Op het snijvlak van SEO en CRO

Home / Op het snijvlak van SEO en CRO

In 2009 kwam ik in aanraking met Conversion Rate Experts en ik vond het meteen logisch – meer rendement halen uit je bestaande bezoekers. Mijn afstudeerrichting was User Experience (toen nog usability genoemd) en ik ben nog steeds dol op ontwerpen, het is als een superpuzzel die ik graag oplos.

Binnen Onetomarket ben ik samen met mijn collega’s aan de slag gegaan om deze dienst te ontwikkelen. Natuurlijk kwam SEO ook nog steeds op de eerste plaats. Toen merkte ik al dat deze dienst niet zo makkelijk te verkopen was als het klinkt. Nu, 8 jaar later, werken we met Mintminds aan geweldige conversie optimalisatietrajecten.

De meeste mensen kennen mij waarschijnlijk van mijn specialisme in SEO, maar ze weten waarschijnlijk niet dat mijn achtergrond eigenlijk veel meer gericht is op UX. Het kan soms lastig zijn om twee specialismen te hebben, vooral omdat ik minder ervaring heb met CRO dan met SEO. Sinds het begin van het jaar werk ik samen met Rudger en Pascal bij Mintminds, waar we ons richten op het bedienen van de (Duitse) CRO-markt. Dit heeft een aantal voordelen voor ons. Vanuit Enschede is het sneller en makkelijker om naar Duitsland te rijden zonder files dan naar de Randstad. Maar nog belangrijker is de schaal. Zelfs een kleine ‘mom-and-pop’-winkel kan genoeg conversies genereren om onze data te valideren, wat in Nederland niet altijd mogelijk is, tenzij je met grote organisaties werkt. Dit kan het verkoopproces behoorlijk langdradig maken.

Daarnaast zie je in SEO zo’n enorme verschuiving tegenwoordig dat je dat ook al wel bijna UX kunt noemen als je serieus wilt gaan aanvliegen. Wat mij aan SEO altijd heeft getrokken, is het experimenteren. Ik weet dat de meeste SEO’s tegenwoordig leren van een blog en van boeken, maar ik ben van mening dat de beste SEO’s zelf sites hebben gemaakt, gehad en gebouwd. Niemand heeft me helaas nog van het tegendeel kunnen bewijzen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik denk dat die SEO’s zo goed zijn geworden omdat ze deels moesten ondernemen, moesten proberen en vooral experimenteren. Kijken wat werkt, falen, opnieuw proberen. Grote organisaties zijn hier niet zo goed in. Die spelen op ‘safe’. Het moet in de begroting passen, etc. Als je kijkt naar een Amazon, dan zie je dat experimenteren in het DNA zit, evenals bij Google, Coolblue, etc. Veel bedrijven in Nederland moeten dat nog gaan leren en vooral accepteren. Want experimenteren betekent eigenlijk ook een beetje loslaten van de controle. Accepteren dat jouw ontwerp gewoon door klantendata afgekeurd gaat worden. En dat het lelijke, dertien-in-een-dozijn ontwerp de winnaar wordt.

En dat past allemaal ook heel erg goed in wat je in SEO ziet gebeuren. Het wegmoffelen van content omdat het niet mooi of handig is, helpt je niet meer om hoger te komen. Maar die lelijke doormat onderaan de pagina op basis van context, ja, die doet nog wel wat. Personaliseren, iets wat elk bedrijf graag wil gaan doen, daar zit eigenlijk nog geen klant op te wachten. Maar daar krijgen we wel het enthousiasme in de boardrooms. Nu nog slim kunnen inzetten.

Voor mijn gevoel is dus SEO en CRO dus enorm naar elkaar toegegroeid, iets wat ik met mijn keuzes alleen maar kan toejuichen. Uiteraard tot het moment dat wij dat deel weer gaan afleggen tegen slimme AI software, maar tot die tijd hebben we nog genoeg ‘hearts-and-minds’ te winnen en te overtuigen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Eén reactie op “Op het snijvlak van SEO en CRO”

  1. Klaas Koopman avatar

    Hé Roy, leuk artikel en goed om eens wat anders te lezen dan alle standaard SEO artikelen.

    Ik ben het vooral eens met:”Ik denk dat die SEO’s zo goed zijn geworden omdat ze deels moesten ondernemen, moesten proberen en vooral experimenteren. Kijken wat werkt, falen, opnieuw proberen. Grote organisaties zijn hier niet zo goed in.”

    Dit is dan ook de reden dat ik naast het werken voor klanten, ook aan eigen projecten werk om hier flink op te experimenteren, kijken wat goed werkt, wat eventueel anders kan en welke mogelijkheden er zijn.

    Ook zie je een verschuiving binnen de gebruikers van Google. Men weet steeds gerichter te zoeken en dat resulteert weer in een totaal andere aanpak voor SEO specialisten, om niet alleen maar te kijken naar zoekvolume, maar ook naar resultaat. Gelukkig hebben steeds meer SEO specialisten dat door!

    Fijne dag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.