Linkbuilding, men praat er al jaren over. Het echte linkbuilden op hoeveelheid is zo langzamerhand wel dood. Volgens Matt Cutts is het niet ernstig om links te krijgen van slechte netwerken voor je ranking, echter om te linken naar zo’n slecht netwerk dat is dodelijk.

De sport tegenwoordig is om links te krijgen op natuurlijke wijze. Dat wil zeggen dat men links krijgt doordat mensen via “word of mouth/blog” je content dan ook daadwerkelijk hoog inschatten. Dit komt doordat de buurt van wie je je links krijgt dan vaak relevanter is dan uit een slechte linkfarm of directory.

Ik heb dan ook gezocht en van een aantal artikelen een top 10 samengesteld om te zorgen dat je goede backlinks krijgt.

  1. Traffic. – Mensen die je site bezoeken heb je nodig om links te krijgen. Het is het kip en ei verhaal alleen veel simpeler, je krijgt links van je bezoekers en je kunt je site aanmelden in directories, maar ook kun je gebruik maken van blogtrackbacks, fora, commentaar op blogs en je eigen content invoeren op daarvoor beschikbare sites.
  2. Lijstjes. – Mensen houden van lijstjes, ze zijn overzichtelijk, duidelijk, kort van stof en zetten vaak je eigen ideeën op een rij.
  3. Howto’s. – Hoe je iets doet, bijv. linkbuilden, lijstjes maken, een goede 301 opzetten of hoe je best je tijd kunt inplannen.
  4. Stuur artikelen in naar sites in je branche. – Het beste zijn links in je eigen branches. Zorg er dus voor dat je daar bekendheid krijgt en die mensen van informatie voorziet.
  5. Gratis links – Het is makkelijk om de vragen van mensen te beantwoorden bijvoorbeeld in Google Groups, About.com, Wikipedia, op fora of Yahoo Answers.
  6. Inspireer – Inspireer andere mensen om nieuwe dingen te doen.
  7. Gebruik humor – Wees grappig in je posts, vat niet alles te zwaar op maar zorg wel dat je serieus genomen blijft.
  8. Tools – Bouw tools die anderen kunnen gebruiken. Laat deze plaatsen op hun website inclusief een link naar je eigen website.
  9. Daag een bekende blogger uit – Niet de meest ethische tip, maar je kunt een (bekende) blogger aanvallen op zijn mening: Waarom (blogger blabla) zijn mening niet correct is. Als je zelf stand kunt houden dan is dat de beste linkbuilding ooit, als je gezichtsverlies lijdt bestaat de kans dat je dit lang achterna zit (denk aan Joost Ravoo).
  10. Inhaken op actualiteiten – Als je inhaakt op actualiteiten zijn mensen eerder geneigd je artikel te lezen en hier ook een mening over te hebben.

Het allerbelangrijkste geef ik pas als laatste, extra tip: Wees zelf creatief en met goede content komen die backlinks bijna vanzelf.