Featured Snippets, het was leuk zolang het werkte.

Home / Featured Snippets, het was leuk zolang het werkte.

Een nieuwe aanpassing in het zoekalgoritme van Google zorgt ervoor dat als je een featured snippet hebt, je niet meer voorkomt op de eerste pagina. Je krijgt een plekje bovenaan op de tweede pagina.

Uiteraard hebben we als SEO’s zoveel mogelijk ‘gebruik’ gemaakt van de mogelijkheden voor onze klanten. Zoveel dat Google haar inzet heeft heroverwogen. Dat wil dus zeggen dat Google het ‘netter’ vindt dat je maar van één URL een resultaat ziet in de top 10 en niet meermaals dezelfde URL (let hierbij op URL, niet domein).

Waarom was dit nou belangrijk?

In het kort, de totaal som leverde meer bezoekers op, bleek uit onderzoek (bijv. van ahrefs, zie onder) van de SEO-industrie.

Uit een onderzoek (2017) van Ahrefs bleek dat de CTR van een featured snippets ongeveer 8.6% waarbij het nummer 1 resultaat zonder snippet ongeveer ~26% had. De snippet en de nummer 1 positie samen waren ~28,2%

Maar de diversiteit was ver te zoeken. Onderzoek aan de kant van Google wees schijnbaar uit, dat het doel van de bezoekers beter en sneller werd behaald door meer diversiteit in URL’s.

Daarnaast is Google naar mijn waarneming en gevoel al een tijdje bezig om ervoor te zorgen dat ze geen meer bezoekers naar jouw lijstpagina hoeven te sturen. Google kan tenslotte prima zelf een lijstpagina maken van alle relevante, populaire producten. Wij, als SEO’s, helpen Google hierbij maar wat graag, door meer en meer structured data mee te geven op de Productdetailpagina’s.

Google is in staat een prima lijstpagina zijn om uit te kiezen voor haar bezoekers. “Onze” lijstpagina’s hebben alleen nog maar nut als we daar ook echt toegevoegde waarde aanbieden, bijvoorbeeld door een slimme manier van filteren of het juiste product vinden.

Wat nu?

Mja, goede vraag. De zichtbaarheid is natuurlijk veel waard. In je communicatie kun je meer dan genoeg argumenten geven. En met de huidige staat van privacy en cookies is het toepassen van remarketing op ‘vroeg funnel bezoekers’ misschien ook niet zo relevant meer. Anderzijds willen we al marketeers altijd meer weten van onze gebruikers.

Ongetwijfeld zal Google zo’n privacy argument ook met twee handen aangrijpen om hun commerciële keuze te rechtvaardigen, maar kunnen we ons als marketeers ook afvragen of we echt zo toon doof willen zijn voor de roep om privacy van onze gebruikers…

Ik experimenteer in ieder geval nog wel even door met Featured Snippets. Zolang het tevreden bezoekers, kopers en inzichten oplevert in ieder geval. Dit zal niet voor alle queries het geval zijn, maar in tegenstelling to Google geloof ik nog wel in een ‘Don’t be evil’ aanpak. Door goed te luisteren en waar mogelijk te kijken naar gebruikersgedrag en de juiste keuzes te maken.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.