Marcom top 100

Home / Marcom top 100

Elke maand werkt Marketingfacts hard om haar nieuwe marketing communicatie blog top 100 bij te werken. Vorige maand scoorde ik hier vrij goed, rond de 30ste positie. Deze maand is mijn plaats (en die van hardcopy o.a.) nogal hard gekelderd.
Een korte blik op de tabel was genoeg om erachter te komen wat hiervan de oorzaak was. Mijn PageRank (PR) staat op 6. Dit komt omdat er in Nederland nog wat oude datacenters staan, welke altijd pas heel erg laat, of niet, worden bijgewerkt. De infrastructuur hiervan is ouder. Natuurlijk zien wij, waarschijnlijk door geo-targetting, die oude resultaten af en toe opduiken. Jammer dat er dan maar op 1 datacenter gekeken wordt naar de PR, zeker als je kijkt welke waarde hier door Marketingfacts wordt aangehangen. Ik zou aanraden om de PR over meerdere datacenters te pakken en hier dan het gemiddelde van te nemen. Een voorbeeld kun je vinden op: http://livepr.raketforskning.com/?u=www.chapter42.com

Joost de Valk had al een voorstel gedaan om te kijken naar de Technorati data. Deze wordt namelijk wel elke maand ge update in tegenstelling tot de Google PageRank die ongeveer om de 3 maanden wordt aangepast, maar met gemak 2 maanden kan worden opgeschoven. De betrouwbaarheid van de Technorati data als graadmeter voor populariteit is dan ook veel groter. Onderzoek van SEOmoz wees dit uit.

De top 15 lijst met stijgers en dalers presenteren is een beetje self-fullfilling prophecy. Deze posities zien haar bezoekers en PageRank alleen maar groeien. Zeker in verhouding met de overigen 85 posities.
Natuurlijk is het een uitdaging om je content en je positionering te verbeteren! Ik zou dan ook aanraden om alle stijgers en dalers te laten zien in de totaal tabel (met een rood pijltje naar beneden en een groen omhoog) en de top niet alleen in de samenvatting te zetten maar juist te presenteren voor diegene die het hele artikel doorlezen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

17 reacties op “Marcom top 100”

 1. Laurens avatar

  Prima stukje Roy. Ik kan het er wel mee eens zijn 🙂

 2. Roy avatar

  Hmm, ik vermoed, zonder te kijken dat chapter42.com geen PR heeft, omdat ik daar totaal geen links voor opbouw. ik gebruik altijd met www. ervoor.

  ik verwijs chapter42.com dan ook met een 301 door naar www.chapter42.com 🙂 dus elke linkwaarde die daarop heeft gezeten word ook doorgegeven aan www.chapter42.com

 3. Erno Hannink avatar

  Mooi artikel Roy, overigens maakt het nogal uit of je www.chapter42.com of chapter42.com invoert.

 4. Gerben avatar
  Gerben

  Ow, Roy is me net voor zie ik: een 301 zorg er inderdaad voor dat de PR wordt doorgezet.
  Jammer trouwens dat Marketingfacts PageRank als indicatie gebruikt; al was het maar omdat de score zelden geupdate wordt.
  SEOmoz zelf biedt een page strength tool tool aan, die een wat genuanceerdere waarde poogt te bepalen.

 5. Roy avatar

  Het is nu joost_de_valk geworden 🙂 hehehe

 6. Joost de Valk avatar

  Page Strenght neemt wat dingen mee waar ik me totaal niet in kan vinden… Het aantal wikipedia links en .edu links zijn namelijk van belang, terwijl bepaalde types sites die veel sneller zullen krijgen dan andere soorten sites, waarmee het bias krijgt…

  Overigens Roy: een “de valk” tag? die is nieuw voor me 🙂

 7. mf avatar

  Dank voor de tips Roy; ik hoop dat de jongens van Onstuimig er ook iets mee kunnen aan de achterkant. Ik ben al blij dat ik maandelijks op de knop update kan drukken.

  Heb je wellicht ook een php-script dat we zouden kunnen gebruiken voor ofewel de Google PageRank ofwel de Technorati Ranking?

 8. […] Sinds vandaag weet ik dat er nog een iets uitgebreide versie is, Live Pagerank, via Chapter42 kwam ik daar achter. De Future PageRank van SEO Tools kijkt naar 18 datacentrales en de Live PageRank kijkt naar 50 datacentrales. Tot nu toe gaf Future Pagerank mij altijd een goede indicatie. […]

 9. John Roberts avatar

  Ben het helemaal met je eens!! En leuke link trouwens voor de live pagerank, bedankt

 10. deejay avatar
  deejay

  Mochten ze er niet uitkomen bij Omstuimig, dan bied ik me aan als freelancer om de scripts te implementeren 🙂

  Ontzettend goed weblog marketingfacts 🙂

  Goede link Roy, live pr > pr

 11. Joost de Valk avatar

  deejay, ik wil niet lullig doen maar ik doe het toch :P: als Onstuimig er niet uit komt, dan kun jij het ook niet 😛

 12. Andy avatar

  Je weet maar nooit he ^^

 13. deejay avatar
  deejay

  waarom niet ?

 14. Sint Smeding avatar

  Ook hier een behoorlijke daling van tientallen posities en buiten de top 100. Hopelijk hebben we volgende maand weer een representatieve lijst!

 15. Ulco avatar

  En nu ben je mij alweer voor, ik wilde er eigenlijk iets soortgelijks van maken op Netters.nl

  Puntje wat ik erbij had willen vermelden maar jij nog niet hebt: De top 10 die sitewide vermeld wordt, dat zou zomaar genoeg kunnen zijn voor één of twee puntjes erbij op de Pagerank schaal…

 16. Wat kun je met Pagerank – Emarky

  […] De discussie over de waarde van PR blijft altijd maar doorgaan, zo bleek ook afgelopen week weer bij het opstellen van de Marcom top 100. Maar wat kun je nu eigenlijk met een pagerank? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.