linkbuilding richtlijnen hebben een aanscherping gekregen

Home / linkbuilding richtlijnen hebben een aanscherping gekregen

Even een korte mededeling van uit Google. Er is een aanscherping geweest in de richtlijnen voor linkbuilding.

In het verleden hadden ze al een gezegd wat ze wel en niet wilden hebben, maar met ‘onnatuurlijke links’ kunnen SEO’s natuurlijk alle kanten op en dat gebeurt dan natuurlijk ook. Als toevoeging hebben ze nu enkele voorbeelden gegeven, waarbij je er vanuit zou moeten kunnen gaan dat ze hier dan op korte termijn ook iets mee zouden gaan doen. Bijvoorbeeld de EMD update zoals Matt Cutts bijvoorbeeld recent over sprak op Twitter.

Een beetje doorgewinterde SEO weet onderhand natuurlijk ook dat er een hoop ‘zou moeten’ in het publieke verhaal van Google zit. Als we kijken naar de poeha omtrent de EMD update (waar de bewerking van de richtlijnen dus een resultaat van is/zou moeten zijn) dan zijn er wel wat voorbeelden te vinden (1) waaruit iets anders blijkt. Ook uit de zichtbaarheidsdata van Searchmetrics zou je anders kunnen concluderen.

De volgende voorbeelden zijn door Google toegevoegd aan de richtlijnen.

  • Tekstadvertenties die de PageRank doorgeven
  • Links die worden ingevoegd in artikelen zonder echte samenhang met de tekst, zoals:
    De meeste mensen slapen ’s nachts. In winkels kunt u goedkope dekens kopen. Een deken houdt u ’s nachts warm. U kunt ook een kachel kopen. Een kachel produceert meer warmte en u kunt deze in de zomer uitzetten wanneer u geniet van uw vakantie in Frankrijk.
  • Directory- of bladwijzersitelinks van lage kwaliteit
  • Links die zijn ingesloten in widgets die via verschillende sites worden verspreid, zoals:
    Bezoekers van deze pagina: 1472
    autoverzekering
  • Vaak gedistribueerde links in de voetteksten van verschillende sites
    Reacties op forums met geoptimaliseerde links in het bericht of de handtekening, zoals:
    Bedankt, dat is nuttige informatie!
    – Paul
    pizza van paul pizza utrecht beste pizza in utrecht

Zoals Wiep al terecht op twitter zei:

Leuk, uitgebreidere richtlijnen, maar dan moet je ook handhaven. Is nu net zo logisch als het NL gedoogbeleid…

En ik kan mij daar dan ook alleen maar bij aansluiten. FUD (fear, uncertainty & doubt) is een strategie die effectief kan zijn, maar je als bedrijf ook heel lullig in je hemd kan zetten. Eerlijk gezegd zijn de Nederlandse berichten hier de laatste jaren een groot voorbeeld van in de ogen van veel SEO’s. Gelukkig heeft de klant van Google hier nog niet zoveel last van, hoewel ik steeds vaker hoor dat ze ‘zulke rare resultaten’ of ‘allemaal dezelfde resultaten’ te zien kregen.

Met droge ogen kun je in Nederland aan je klanten vertellen hoe het zou moeten, dat het wel in je strategie moet zitten, dat publiceren en content belangrijk is in de customer journey van je klant, dat ‘zero moment of truth’ een essentieel onderdeel in je strategie moet zijn etc.  Als de klant, die een beetje bekend is met Google en linkbuilding, zelf een half uurtje gaat zitten kijken naar een paar top 10 resultaten op zijn zoektermen en zegt: waarom doen wij niet iets met widgets, of geven we een paar producten weg ter review, want ik zie in de top 10 allemaal klanten die dat ook doen. Dat is veel minder werk! Dan moet je je afvragen of je nog steeds zo vriendelijk zou moeten zijn tegenover Google of dat je je iets zakelijker  moet opstellen. In Duitsland weten ze dat al jaren.

Google heeft iets wat wij willen, daar gaan we alle moeite voor doen en als het misgaat zoeken we wel een oplossing, die tik over de vingers overleven wij ook wel, maar wat meer agressie zonder meteen de ‘schuldige’ aan te wijzen is zo onderhand in Nederland wel op zijn plaats.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

8 reacties op “linkbuilding richtlijnen hebben een aanscherping gekregen”

  1. Dennis Sievers avatar
    Dennis Sievers

    Er zijn zeker branches waar je continu opbokst tegen de grootste spammers van het heelal, maar je inderdaad zelf de klant moet blijven voorhouden dat zo’n strategie niet “durable” is. Volgend jaar staan er echter weer nieuwe spammers (of bestaande spammers met nieuwe websites) en sta je weer achteraan in de rij. Dus wat is “durable” waard als je nooit om de prijzen speelt.

  2. Wouter Blom @stramark avatar

    In het MKB is het budget niet zo hoog en niet gericht op de erg lange
    termijn, men wil graag snel resultaat, hierdoor worden de SEO
    activiteiten dus bepaald.

    Het is wel aan de SEO bedrijven om hun klanten op te voeden/op te leiden in hoe het eigenlijk zou moeten. Zodat iedereen wel begrijpt waarom bepaalde acties zouden moeten worden uitgevoerd. Bewustwording bij de klant dat bepaalde activiteiten (die wel korte termijn effect hebben) wel eens tot een stevige tik zou kunnen leiden op de lange termijn.

    Grotere bedrijven kunnen door publicaties en lawaai in de markt of rondom hun merk veel makkelijker lange termijn linkbuilden. (indien goed uitgevoerd) Ook door het (meestal) grotere budget kan er makkelijker voor de lange termijn wat budget worden gereserveerd (indien de beslissingnemers voldoende kennis hebben van het onderwerp).

    1. Jung Media avatar
      Jung Media

      Denk dat Google voor veel mensen en bedrijven niet duidelijk genoeg is wat allemaal wel en niet mag bij linkbuilding. Grotere bedrijven en seo bedrijven hebben hier meer ervaring mee en hebben hier een voordeel. Dan blijft het toch raar om te zien dat sommige bekende seo of grote travel bedrijven zich inmengen met rare linkbuilding activiteiten zoals; massaal links kopen of oude url’s redirecten voor de .edu backlinks etc…

      En bewustwording bij de klant is inderdaad erg belangrijk om op lange termijn goed te scoren. Vaak focussen de kleine mkb’ers zich nog te vaak op de korte termijn.

      1. Roy avatar

        Met alle respect, maar de richtlijnen van Google zijn toch behoorlijk duidelijk zo onderhand. Iedereen wil er graag wat anders in lezen maar zo werkt het nou 1x niet.

        1. Jung Media avatar
          Jung Media

          Als de richtlijnen van Google zo duidelijk zijn dan heeft Matts Cutts binnenkort geen baan meer 🙂

          De richtlijnen staan inderdaad al geruime tijd op Google en sommige mensen lezen idd wat ze willen lezen.

          De navolging van de richtlijnen vanuit Google vind ik nou niet echt constant en duidelijk. Omdat als ik concurrenten naloop kwa backlinks er soms duidelijk sprake is van manipulatie en er gewoonweg niks aan gedaan wordt. Links kopen mag niet maar gebeurt wel….en dit bij grote seo partijen en travel bedrijven. Dus de lijn wat dan wel en niet mag wordt dan een beetje grijs gebied. Als je het kennelijk niet overdrijft met je manipulatie kom je er mee weg.

          “Buying or selling links that pass PageRank. This includes exchanging money for links, or posts that contain links”

          Dus je mag geen links kopen die pr doorgeven, maar als je het wel doet kom je er mee weg en kom je hoger in Google. Duidelijk toch 😉

          1. Roy avatar

            Ja. En als ze je er dan daarom uitschoppen (in de zeldzame gevallen) dan moet je dat gewoon voor lief nemen en accepteren en opruimen vind ik.

            Dat ze wel iets beter mogen handhaven zijn we het denk ik allemaal wel over eens 😉

  3. www.cerveny.nl avatar
    www.cerveny.nl

    Uiteindelijk moet het van Google toch allemaal neer komen op ‘natuurlijke links’ Maar hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen?

  4. Bart avatar
    Bart

    Inderdaad moeten de links kloppen met de tekst. Maar wat ik nog moeilijker vind is om “do follow” links te vinden.

    http://www.hoewordikrijkmethode.nl/hoe-word-ik-rijk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.