Over de spam update maart 2024

Home / Over de spam update maart 2024

De spam-update van maart 2024 is nu afgerond. Als Google je site heeft geraakt, heb je eigenlijk geluk bij een ongeluk. Nu weet je precies waaraan je moet werken. Het lijkt misschien hard, maar het is een duidelijk signaal van Google. Je bent niet de dupe van vage Core-updates. Google signaleert dat je site, vergeleken met de hoeveelheid organisch verkeer, te weinig brand-searches ontvangt.

Update: 26 april heeft Google geupdatet dat de core update na 45 klaar was, voor de minder snelle rekenaars onder ons, dat was 19 april. De hamvraag is waarom ze daar 6 dagen, tot net na de Q1 earnings call, mee hebben gewacht.

Oké, hoe weet ik dat de update klaar is? Dat kunnen we zien op het Dashboard dat Google ons gegeven heeft.

Overzicht Google Dashboard

Daaruit blijkt ook dat de Core-update nog bezig is. We weten dus dat als je in deze periode getroffen bent door een update welke dit is.

Detail Google Dashboard

Dit is positief, omdat de update duidelijke kenmerken vertoont. Geen fijne kenmerken, zeker niet als je geraakt bent, zijn de signalen helder. Op Reddit klagen de “SEO’s” steen en been. Het zegt genoeg dat vooral mensen uit “het wereldje” klagen…

De uitdaging voor SEO-afhankelijke websites

Grafieken die je niet wilt zien…

Het is een pijnlijke realiteit dat veel ogenschijnlijk goede websites in feite grotendeels afhankelijk zijn van organische SEO. Dit is een bijzonder lastige situatie voor webmasters die deze sites runnen, zoals “SEO-consultants” en tekstschrijvers.

Het probleem met organische SEO

Wat eigenaren vaak niet (willen) begrijpen, is dat Google geen waardeoordeel probeert te geven over hun site (ik soms wel trouwens). Het gaat erom wat Google wel en niet wil laten zien. Sites die puur zijn gemaakt voor Google of voor organische SEO, voegen geen waarde toe. In feite kunnen ze zelfs waarde wegnemen van partijen die proberen te verkopen en zo de adverteerders van Google in de weg zitten.

Het probleem van te veel reviews

Een ander probleem dat ik zie met veel van deze sites, is dat ze van alles en nog wat reviewen, maar nooit eens een stukje plaatsen zonder review. Het is altijd een review met een affiliate link. Dit is niet wat mensen willen volgen, fan van worden, maar dit is goed voor een antwoord op een vraag waarbij de afzender niet belangrijk is. Okay misschien op DC Rainmaker na dan.

Mijn bevindingen:

1. Doel en inhoud van je website

Wat is het doel van je site? Ja, iedereen zegt over zijn eigen website dat deze website heel behulpzaam is, maar dan kijk ik door de artikelen en zie ik bij elk artikel de zoekterm, de affiliate links en 3500 woorden voor een review die ook echt wel ‘beter’ had gekund in minder woorden. Dus eigenlijk schreef je de site voor mensen die in Google zochten naar een review. En daar heeft Google geen zin meer in. Want gebruikers willen dit ook niet.

“It’s not so much to do with Reddit being better. I just didn’t like reading through a 5000 word article that brought my phone to a crawl with all the ads when I just needed a 1 word answer or a sentence at most.”

Wat is nou echt het doel van jouw website?

2. Branding versus Google-verkeer

Als je site enkel bestaat dankzij Google-verkeer, moet je je strategie heroverwegen. Google gebruikt browser data (navboost) om dit te beoordelen, maar heeft ook de grootse steekproef van het land. De searchbox, waarin mensen direct je merk of URL in toetsen, of je merk in combinatie met relevante zoektermen. Bedenk je dat Google geen websites populair wil maken, Google wil verkeer sturen naar populaire websites.

“SEO does not create value where value does not exist. SEO exposes value! And for something to succeed, value must exist.”

– Eli Schwartz (hier had een affiliate link kunnen staan)

3. Verdienmodel

Als je hoofdinkomsten uit advertenties of verkeersarbitrage komen, herinner je dan dat Google niet je bondgenoot is. Hoewel Google natuurlijk wel een iets andere pet op doet als je heel veel sites hebt, of allerlei verschillende onderwerpen op je domein behandeld. Maar alleen als je merk (punt 2) voor je werkt. Je bent al een merk; mensen vertrouwen je al en je bent al een autoriteit.

4. Authentieke bedrijven en merken

Als je iets tastbaars verkoopt of een fysieke winkel hebt, ziet Google je anders, mede omdat mensen actief op je merknaam zoeken. Het algoritme ziet net andere patronen in zoekgedrag rondom je merk, locatie en product. Zie punt 2 nogmaals.

5. Gebruikersgedrag en betrokkenheid

Hoe interactief zijn bezoekers op je site? Hoe zijn gedragen ze zich op je website? halen ze de informatie en zijn ze dan “klaar” of is er nog heel veel interessants te vinden? Ben je een bestemming voor eenmalig bezoek of keren bezoekers terug? Heb je een nieuwsbrief? Tikken mensen je naam wel eens uit zichzelf in in Google, vinden ze het belangrijk om te weten wie de afzender eigenlijk is? of zouden ze ook geholpen zijn met een Ai antwoord van Google, Perplexity of GPT zelf?

6. Authenticiteit en expertise van content

En de laatste knuppel in het hoenderhok, hoe ‘expert’ is je content nou echt? was je echt overal zelf op vakantie, ondanks dat je ‘ik’ gebruikte? Heb je al die apparaten zelf gekocht en gebruikt? of heb je de content goed bestudeerd, misschien in de winkel even vastgepakt of zelfs wel gekocht (of opgestuurd gekregen voor een linkje?) Klopt de context van je artikel wel en dan de echte vraag? Is je content met een duidelijk doel gecreëerd en waarom heb je deze content nou echt gemaakt? Wat is je motief? Dat is bij de DC Rainmaker, de Consumentenbond of Tweakers toch net anders als bij deze lijstjes:

Waarbij ik nog wel wil zeggen dat je niet altijd zelf iets verkeerd gedaan hoeft te hebben om minder verkeer van Google te krijgen, soms doet een ander het domweg beter, of past Google de regels iets anders toe in jouw nadeel.

Ik kan wel zeggen dat ik geen waarde-oordeel heb, maar dat heb ik wel :’) . Als ik in Sistrix in de lijst kijk van website, dan kan ik mij bij 90% exact een voorstelling maken van hoe de site eruit ziet, al dan niet met affiliate-linktabellen, een advertentie of 5 per pagina en het liefst ook nog een footer advertentie die vast aan de onderkant geplakt zit, zoveel mogelijk de gebruiker in de weg zitten, daar vind Google ook wel wat van, ondanks dat ze zelf ook graag die ruimte voor je verkopen.

Alternatief motief

En daar komt het alu-hoedje uit de kast. Er is oneindig veel ruimte (of een gebrek aan schaarste) op het internet om het internet over advertenties te plaatsen, maar dan zijn de inkomsten daarover ook vrij laag. De kosten van het serveren zijn wel heel hoog.

Als je nu je “inventory” omlaag kunt brengen en meer mensen op dezelfde plek tegen elkaar kunt laten opbieden gaan je inkomsten omhoog en je kosten omlaag. De gebruikers krijgen betere resultaten, of op z’n minst niet zulke irritante resultaten en de adverteerders krijgen meer waar voor hun geld (relevanter verkeer).

Eigenlijk een win-win situatie, behalve voor affiliates (deze zin is nog niet af, maar onthou deze zin even)

De noodzaak van een partnerschap

Het idee dat affiliate marketing een partnerschap moet zijn en geen trucje dat je beter beheerst dan je partner, is iets dat ik al jarenlang aanhang. Puur kijken naar wat Google wil, brengt je volgens mij in de verkeerde richting. Kijk naar wat de klant wil en ik heb nog nooit een klant horen zeggen, wat een handige affiliate website met pop-ups!

Waar past dan die affiliate website?

Ja, waar past nou die affiliate. Vroeger noemden mensen dat ook nog wel een “partnerprogamma” en daar zit ook meteen de kern in van wat het is. Als jij een segment of doelgroep hebt met jouw werk, dan is het logisch dat iemand met je wilt partneren, dan kun je daar een afspraak over maken wat dat iedereen oplevert. Daar is niets mis mee. Als je partnership vooral bestaat omdat jij het verkeer goedkoper kunt verkrijgen, technisch ergens iets slimmer of beter in bent, dan ben je niet echt een partner, maar iemand die er tussenin zit. Een middlemen. En dat is Google ook al, en dat vinden ze niet zo erg, zolang ze er maar geen last van hebben.

Weetje nog dat ik zei dat die zin nog niet af was? Eigenlijk is het een win-win situatie, behalve voor affiliates die geen echt toegevoegde waarde in het partnerschap hebben. Beide “partners” zitten eigenlijk in dezelfde vijver zitten te vissen, met hetzelfde aas.

Conclusie en oplossingen

Nouja, er zijn natuurlijk altijd wel mensen die echt onterecht geraakt zijn door zo’n update. Of misschien niet eens onterecht, maar waarbij het ‘nieuwe’ resultaat ook niet beter is als wat het eerst was in jouw ogen.

Ook al ben je, in mijn ogen, terecht geraakt door een update, dan wil dat nog niet zeggen dat ik het niet sneu voor je vindt. Empathie is mij tegenwoordig ook niet vreemd. Genoeg mensen hebben met “korte termijn” of “resultaatgericht” SEO advies en een beetje geluk jarenlang de vruchten mogen plukken. Zonder dat ze zelfs maar bewust waren dat Google het eigenlijk niet zo tof vond wat ze deden, want het werkte toch? Ik hecht veel waarde aan kijken naar wat Google wel en niet wil, omdat klanten verkeer willen blijven krijgen en daar soms ook afhankelijk van zijn geworden. Dan is mijn advies meestal geen SEO-advies.

Focus en strategie aanpassen

Mensen die bloed zweet en tranen in hun blog of website hebben gestopt kunnen het tij denk ik nog wel keren (hoewel dat nog niet echt heel goed is aangetoond, geloof ik zelf wel in tweede kansen). Je moet alleen je strategie aanpassen. Als je je website uit liefde voor iets bent begonnen, als een hobby, dan kun je het ook met liefde blijven doen. Focus je dan op binden van klanten aan je website, denk aan een nieuwsbrief; bouw een merk rondom je website op en ga vooral door met doen wat je leuk vindt. Dan komt dit echt wel weer goed op de langere termijn.

Double down op de ingeslagen weg

Als je als een volleerd SEO-Bro lekker aan het crypto-minen was, websitejes pompen, scrapen, Ai content pompen, linkjes pompen, en dat doe je vanuit hobby en dat vind je mooi, die spanning rond elke update, zie ik daar ook nog wel kansen, successen (hoi Frank en houthandelwoodz) en mogelijkheden. Maar zeg dan niet je baan op, ga niet lopen janken op Reddit of LinkedIn als je paar tikken van Google krijgt maar deel je ervaringen met soortgenoten en leer van de oude spammers van toen ik net begon met SEO. Ga echt voor het kat en muis spelletje, probeer alles, verbrand websites en zorg voor genoeg domeinen om dit te doen. Dat mag er ook zijn. Zo heeft iedereen zijn hobby, andere mensen trollen graag op Twitter en fora, speel dit spel voor jezelf, niet voor klanten. Bedenk je dat je door dat soort bezigheden SEO in het algemeen geen betere naam bezorgd (voor zover dat nog mogelijk is) en dat de goeden lijden onder de kwaden.

Google heeft z’n tanden laten zien en ik verwacht wel dat Google nog meer van zich laat horen dit jaar. Het zal de komende tijd niet makkelijker worden, wel een stuk spannender!

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

6 reacties op “Over de spam update maart 2024”

 1. Roy Huiskes avatar

  Oh. Ik heb trouwens voor dit artikel amper Ai gebruikt, alleen mijn customGPT voor grammatica en tips, die ik daarna volledig heb genegeerd. Het plaatje komt wel van OpenAi. De tussenkopjes heb ik notion laten bedenken tijdens het schrijven, maar allemaal aangepast en ik heb een stukje dat ik eerst heb ingesproken via whisper herkauwd in dit stuk.

 2. Anoniem want mijn website hoeft hier de volgende keer niet te staan avatar
  Anoniem want mijn website hoeft hier de volgende keer niet te staan

  Ben het op veel vlakken met je eens hoor, SEO is aan het veranderen en veel klappen vallen in de hoek met affiliate blokken en advertenties. In veel gevallen kan er beter gekeken worden naar de klantwens, helemaal mee eens.

  Maar het pijnlijke feit is wel dat Google ons juist 20 jaar lang die kant op heeft gestuurd. Deed je dat niet, was je nergens. Google heeft deze valkuil zelf gecreëerd.

  Dat ze nu zo heftig omslaan en 20 jaar ‘Google pleasers’ ineens de rug omdraaien, is extreem. Ze zetten wereldwijd honderdduizenden ondernemen ineens met de rug tegen de muur.

  Dat ik daarnaast in mijn branche enkele extreme winnaars zie die van 500 naar 25.000 keywords op #1 gegaan zijn, zegt mij daarnaast dat Google helemaal geen zin meer heeft in kleine websites. Ze willen alleen wat populaire sites eruit pikken en die promoten.

  Kleine websites worden actief de kop in gedrukt. Die zijn niet meer welkom in Google topresultaten, het is allemaal eenheidsworst geworden.

  PS. Dat je hier trouwens veel websites in volle naam en glorie laat zien met url is niet netjes. Dit kan impact voor ze hebben qua adverteerders en partners – je geeft ze na Google’s heftige update eigenlijk zo nog een schop na. Je had de namen ook kunnen vervagen en het type websites kunnen uitleggen. Nu is je mooie artikel eigenlijk een beetje besmet en dat is jammer want je legt e.e.a. wel goed uit.

  1. Roy Huiskes avatar

   Mowh, Google is al best lang heel duidelijk over wat ze wel en niet willen, dat ze niet alles juist konden beoordelen en soms achter de feiten aanliepen ben ik wel met je eens. En volgens mij geef ik ook aan dat er een ‘double edged sword’ is aan Google’s kant. Anyway, sinds 2008 geeft Google, toen bij monde van Matt Cutts al aan dat je sites voor gebruikers moet maken, dus dat van die 20 jaar ben ik ook niet met je eens.

   Over die site: als je gewoon in Sistrix bij de winners en losers kijkt zie je alle sites staan, ik heb er een paar gehighlight waar ik op basis van de URL alleen al wel een gokje voor durf te wagen. Google is wel iets zorgvuldiger gelukkig 😉

   Waar ik wel moeite mee heb is het beeld dat je schetst dat adverteerders minder interresse zouden hebben hierdoor. Probeer je dan iets voor je ‘partners’ te verzwijgen? Voor mij versterk je juist het beeld dat veel affiliates juist niet zulke goede partners zijn…

   Over die kleine sites, in de receptenbranche zie ik juist dat de toptermen juist door hele kleine sites worden ingenomen, die beter, specifieker, lekkerder hun recept aanprijzen dan de grote sites. Dus er is zeker wel ruimte voor liefhebberij en kleine specialisten. Maar het voorbeeld wat je schetst ken ik denk ik ook (of ken wel andere gevallen). Ik verwacht eerlijk gezegd dat die eind mei niet halen (dan is de ‘fresh/new’ bonus er wel af)

   Verder even goede vrienden en begrijp ik je reactie ook hoor! Ik vind het supertof dat je al reageert! Als je de dans ontsprongen bent wil je nu juist alles aangrijpen op straks beter voor de dag te komen als Google nog weer keer aan de knoppen draait!

 3. Kees avatar
  Kees

  Interessant insteek en zienswijze.. ik denk dat voor veel online uitgevers de afhankelijkheid van Google inderdaad (te) groot is.. en dat een brand bouwen altijd een goed idee is.

  Dit artikel gaat (althans de titel) over de Spam update – maar is (imho) eigenlijk meer van toepassing op de HCU update van afgelopen najaar. Of eigenlijk geldt het wel voor alle Google updates.

  Ik ben het overigens maar deels met de conclusie eens. Typ bijvoorbeeld maar eens in ‘beste wandelschoenen’ en kijk naar de resultaten. De eerste paar SERPS kan je niet echt van kwaliteit noemen. Een soort van parasiet op een luchthaven, een blog met een goede domeinnaam in de niche en een ‘verbastering’ wat een merknaam is geworden..

  Voor de klant van Google, de zoekende consument, is dit niet echt informatie waar ze naar op zoek zijn (vind ik). Dan doet Bing dat wat beter..

  1. Roy Huiskes avatar

   Hoi Kees,
   Het lijkt er dus inderdaad op dat de spam en Helpful Content Update dus redelijk dicht tegen elkaar aanlopen bij wat mensen willen, en Google het daardoor als sitewide signaal nu op paginaniveau in core heeft gebracht.

   Overigens ken ik een soortgelijke query van wandelsokken toevallig. Die vliegparasite heeft eerlijk gezegd betere content (geen UX) dan menig ander, omdat er wat nuttige zaken gezegd worden die de rest weglaat. Geen idee waar het vandaan komt of dat het echt gemixte desk research is.

   Hetzelfde geldt voor de nummer twee, best wel praktisch advies. Net iets makkelijker scanbaar en ook wat minder commercieel lijkend. Sterker nog, als ik bing kijk, zie ik dan 1 aanbieder, 1 dezelfde site en drie affiliate die content voor kliks maken…

   Geef mij dan perplexity maar: https://www.perplexity.ai/search/beste-wandelsokken-2024-JRGGrPJqQq2gDKPUnSwEXg

   1. Kees avatar
    Kees

    Bij wandelsokken staan dezelfde uitgevers bovenaan als bij wandelschoenen..

    Grappig dat jij er anders tegen aan kijkt. Maar wel leerzaam..

    Mijn vermoeden was dat deze sites nauwelijks geraakt zijn omdat hun url/bedrijfsnaam overeenkomt met een generieke term waarop best veel verkeer is. En dat onze vriend ‘G’ – we noemen geen namen 😉 dit (voorlopig) nog ziet als brand searches..

    Ik wil er nog wel een bediscussieren – als je tijd hebt – wat vind je van de resultaten van ‘beste regenjas’? – naar mijn mening zijn de top resultaten toch ook niet anders dan ‘middleman’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.