Soms krijg je de vraag of je mee wilt doen aan een interview. Prima manier van linkbuilding voor mij en voor die persoon, dus dan werk je er aan mee. Meestal zijn het 5 of 10 vragen en dan kost je dat ongeveer 10 minuten tot een half uur als je uitgebreid antwoord geeft. Met een beetje mazzel willen ze een telefonisch interview doen (altijd voorstander van, kost natuurlijk minder tijd) en dan kun je nog meer vertellen en krijg je je eigen antwoorden voor publicatie nog even terug.

Handig is dan ook dat de mensen die meedoen met het interview ook een beetje autoriteit hebben op het gebied waarover het gaat, dus dat je een beetje weet wie er meedoen. Luxe natuurlijk, maar wel prettig.

Soms wordt het je echter moeilijk gemaakt. 27 vragen. Een gemiddelde quickscan gaat nog sneller. Ik heb dus aangegeven dat ik ze best allemaal wilde beantwoorden, maar dat ik het dan ook direct op mijn blog zou publiceren, omdat dit zulke specifieke vragen zijn dat als ik dit gratis weggeef, ik er zeker mijn lezers ook een lol mee wil doen.

Linkbuilding trends 2012

 1. Welke linkbuilding technieken werken niet meer in 2012?
  Elke techniek werkt nog wel, als je het maar gebruikt in beperkte en controleerbare mate. Van startpaginalinks tot linkruils. Als je een beetje gevoel hebt voor wat werkt, dan helpt elke link mee.
 2. Welke linkbuilding technieken werken nog steeds goed anno 2012?
  Het daadwerkelijk netwerken voor je link blijft erg succesvol. Linkbuilding is tenslotte een soort ruilhandel. Ik help jou ergens mee, jij helpt mij ergens mee. Dat hoeft niet nu, dat hoeft niet hier, maar dat komt nog wel een keer van pas.
 3. Welke impact zal Google+ hebben op rankings en linkbuilding?
  Er bestaat een grote kans dat Google een vrij grote impact gaat hebben, alleen maar om het gebruik van het netwerk te bevorderen met als katalysator de SEO’s. Voor linkbuilding zal er toch eerst iets gedaan moeten worden met de verbindingen en de waardering van profielen om het echt waardevol te maken.
 4. Hoe kun je je het best wapenen tegen de Panda update’s anno  2012?
  Gewoon de panda-cheese eten. Waarom zou je je moeten wapenen tegen iets wat in Nederland nog amper invloed heeft gehad? En als je dat nu nog niet weet, dan heb je in mijn ogen toch ook wel aardig onder een steen gelegen de afgelopen 3 jaar met betrekking tot SEO.
 5. Hoe goed is Google anno 2012 in het herkennen van gehuurde of gekochte links?
  Hoe goed is de politie in het opsporen van boeven? Het gaat om prioriteit. Als je heel brutaal bent, zijn ze er heel goed in, maar als je een beetje onder de radar blijft kun je, zeker in Nederland, met heel veel gekochte links wegkomen. De vraag is echter of dit een goede strategie is.
 6. Welke social media hebben sterke invloed in 2012 voor je rankings?
  Je rankings. Ik dacht dat we 2 jaar geleden al zo’n beetje besloten hadden dat het niet gaat om posities, maar om hoeveel traffic en omzet je kunt genereren. Dat wil dus zeggen dat je niet altijd moet kijken naar de rankings. Met een heel actief merk op de sociale media, zul je je hele website helpen en ik heb niet de indruk dat 7500 likes je enkel en alleen om die zoekterm nu zo veel zullen helpen.
 7. Er zijn de afgelopen 2 maanden meer dan 70 algoritmische updates geweest, welke is in jullie ogen de meest invloedrijke voor je rankings?
  Ik heb werkelijk geen idee, want ik hou helemaal niet bij wat Google doet. Ik kies voor een strategie en probeer deze zo goed mogelijk uit te voeren, met de gebruiker in gedachten. Wat Google daar vervolgens mee doet, is meestal positief.
 8. Wat is in jullie ogen een sterk linkprofiel?
  Linkbuilding gaat niet alleen om een sterk linkprofiel alleen. Maar als je een sterk profiel wilt weten, ik zou de links van BBC, Amazon, Wikipedia of Startpagina wel willen hebben. Die hebben wel een sterk linkprofiel.
 9. Blijft linkbuilding in 2012 nog steeds de belangrijkste factor voor je rankings?
  Als je snapt hoe het Google algoritme werkt, zul je begrijpen dat dat voorlopig niet verandert, omdat het hele algoritme tenslotte is gebaseerd op links en wordt getweaked met allerlei kleine aanpassingen eromheen.
 10. Als je budget beperkt is, zeg bijv. 2500 euro, waar zou je dat aan besteden voor betere rankings?
  Goede content en het slim vermarkten van die content.
 11. Wat is jullie mening m.b.t linkwheels met unieke content?
  Ik heb er nooit echt mee gewerkt omdat ik het niet natuurlijk vind in Nederland, maar het concept an sich zal allicht werken als je zelf een goed netwerk hebt opgezet. Zoals elk linknetwerk.
 12. Wat is jullie mening over footer links?
  Als ze nut hebben voor de gebruiker, dan zal het wel goed zijn. Ik zie ze eigenlijk niet meer voor SEO werken, hoogstens dat het nog werkt omdat het er al heel lang staat.
 13. Heeft het nog zin om met Nederlandse en buitenlandse directories te linkbuilden?
  Al geprobeerd?
 14. Wat zien jullie in 2012 als mogelijke bedreiging voor organische search?
  De eeuwige kortzichtige accountability in Nederland is waarop we het internationaal verliezen. Het kleine denken en niet de waarde zien in organische search is al jaren een probleem. SEO is tenslotte een trucje. Een partij als Zalando stapt hier binnen en in een jaar hebben ze bijna alle topposities te pakken in een, in het buitenland erg competitieve, markt.
 15. Welke linkbuilding strategie zou je voor je klanten inzetten in 2012?
  Zoals nu wel een klein beetje tussen de regels moet zijn te lezen, is er niet een uniforme manier om linkbuilding aan te pakken. Het proces is echter niet zo ingewikkeld. Continue iteratie: bedenken, opzetten, uitvoeren, monitoren, evalueren en verbeteren. Die strategie zou ik dus inzetten, nadat ik een analyse heb gemaakt van de huidige site en omgeving op de belangrijke zoektermen.
 16. Waar moet een “nieuwkomer” op letten als hij linkbuilding zou willen uitbesteden aan een linkbuilding bureau?
  Dat de tijd die gemaakt wordt efficient wordt gebruikt, de strategie doordacht is en dat er juist geëvalueerd wordt. Hoe iedereen dat voor zichzelf wil aanpakken, maakt voor mij eigenlijk niet uit. Als je er niet vertrouwd mee bent, ga je met iemand samenwerken met wie je een goede klik hebt. Je zou mij ook kunnen inhuren voor het helpen uitzoeken en beoordelen tijdens de pitch als je twijfelt.
 17. Welke SEO-verwachting van 2011 is niet uitgekomen?
  Ik weet eigenlijk niet eens meer wat mijn verwachtingen waren :D Gelukkig had ik op Frankwatching nog iets staan over de verwachtingen van 2011 en als ik daarnaar kijk, is eigenlijk het enige wat is achtergebleven een concurrent die opstond en dat local in verhouding is achtergebleven. Google Products is uitgekomen in Nederland, maar de impact daarvan is niet zo heel erg groot, voor zover ik nu kan beoordelen.
 18. Welke SEO-trends zien jullie voor 2012?
  Meer van hetzelfde, meer Google bashing, meer social, meer local en meer apps. Als adverteerder kun je dat vertalen in: meer inzet, meer links en meer content. Ow, en meer denkwerk graag.
 19. Als je 1 advies zou mogen meegeven voor betere rankings in 2012, wat zou dat zijn?
  Ga gewoon eens hard aan het werk in plaats van het zoeken naar trucs, daar hebben we nu met zijn allen genoeg tijd aan verknald. Als je met trucs wilt werken, zul je voor een groot deel zelf moeten ontdekken en in een klein cirkel delen om een nieuwe truc te ‘krijgen’ van mensen. Over het algemeen horen mensen de ‘trucs’ die gegeven worden niet eens, omdat ze nog niet in hetzelfde ‘plain level playing field’ zitten en zijn het juist de kleine dingen die goed helpen.
 20. Denk je dat de Google Freshness Update een grote invloed zal hebben op de linkbuilding resultaten?
  Ik zie nog steeds niet in wat hier nu zo nieuw aan is en wat dit zo anders zou maken dan de oude resultaten. Misschien deed ik mijn werk gewoon altijd al goed.
 21. Het is een feit dat het gebruik van mobiele devices zoals smartphones en tablets een enorme groei doormaakt. Richt je je als linkbuilder op deze ontwikkeling?
  Waarom zou je? Dat zou mijn vraag terug zijn. Als je kijkt naar de cijfers op dit ogenblik zou ik me er vooral niet te druk om maken of er een marketingverhaal omheen draaien.
 22. Wat vind je van de semantiek van HTML5 & CSS3 t.o.v. linkbuilden?
  Whut? Lijkt me meer iets om in een ander interview te vragen, dit wijkt tenslotte wel heel erg af van linkbuilding.
 23. Hoe gaat social media (Facebook, Twitter) scoren in Google, of worden ze verwijderd uit de resultaten en wordt “Google plus” nog alleen getoond?
  Het ziet er wel naar uit dat Google momenteel vooral zichzelf laat zien.
 24. Hoe belangrijk wordt linkbuilding voor mobiele sites?
  Hoe vaak krijg je die vraag? Tot die tijd besteed ik er niet teveel aandacht aan. Daarnaast geloof ik vooral in HTML5 en responsive design en daarom wat minder in aparte domeinen voor mobiel.
 25. Door de  Panda updates is unieke kwalitatieve content nog belangrijker geworden. Welke contentstrategie zou je voor 2012 willen adviseren?
  Hebben we het nu weer over Panda?
 26. Hoe zal voice search SEO in 2012  beïnvloeden?
  Zolang het alleen maar geaggregeerd is op de iPhone en standaard queries doet op Android toestellen verwacht ik nog niet veel impact.
 27. Geheime linkbuilding tip voor 2012?
  Als je deze vraag nou nog opnieuw zou moeten stellen na alle antwoorden gelezen te hebben (of een van mijn siteclinics of lezingen bezocht te hebben) zou je hem dan nog stellen?

Zo, een hele waslijst met beantwoorde vragen, zoals je ziet. Ik hoop dat je er wijs uit kunt worden en ik ben benieuwd hoe de anderen al deze vragen gaan beantwoorden. Mocht iets niet duidelijk zijn of mocht je het willen aanvullen, dan zie ik dat graag in de comments.