Is E-E-A-T een rankingsignaal?

Een vuurtoren met rankingsignalen
Home / Is E-E-A-T een rankingsignaal?

TL;DR

Nee, E-E-A-T is geen ranking signal.

Rankingsignalen en onbegrip

Ingewikkelde materie in een wereld waar alles SMART, zwart/wit en geschreven moet zijn voor een vijfjarige voor iemand van het HBO die manager is. Want iedereen kan SEO worden, dat kun je wel zien op allerlei communities waar mensen de meest basale vragen kunnen stellen en zichzelf specialist noemen. Of SEO. Maar niet in staat zijn om de Google developer guidelines te interpreteren of zelf uit te testen.

Ik heb echt genoeg screenshots / voorbeelden in m’n archief om mij kapot te ergeren, maar zoals oma al zei: Erger u niet, verwonder u slechts, en oma had wel meestal gelijk.

Ik snap dat iedereen het moet leren, en daar werk ik aan door SEO-training on job toe te passen en ik help teams met SEO, of een nieuw team op te zetten bij bedrijven. Wat ik fijn zou vinden is dat mensen beter wisten waar ze bij SEO op zouden moeten letten. Het verschil zouden zien in de kwaliteit. De juiste vragen stellen. Wat de technieken van deze tijd zijn. Dat reken ik dan weer vooral mijzelf aan, want je kunt veranderen wat je zelf in de hand hebt, dat kan zelfs elke dag een beetje beter, dus dan moet ik de mensen maar laten zien dat het beter kan.

Dus daarom blog ik m’n stukjes, doe ik m’n casual catch-ups (nu ook als SEO podcast op Spotify) en probeer ik wat positiefs toe te voegen. Eenvoudig, maar niet gemakkelijk als je altijd dingen ziet je die je wilt verbeteren en dus commentaar hebt als grondhouding, maar ik doe mijn best, maar het moet beter.

Benjamin Franklin, bekend van de bankbiljetten heeft ooit opgeschreven:

Either write something worth reading, or do something worth writing about.

Benjamin Franklin

En ik voeg daar maar aan toe: en publiceer het op je website. en dat brengt ons weer bij Helpful Content en E-E-A-T. Zo dat was een prima zijstap en zijn we weer terug op het spoor van SEO.

Wat wij als industrie beter moeten doen

Ik wilde typen community, maar dat is het allang niet meer, het is een serieuze industrie met flinke financiële middelen, risico’s en belangen. Dus daarom wil men graag zoveel mogelijk zekerheid en proberen we (want ik ben ook niet vrij van zonden) soms tussen de regels door te lezen.

Google, bij monde van Danny Sullivan en in de SEO Starter guide, heeft gezegd dat E-E-A-T geen rankingfactor of signal is. En Core Web Vitals ook niet. En daardoor speculeren SEO’s al een tijdje wat het dan wel is, want “we” willen het tenslotte manipuleren, beïnvloeden en in de ogen van sommigen het internet kapot spammen.

We weten eigenlijk al heel lang dat Google niets wil zeggen over wat factoren of signalen zijn en hoe de rankings tot stand komen. Soms liegen ze glashard over wat ze wel of niet doen, en dat geeft SEO’s dan reden genoeg om te gaan testen, doorvragen en speculeren of de betekenis achter de woorden. Do better, Google.

Maar als je vragen stelt, vind ik dat je ook mag aannemen dat professionals een bepaalde basislevel hebben, en dat is waar wij als industrie beter kunnen doen. Iets meer kennis van information retrieval, retrieval-augmented generation, transformers en in het algemeen hoe zoekmachines van binnen nou echt werken of gewoon niet die vragen stellen en zelf meer testen en doen wat ze zeggen.

Okay, voordat dit clickbait wordt, moet ik natuurlijk nog wel even vertellen wat Google nou zegt over E-E-A-T.

Ranking signalen in Google’s ogen

Google heeft een prachtige uitleg geschreven : Understanding page experience in Google Search results.

Er is geen één signaal voor Page Experience. Ze gebruiken meerdere, in een systeem. Waar ze dus ook meer systemen hebben. Core Web Vitals is dus niet alleen het page-experience systeem, het kunnen ook andere signalen zijn. Veel systemen zijn pagina-niveau, maar er zijn systemen die op site-niveau werken.

E-E-A-T is geen ranking signal

Vragen die Google als voorbeeld geeft zijn niet exact de vragen die ze gebruiken of 1-op-1 overeenkomen met signalen. Relevantie gaat ook nog eens boven de ervaring met de pagina.

Google probeert al jaren door middel van die vragen, die je dus niet te letterlijk moet nemen, de gedachtengang van rankings bij te brengen. Bijvoorbeeld in deze sectie: Wie, wat en waarom van jouw content. Nogmaals, dit is niet letterlijk hoe Google werkt, maar over hoe jij moet denken om onderscheid te kunnen maken.

Zelf geeft Google het volgende aan om ons te helpen:

While E-E-A-T itself isn’t a specific ranking factor, using a mix of factors that can identify content with good E-E-A-T is useful.

For example, our systems give even more weight to content that aligns with strong E-E-A-T for topics that could significantly impact the health, financial stability, or safety of people, or the welfare or well-being of society.

https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content#eat

We don’t confirm any of the things as a direct ranking factor and I’m pretty sure we explained last year when you asked about this. And as the page says “While not all aspects may be directly used to inform ranking, they do generally align with success in search ranking and are worth attention.”

Danny Sullivan

Maar dan hou je dus ook mensen die vragen stellen, over wat ze niet begrijpen, en dat is verstandig. Vragen staat vrij. Hier wat tweets x-dingen om dit geheel toe te lichten, maar ook te zien hoe mensen het soms niet willen begrijpen en zich kapot staren op exacte cijfers. Klik op de meeste tweets vooral ook even door om de conversatie te lezen.

en deze vind ik denk het mooiste:

Dat een expert dingen schrijft, zorgt er niet voor dat je beter scoort, want:
1) iedereen kan zelf verklaren dat iemand een expert is en dat betekent niets
2) we proberen niet op de een of andere manier te controleren en te zeggen “ja, dat is een expert”.

Wat wel goed zou zijn, is dat een expert inhoud schrijft die mensen leuk vinden en waarderen, omdat de expertise die hij of zij heeft voor zichzelf spreekt.

Danny Sullivan

Want dat is wat de woordvoerders van Google de hele tijd al zeggen, op 100 verschillende manieren maar niemand wil horen. Ik bemoei mij niet met content, totdat het zo strategisch is dat het noodzakelijk is voor mijn werk. Dus als content strategisch ingezet moet worden kan ik daar als buitenstaander echt heel prima een optimalisatie proces op loslaten, alles vind ik ook dat je content niet alleen voor SEO moet doen.

De conclusie van de Twitter draadjes

Nog een Twitterdraadje dan, omdat deze zo goed alles bij elkaar samenpakt.

Want dat is exact waar het op neerkomt. SEO is veel factoren, je moet een hoop goed doen om de beste te zijn. Met CrossFit wordt je de fitste van de wereld als je overal goed en gemiddeld op scoort. Dit is voor SEO niet anders. Groene bolletjes, groene core web vitals, allemaal fijn en goed. Maar ook spiegeltjes en kraaltjes voor management of SEO’s. Uiteindelijk draait het om alles bij elkaar, niet meer 3 punten die je moet fixen, maar een hele waslijst die je wilt afwerken. Voor best wat SEO’s, publishers en bedrijven ligt die lat op dit moment te hoog. En ook dat is niet erg, maar hoop is geen strategie.

En vergis je niet, als een “journalist” doet alsof hij het niet begrijpt, en het lekker vaag kan houden, dan kan hij meer stukjes over hetzelfde schrijven, lekker wrijven in een eigenlijk niet bestaande vlek en meer pageviews verkopen voor tools die we niet altijd nodig hebben 😉 dus zie ook veel SEO publicaties als entertainment en niet als de waarheid.

En die Reddit deal?

Mocht je nu na deze laatste alinea’s denken dat ik volledig wappie ben geworden? Nee hoor, over die Reddit deal denk ik bijv. dat Google gewoon heel graag die data blijft gebruiken (en toegang blijft houden). Omdat dit een van de grootste ‘gemodereerde’ publieke bronnen van kennis en trends is op het gebied van User Generated Content. Daar kun je je LLM/Ai echt prachtig op trainen, zeker met een heel leger aan quality raters.

En d’r zal vast een reden zijn dat die content op dit moment zo sterk naar voren komt, maar dat is niet vanwege die deal. Waarschijnlijk is het bijvangst, net als dat vroeger het hebben van een exact-match domein als bijvangst had dat je veel linkjes kreeg met exact die anchortekst en je daarop automagisch heel goed ging ranken. Niet omdat Google dacht, als je die domeinnaam hebt, dan ben je automatisch de nummer 1.

Reddit has become one of the internet’s largest open archives of authentic and constantly-updated human-generated conversations and experiences. [link]

Reddit

Mijn twee centen

Okay, hier kwam misschien wat ongezonde frustratie mee naar buiten, maar het is nu wel weg voor mij en wie weet kan de rest er ook iets mee. Ow en als je Google niet op de blauwe ogen vertrouwd, doe dit dan ook niet met allerlei tools die zelf allerlei sexy metrics hebben bedacht over je content, je link profiel of de snelheid van je site op dat moment, door dat geautomatiseerde proces. Zelf nadenken, zonder wappie te worden.

E-E-A-T gaat niet om factoren, het gaat om zelfreflectie. Kijk door de ogen van klant naar je eigen werk. En ja, dat is het: werk.

Als je nou denkt, sjonge, wat gaan dit soort artikelen van links naar rechts, dat klopt en dan weet je zeker dat er geen Ai aan te pas is gekomen. Maar als je nog vragen hebt aan de hand van dit artikel, of de links die erin zitten is daar een oplossing voor. De comments staan voor je open, waarin ik graag verduidelijk of verder met praat over inzichten.

Bij genoeg animo wil ik wel livestreams met AMA’s doen (ask me anything, over m’n blogs en de links erin dan in ieder geval) en beschikbaar maken naderhand. Als je dat wat lijkt, zet dat dan ook even in de comments.

Ow, en ik heb alvast een aanzetje gemaakt voor mijn “Handboek SEO anno 2024” binnenkort gratis hier te verkrijgen. Je hoeft niet te liken dan, of een of andere stomme term in de comments te plaatsen. Gewoon downloaden. Echt gratis! Voor het ouderwetse community-gevoel.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.