Over het algemeen is het geen marketing dienst die veel wordt aangeboden door de huidige bedrijven. Zoekmachine reputatie management, maar wat is zoekmachine reputatie management dan? In de tijd voordat SERM bekend werd als Search Engine Reputation Management noemden we dit gewoon: Damage Control.

Search engine reputation management, ook wel Online Reputation Management of Brand Reputation Management genoemd is het beschermen van je merk, door op de voor jouw doelgroep belangrijke keywords actief te monitoren en hier adequaat op in te springen als hier iets positiefs en vooral negatief over gezegd wordt.

Een voorbeeld:
Een goed voorbeeld van SERM is het huidige artikel op Marketingfacts: Vodafone HSPDA: Niet te doen! over het prijsformat van HSDPA (een snelle datadienst voor mobiel verkeer). Je kunt er gif op innemen dat morgen in de top 10 van Google een verwijzing staat naar dit artikel, wat toch bepaald geen goede reclame is voor de dienst van Vodafone. Zeker niet met een titel die zoveel zegt over het artikel.

Google Blogsearch

Op dit ogenblik staat het artikel al nummer 1 in Technorati op Google blogsearch op de keywords “HSDPA” en “Vodafone”. Dit zijn op dit ogenblik dan nog alleen de vertical zoekmachines in de blogosphere. Morgen is het de top 10 op 2 belangrijke keywords.

Wat kun je hier nu aan doen?
Best veel. Met een beetje verstand kun je ingrijpen op het moment dat je zo’n bericht ziet verschijnen. Als marketing manager van Vodafone kun je Google Alerts gebruiken om op de hoogte te blijven van wat er over je merk gezegd wordt. Een andere optie om op de hoogte te blijven is het gebruik van een RSS feeds van Technorati. Een voorbeeld van de RSS feeds van Vodafone. Adequaat reageren en gepast is dan een goede optie. Hierover zijn verschillende dingen geschreven in het verleden, denk aan de Dell hell.

Dan heb je echter nog het probleem dat het je de gebruiker misschien hebt kunnen overtuigen (wat altijd het beste is, aangezien je dan een positieve draai aan het verhaal kunt geven). Echter als dat niet gelukt is, of de situatie alleen nog maar erger heeft gemaakt dan moet je gaan zoeken naar een andere draai. Search engine reputation management is dan waar je naar op zoek bent.

Dus wat is nu search engine reputation management?
Damage Control. Kort door de bocht gezegd zorg je er met search engine reputation management voor dat ‘ongewilde’ resultaten niet meer ranken in je top 10 of top 20.

Vond je dit een goed artikel? geef me dan even wat kudos! Vergeet ook niet te stemmen op mijn eigen rating systeem, aan de linkerzijde.