Chacha

Home / Chacha

Onderstaande artikel kwam ik tegen via Google News, dat voor mij een watch heeft op de term “SEO” Ik vond het wel leuk idee en de moeite om door te plaatsen. Het komt van de site van ComputerIdee. Ik vraag mezelf echter 2 dingen af: 1. hoe gaan ze er geld mee verdienen? en 2. hoeveel mensen denken ze wel niet nodig te hebben (bijv. voor vertical of local search) voor de redactie? Als ik alleen al zie hoeveel mensen er dagelijks bezig zijn met DMOZ dan vraag ik me af hoe je dit succesvol kan inzetten. Echter denk ik wel dat het voor klein land als Nederland, met een eigen taal, wel eens heel goed kon werken, mits goed uitgevoerd. Dabedoo, doe je ding!

Het lijkt een verloren strijd, maar ChaCha zet met zijn ‘levende’ zoekmachine de aanval in op Google. Moet de zoekgigant zich zorgen gaan maken?

De eigenaar van zoekmachine ChaCha heeft grootse plannen: hij wil de aanval inzetten op Google. ChaCha is anders dan alle andere zoekmachines. Naast ‘gewoon zoeken’ kunt u via een chatvenster vragen stellen aan echte mensen, ‘guides’, die gespecialiseerd zijn in een of meerdere onderwerpen.

“Zelfs zoekexperts vinden niet altijd alle antwoorden”, zegt Scott A. Jones, CEO van ChaCha. “Neem nu bijvoorbeeld een vader die een game wil kopen voor zijn tiener, maar niet weet welke game op dit moment ‘cool’ is. Via ChaCha kan hij in contact komen met een echte gamer. Zijn ervaring en kennis zijn uitermate geschikt voor zo’n zoekopdracht. De gids helpt niet alleen met het vinden van hét perfecte spel, maar kan zelfs websites of bedrijven aanraden waar de game kan worden gekocht.”

ChaCha is pas sinds september online – eerst als experimentele Alpha-versie, sinds november is de Beta-fase ingegaan en inmiddels zijn er tienduizenden gidsen geregistreerd. Gids worden kan niet zomaar, je moet hiervoor uitgenodigd worden door iemand die al gids is. Daarnaast moet een gids aan een aantal voorwaarden voldoen, waarvan de belangrijkste is dat de gids inwoner is van de VS en een werkvergunning heeft. Gidsen verdienen namelijk geld met hun zoekwerk.

Geld verdienen vanuit huis

Na een korte trainingsperiode kunnen de gidsen aan het werk. Bij het aanmelden hebben ze (maximaal) drie onderwerpen kunnen kiezen waar zij veel vanaf weten, of in elk geval weten hoe en waar ze informatie kunnen vinden. “ChaCha is de meest flexibele werkgever die ik ken”, vertelt een moeder op Good Morning America. “Ik bepaal zelf wanneer en hoe lang ik vragen van bezoekers beantwoord. Zo kan ik ’s morgens bijvoorbeeld 20 minuten inloggen en een paar vragen beantwoorden, uitloggen en pas aan het einde van de middag nog eens een paar uur werken. Gewoon vanuit huis. Heb ik helemaal geen zin, dan werk ik niet. Maar dan verdien ik natuurlijk ook niets.”

Beginnende gidsen krijgen 5 dollar per uur betaald en naarmate ze meer ervaring krijgen, kan dit oplopen tot 10 dollar per zoekuur. Maar als ze vrienden of kennissen aanmelden die ook gids worden, krijgen ze nog eens 10% van het geld dat zij verdienen. Zo kunnen de verdiensten aardig oplopen.
Gidsen kunnen ervoor kiezen om elke maand het verdiende geld op hun rekening te laten storten, sinds kort is er zelfs een ChaCha-creditcard en kan er op elk moment op de knop “Pay me now” geklikt worden, waarna het direct bijgeschreven is op hun creditcard-account.

Google
ChaCha bestaat nog maar net en veel adverteerders zijn er nog niet. Maar gezien het enorme aantal gidsen dat nu al geregistreerd is, kan het hard gaan.
Scott A. Jones, oprichter van ChaCha, mag voor vele mensen een onbekende zijn, hij heeft al heel wat bedrijven en ideeën succesvol weten te maken. Zo heeft hij in de jaren ’80 het digitale-voicemailsysteem uitgevonden, dat nu door miljoenen mensen wordt gebruikt en in de jaren ’90 heeft hij de CDDB-database (nu GraceNote) bedacht. Op het moment dat ChaCha groeit en in andere talen en landen beschikbaar wordt, kan ChaCha Google wellicht pijn doen door adverteerders weg te lokken. Dat dit gaat lukken, daar is Jones van overtuigd: “een advertentie op ChaCha is 2 tot 3 keer zo interessant, omdat de zoekresultaten veel gerichter zijn”.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.