Een vakantie recap

Home / Een vakantie recap

Net terug van vakantie. 3 weken niet werken, en dat is dit jaar voor zeker 2 weken best heel goed gelukt. Ik heb mijn Duits bijgespijkerd in Winterberg, Willingen, Gronau, Bochum en Osnabruck. De CrossFit games gekeken. Misschien vanavond nog even oefenen in de Dortmund bij een concertje.

Jammer voor ons, niet voor de natuur, dat het wat regenachtig was vanaf de dag dat wij vrij waren. Elke maandag beginnen met de broodnodige regen was niet helemaal mijn idee, maar gelukkig scheen vanmorgen, toen ik weer aan het werk ging, de zon weer volop!

Lekker rustig

Dat was het voor de vakantie. Er gebeurde niet zoveel, het kabbelde allemaal voort, iedereen was druk bezig met AI en dat was het dan wel zoveel. Dat was nog mijn gedachtengang totdat ik m’n inbox opende.

Het is de laatste tijd sowieso wat onrustig in de SERPs, zoals je kunt zien bij bijv. Algoroo of Moz z’n voorspelling.

Algoroo

Nou lijkt dit te komen omdat Google een nieuw algoritme erbij heeft gezet: https://www.searchenginejournal.com/google-term-weighting-bert/493331/

TW-BERT, een update waarbij ze bestaande algoritmes kunnen verbeteren op zoektermniveau voor bijv. BERT. Kortom; meer relevantie voor ons als gebruikers (en SEO’s).

Veelgestelde vragen en andere Structured data

Mja, als je nu nog moet beginnen met FAQs implementen, ga gerust je gang. je ‘first mover advantage’ is al weg, maar nu ook zal ook je zichtbaarheid er niet veel beter meer van worden.

Google heeft besloten het aantal zichtbare FAQs te verminderen. FAQs alleen nog voor hoge autoriteitssites en Howto’s alleen nog maar op desktop. Niet iets wat ik niet zag aankomen, want dit is het spelletje dat Google al jarenlang speelt. Ze kunnen prima analyseren wat nu FAQs zijn, dus hebben ze de input van de site-eigenaren niet meer nodig.

Niet dat je nu geen FAQs en Howto’s meer moet gaan maken. Als het voor de gebruikers nuttig is, doe het dan vooral wel. Laten we wel zijn, als je business case voor FAQs/Howto’s voornamelijk bestond uit SEO dan was de businesscase überhaupt niet erg sterk.

Content pruning

Iets dat ik eigenlijk allang eens had moeten doen op dit domein (die ~100 half Nederlands/Engelse artikelen over m’n podcast (searchcowboys) met @basvandenbeld voegen niets meer toe tegenwoordig).

Het lastige is dat content opruimen (pruning) regelmatig echt goede resultaten behaald, waardoor je Google advies weer eens niet lekker strookt met de realiteit.

D’r zijn wat cases opgedoken de laatste tijd, waarin het opruimen echt een mooie verbetering heeft laten zien, o.a. Moz heeft wat oude content opgeruimd, maar CNET nog veel meer.

Het is natuurlijk altijd gevaarlijk om ondoordacht flink te gaan schrappen in je content. Je opgebouwde structuur, context en waarde veranderd flink, maar als je dit met beleid en een goed systeem doet, dan word het er voor de gebruiker alleen maar beter op. En dat willen we toch? Toch Google? 😀

Anyway, luister niet alleen blind naar wat Google adviseert (in tegendeel vraag je af waarom ze dit communiceren) maar zelf onderzoek doet (okay okay, te makkelijk) of beter nog experimenteert op juiste wijze, dan groei je altijd, is het niet in verkeer dan wel in kennis. Besef je wel dat dit soort wijzigingen zich vaak pas op de lange(re) termijn laten zien.

Meer dan performance alleen: SEO

Ondank dat ik het al mijn klanten altijd uitleg, SEO is niet een specifiek kanaal alleen maar voor acquisitie. Je kunt er zoveel meer mee. Eli Schwartz schreef er mooi artikel over dat ik de moeite waar vind om te delen: https://productledseo.substack.com/p/seo-should-be-a-lot-more-than-just

Zo maar een greep uit de gebeurtenissen in mijn vakantie. En nu misschien ook wel in jouw vakantie. Ik sluit wel af met een quote die ik nog heb opgeduikeld:

Curiosity is the beginning of knowledge. Action is the beginning of change.

Geen idee meer van wie. Hallo bronvermelding…

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.