies zou mogen meegeven voor betere rankings in 2012, wat zou dat zijn?
  Ga gewoon eens hard aan het werk in plaats van het zoeken naar trucs, daar hebben we nu met zijn allen genoeg tijd aan verknald. Als je met trucs wilt werken, zul je voor een groot deel zelf moeten ontdekken en in een klein cirkel delen om een nieuwe truc te ‘krijgen’ van mensen. Over het algemeen horen mensen de ’trucs’ die gegeven worden niet eens, omdat ze nog niet in hetzelfde ‘plain level playing field’ zitten en zijn het juist de kleine dingen die goed helpen.
 20. Denk je dat de Google Freshness Update een grote invloed zal hebben op de linkbuilding resultaten?
  Ik zie nog steeds niet in wat hier nu zo nieuw aan is en wat dit zo anders zou maken dan de oude resultaten. Misschien deed ik mijn werk gewoon altijd al goed.
 21. Het is een feit dat het gebruik van mobiele devices zoals smartphones en tablets een enorme groei doormaakt. Richt je je als linkbuilder op deze ontwikkeling?
  Waarom zou je? Dat zou mijn vraag terug zijn. Als je kijkt naar de cijfers op dit ogenblik zou ik me er vooral niet te druk om maken of er een marketingverhaal omheen draaien.
 22. Wat vind je van de semantiek van HTML5 & CSS3 t.o.v. linkbuilden?
  Whut? Lijkt me meer iets om in een ander interview te vragen, dit wijkt tenslotte wel heel erg af van linkbuilding.
 23. Hoe gaat social media (Facebook, Twitter) scoren in Google, of worden ze verwijderd uit de resultaten en wordt “Google plus” nog alleen getoond?
  Het ziet er wel naar uit dat Google momenteel vooral zichzelf laat zien.
 24. Hoe belangrijk wordt linkbuilding voor mobiele sites?
  Hoe vaak krijg je die vraag? Tot die tijd besteed ik er niet teveel aandacht aan. Daarnaast geloof ik vooral in HTML5 en responsive design en daarom wat minder in aparte domeinen voor mobiel.
 25. Door de  Panda updates is unieke kwalitatieve content nog belangrijker geworden. Welke contentstrategie zou je voor 2012 willen adviseren?
  Hebben we het nu weer over Panda?
 26. Hoe zal voice search SEO in 2012  beïnvloeden?
  Zolang het alleen maar geaggregeerd is op de iPhone en standaard queries doet op Android toestellen verwacht ik nog niet veel impact.
 27. Geheime linkbuilding tip voor 2012?
  Als je deze vraag nou nog opnieuw zou moeten stellen na alle antwoorden gelezen te hebben (of een van mijn siteclinics of lezingen bezocht te hebben) zou je hem dan nog stellen?

Zo, een hele waslijst met beantwoorde vragen, zoals je ziet. Ik hoop dat je er wijs uit kunt worden en ik ben benieuwd hoe de anderen al deze vragen gaan beantwoorden. Mocht iets niet duidelijk zijn of mocht je het willen aanvullen, dan zie ik dat graag in de comments.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

30 reacties op “Linkbuilding in 2012”

 1. Simon R. avatar
  Simon R.

  Lekker kortaf geantwoord. Komt heel nors over…. Plaats het dan niet als je vindt dat er geen goeie vragen werden gesteld.

  1. Roy avatar

   Ik zou in sommige gevallen niet eens weten hoe ik er langer over zou moeten antwoorden, zonder nog meer in herhaling te vallen over de gehele linie, maar als je iets niet duidelijk is, dan leg ik het graag verder uit.

   1. Jochem Vroom avatar

    Hey Roy, weet jij ook hoe Zalando dat heeft gedaan en zou je dat andere partijen ook aanraden?

    1. Roy avatar

     Ik vind het vrij aggressief, maar we zien wel dat het werkt. Ze hebben gewoon heel veel webmasters benaderd en gepoogd een goede deal te sluiten door hier ook daadwerkelijk geld/moeite/tijd voor over te hebben. Daarnaast je eigen bestaande buitenlandse netwerk een klein beetje helpen en het schrijven van wat content en dan gaat het toch allemaal vrij eenvoudig. Kijk bijv. maar eens hoeveel grote sites over zalando hebben geschreven sinds de lancering in Nederland. Het is de combinatie van Merk, PR, en link building die hier duidelijk voor het succes heeft gezorgd.

     1. Riem & Zo avatar
      Riem & Zo

      Gevolg is dat multinationals en grootwinkelbedrijven ook online de scepter zwaaien, de parallel met de fysieke retailwereld waar zij in winkelstraten ook de A-locaties bezetten is dan al snel gemaakt. Hoe win je het als specialist met beperktere middelen van de grote marketingbudgetten?

     2. Roy avatar

      Door slimmer te zijn, je specialisme uit te buiten en dit duidelijk te communiceren.

    2. Wiep avatar

     Zalando werkt erg agressief, maar ze laten wel duidelijk het effect van dedicated linkbuilding zien. Of het aan te raden is, hangt af van hoeveel risico je wilt nemen. Als lokale speler (met meestal een beperkt budget) zou ik dit zeker niet aandurven, maar grote Duitse ondernemingen hebben op dit gebied blijkbaar wat meer ballen 🙂

  2. Joost de Valk avatar

   Simon, ik kreeg dezelfde lijst en heb ‘m meteen gedelete, dat Roy dit doet vind ik eigenlijk nog wel leuk 🙂 de betreffende auteur wilde ff gratis z’n SEO kennis bijspijkeren.

  3. Jeroen van Eck avatar

   Ik vind het juist heel sterk hoe Roy hier van een matige vragenlijst een heel waardevol artikel weet te maken. De boodschap die je er doorheen leest zou je eens op moeten volgen. Dan kom je al een heel eind verder dan op zoek te gaan naar de echte vragen op de antwoorden.

  4. Dennis Sievers avatar
   Dennis Sievers

   Aan de andere kant is dat ook waar de tukkers om bekend staan: het niet spannender maken dan het is. In zijn totaliteit geeft het voldoende antwoord op de vragen. Het interview had namelijk ook in 10 vragen gekund als ik dat zo bekijk. 

 2. patjem avatar
  patjem

  mooi artikel Roy, het geeft ook goed weer hoe jij zelf in het leven staat en nuchter en professioneel tegen zaken aankijkt

 3. Jorg Ruis avatar
 4. Bas van der Lans avatar

  Hallo Roy!
  Kan je iets zeggen over linkbuilding na de komst van .xxx?
  Zal de erotische online markt meer op de non-erotische gaan lijken binnen een hermetisch TLD-gebied :)?
  Ik ben daar heel benieuwd naar!

  1. Roy avatar

   Ik vermoed, en het is koffiedik kijken, dat Google er inderdaad voor zorgt dat je straks wat strikter gescheiden zou moeten kijken naar .xxx, maar dat de inkomende waarde van buiten wel sterk kan zijn, doch andersom waarschuwingen met zich meebrengt. In het algemene zou ik voorzichtig zijn met afwijkende TLD’s.

 5. Wouter Blom - Bureau Stramark avatar

  yoast reageerde ook al afwijzend op de vragenlijst 🙂

 6. luke helaha avatar

  Je antwoord op vraag 14 is duidelijk, maar ook tegelijkertijd ook heel typerend en triest hoe er in Nederland nog altijd wordt (neer)gekeken naar SEO. Jammer om dit anno 2012 nog steeds te constateren. Vier/vijf jaar geleden was het ook al zo, ik heb het aan den lijve ondervonden. Jammer om te lezen dat er in de tussentijd totaal niets is veranderd…

  1. Roy avatar

   Luke, eens hoor, hoewel ik het wel iets zwart/witter schets dan is natuurlijk. Er zijn wel partijen die het wel snappen, maar als je kijkt naar .de of .co.uk dan gaat het daar wel heel anders, veel betere integratie tussen de verschillende middelen en dan mag het ook allemaal best wat kosten, omdat het ook zat oplevert.

   1. luke helaha avatar

    Je hebt helemaal gelijk Roy, ik hoor nog vaak van Nederlandse vrienden in de online marketing dat SEO er een beetje wordt bijgedaan naast PPC, affiliate marketing, offline promotie en online PR 🙂  Ik kan je aanraden om (tijdelijk) te werken in het buitenland, het is fijn om te merken dat SEO daar wel heel serieus wordt genomen.

   2. Dennis Sievers avatar
    Dennis Sievers

    De Engelse markt ziet online al veel meer als een volwaardig kanaal. 99% van de NL bedrijven is nog lang niet zover, die richten zich nog op persoonlijke netwerken, theekransjes en hobby-bobs, gebaseerd op een (marketing)plan dat op een vrijdagmiddag in de kroeg op een bierviltje is gezet. 
    Integratie en synergie van marketingmiddelen en budgettering zoals in bijv. de UK of US is hier in NL nog lang niet aan de orde. 

    1. Robert van Veen avatar
     Robert van Veen

     SEO is zeer tijds- en arbeidsintensief. Voor veel (traditionele) Nederlandse partijen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden dat er nog niet volop wordt ingespeeld. Bovendien is het in absolute aantallen cq. revenues ook niet het meest interessante (online) marketing kanaal. Mits men SEO goed toepast is er voldoende marge/winst te behalen. Het feit dat de competitie in de UK, US en DE moordend is, is uiteraard geen toeval. In Nederland lopen we, internationaal gezien, zoals gewoonlijk achter de feiten aan. Kijkend naar de enorme groei in onder andere het aantal online retailers de afgelopen jaren zal ons lokale SEO landschap mijns inziens snel competatiever worden!  

    2. Dennis Sievers avatar
     Dennis Sievers

     Robert, 
     Het valt allemaal best mee, afhankelijk van het moment waarop je SEO bij je organisatie betrekt. SEO lijkt daarom vaak tijds- en arbeidsintensief, maar dat is vooral omdat er altijd pas achteraf naar gekeken wordt. Nog altijd laten te veel bedrijven eerst een website ontwerpen, bouwen en opleveren en gaan dan pas bezig met SEO. Ja, dan sla je twee stappen over (techniek + content) die dan uiteraard meer tijd kosten om (goed) op te lossen. 

     Een technische SEO analyse en het oplossen daarvan hoeft niet veel tijd te kosten, afhankelijk van het feit of je een fatsoenlijk webbureau hebt of voor een knaken partij hebt gekozen. Een goed webbureau had er aan de andere kant al voor gezorgd dat het technisch helemaal SEO vriendelijk is ingericht.

     Daarnaast kost het schrijven van content en het realiseren van links natuurlijk tijd. Maar die content moet je toch al schrijven voor de lancering van de website en linkbuilding kan prima geïntegreerd worden in het dagelijkse proces van alle werknemers. Iedereen die contact heeft met de buitenwereld kan een steentje bijdragen, zeker in het PR en communicatie proces. 

     In Nederland zijn er voldoende markten inmiddels vrij competitief, maar de insteek van alle werkzaamheden is vaak niet gericht op het behalen van (concrete) doelstellingen maar op dom “zoveel mogelijk” resultaat behalen, zonder eventuele samenhang met andere marketingmiddelen en doelen. 

     Ik ben wel van mening dat de NL markt snel stappen moet zetten om de professionalisering van de branche verder vorm te geven. Niet alleen bedrijven, ook personen, opleidingen, brancheverenigingen die allemaal “achterblijven”. 

 7. Wibo avatar
  Wibo

  Je antwoord op vraag 10: Goede content en het slim vermarkten van die content.
  Wat bedoel je met het slim vermarkten van content? Kun je hier eens een voorbeeld van geven?

  1. Roy avatar

   Nou dit artikel is onderhand zo’n 44x geRT-d. Daardoor hebben meer mensen het gelezen als wanneer ik het alleen gedaan had. Nou komt natuurlijk voor een deel door mijn netwerk, maar ook door de inhoud. 

   Zo vermarkt je dus eigenlijk je content, want hoe goed het ook is, het moet wel een eerste zet je krijgen om een mooie grote sneeuwbal te worden onderaan de berg.

 8. Mark avatar
  Mark

  Erg leuk om
  te lezen en de reacties zijn ook zeker leerzaam. Ik ben alleen wel nieuwsgierig
  geworden. Er wordt namelijk iets gezegd over Zalando, dat zij veel webmasters
  hebben benaderd. Hoe wordt dan normaal gesproken die belangrijke links op grote
  websites geregeld? Ik zie bijvoorbeeld een link naar zalando op een website als
  beautymix.nl. Onderaan de pagina zie je dan ‘Zalando.nl – Schoenen &
  Fashion Online’ staan, maar is hier gewoon grof geld voor betaald of wordt dat
  normaal gesproken gewoon geregeld met een link terug van een andere website van
  Zalando? Of misschien wel iets anders. Want dit keurt Google dus wel goed
  terwijl het er zo toch helemaal niet natuurlijk uit ziet?

  1. Roy avatar

   Ik ga er voor het gemak even vanuit dat hier een financiële transactie bij komt kijken. Beide partijen zullen dit waarschijnlijk ontkennen 😉

 9. Mark avatar
  Mark

  Ik zie dat mijn vorige reactie automatisch linkjes heeft gemaakt(ik had er toch geen www voor gezet), dit was niet de bedoeling. Ik weet niet hoe ik dit kan wijzigen. Deze websites hebben namelijk al genoeg linkjes;)

 10. Patrick avatar
  Patrick

  Ronduit slechte content dit. Heel slecht. Kom hier niet meer terug.

  1. Roy avatar

   Jammer dat het je niet kan bekoren patrick.

 11. Ruben avatar

  Leuke vragenlijst om te lezen :). @c4a113429a9e7243a6a6fc0e660bdb0c:disqus  Hmm die link van die beatymix kan om diverse redenen gezet worden. Zelf denk ik dat ze zelf tevreden is over de website en haar schoenen? daar zelf besteld en daarom een linkje naartoe zet. Er zijn nog steeds webmasters die gewoon uitlinken zonder gevraagd te worden. 🙂  En anders zou de webmaster het kunnen hebben gevraagd of mogelijk dat Zolando haar in producten heeft betaald. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.