Na de intentie van Google om Doubleclick te gaan kopen heeft Matt Cutts besloten dat het ‘Paid Links’ gebeuren maar eens aangepakt moest worden. Hij laat dit dan ook weten op zijn blog en doet er meteen een voorbeeld bij van hoe je dit kunt rapporteren. Maar welke gevolgen heeft dit voor de Nederlandse webmasters en is deze actie niet net zo stom als de nofollow? En zou het verband hebben met het te lanceren Google CPA?

Links in het algemeen
Iedereen die websites maakt en ook maar iets weet van zoekmachine optimalisatie weet dat links heel erg belangrijk zijn voor je rankings. De waarde telt dan ook vrij zwaar mee in het ranking algoritme. Iedereen die dus hoog wil ranken moet dus zorgen voor goede backlinks door middel van linkbuilding of link bait. Dit gebeurt dan ook op grote schaal door bijvoorbeeld links in te kopen of linkruil te doen met andere webmasters. Zodoende kom je in een ‘vertrouwd’ netwerk te zitten en zal de ‘trust’ van je eigen website om hoog gaan.

De engineers van Google merken dit ook en zien natuurlijk dat door linkbuilding de zoekresultaten negatief worden beïnvloed. Daarom wilde Google eerst een einde aan linkbuilding en spam maken door gebruik te maken van een nofollow op een advertentie of een link die je niet vertrouwt. Dit is echter niet meer voldoende. Door het gebruik van links naar slechte netwerken wordt je website minder vertrouwd en zullen je rankings dus minder worden.

Maatregelen tegen ingekochte links
Nu gaat Google echter een stap verder. Het lijkt erop dat ze steeds meer moeite krijgen met het principe waarop PageRank en linkwaarde gebouwd is. In de wetenschappelijke wereld is het not done om een gesponsord onderzoek te publiceren zonder sponsorvermelding. Hier wil Google op het internet nu ook naar toe. Via het blog van Matt Cutts laten ze weten dat als men ingekochte links ziet deze gerapporteerd kunnen worden. Dit zodat ze nieuwe algoritmes kunnen uitproberen. Vanwege “popular demand” zegt Matt, omdat er zoveel vraag naar was tijdens SES NYC 2007. Google vergeet even de 10.000 andere vragen die gesteld zijn over duidelijkheid en openheid in bijvoorbeeld Google Adsense en zoals bijvoorbeeld uitleg over waarom je voor je eigen naam een slechte Quality score kunt krijgen.

Direct na het publiceren van dat artikel kwam er een stortvloed van kritiek over Matt en Google. Een paar dagen eerder had Matt al een post gemaakt over het gebruik van Hidden Links. Een duidelijk voorbeeld van zoekmachine spam. DaveN deed er nog een stapje bij op door meteen Bigmouthmedia aan de schandpaal te nagelen wegens het gebruik hiervan.

Echter het rapporteren van ingekochte links aan Google lijkt me niet echt heel erg kosjer. Net als bij het gebruik van de nofollow is het niet de taak van de webmaster om het web in te richten zodat het voor de zoekmachines beter uitkomt. Dit lijkt meer en meer op de richting die Google nu op gaat. Zoals Peter het zo mooi zei: “Tegenwoordig moet je bijna een SEO inhuren om te kijken of je website wel voldoet aan de Google Guidelines”.

Ingekochte links
Voorbeelden van ingekochte links zijn onder andere Text Link Ads, sponsors, reviewme, payperpost, maar ook bijvoorbeeld de links die de maker van je WordPress themes onderaan in de footer heeft gezet, WordPress Plugins welke een link in je theme zetten of die links die standaard in de blogroll van WordPress staan (hoezo hypocriet, in themes mag het niet, maar wel WordPress er zelf in zetten en een blogroll vullen…). Dit is natuurlijk nog even afgezien van de licentie overeenkomsten (GPL, Creative Commons) die je daarmee zou kunnen overtreden, maar dat is een heel ander verhaal waar ik nu niet verder op in ga.

Wat betekent dit voor de Nederlandse Markt en affiliate netwerken?
Deze voorbeelden zijn allemaal niet wereldschokkend voor de Nederlandse markt, maar zoals Matthieu terecht opmerkte; hoe zit dit dan met de Nederlandse affiliate netwerken?

Uit die hoek blijft het verdacht stil, ondanks dat ze een behoorlijke knauw kunnen krijgen van de Doubleclick deal en het feit dat Google nu ook Cost Per Acquisition (CPA) gaat aanbieden. M4N kondige afgelopen maand aan een SEO vriendelijk affiliate programma te hebben. Is dit dan wel volgende de Quality Guidelines van Google? Nee, natuurlijk niet. Zolang deze links geen ‘nofollow’ mee krijgen is het zeker geen zoekmachine vriendelijk netwerk. Werkt het? Natuurlijk werkt het, en waarschijnlijk ook nog erg lang ook. Gezien de problemen die Google heeft met het implementeren van al haar ‘filters’ en ‘algoritmes’ op een andere taal dan Engels. Dat scheelt voor M4N, maar ik zou niet al mijn geld daarop willen inzetten en al helemaal niet het risico willen lopen dat ze nu lopen…

Maar er is meer…
Als we dan kijken naar het product dat Google wil gaan lanceren op een zo kort mogelijk termijn dan is de aankoop van Doubleclick (ik kan me niet voorstellen dat je een bedrijf met een omzet van 152 miljoen per jaar, door NOS geschat op $300 miljoen omzet per jaar en $50 miljoen winst. Met dank aan Paul) voor 3.1 miljard koopt voor de eventuele winst of gezonde bedrijfsvoering. Google kocht data naar mijn idee) en het uitschakelen van een van de belangrijkste redenen om niet bij Google de dienst Google CPA te gaan gebruiken (linkwaarde) een logische stap om de weg vrij te maken voor een erg succesvolle implementatie van Google CPA. Misschien zie ik wel spoken, maar het tijdstip van deze gebeurtenissen is wel erg toevallig.

Ik vind het vreemd dat Google steeds meer moet afwijken van haar eigen missie; “Organize the world’s information and make it universally useful and accessible” en daar meta informatie, linkinformatie en meer html attributen voor nodig heeft van de webmasters.
Ik zou zeggen “This mission is over Johnny…” en Google, Don’t be evil.

 

Blijf op de hoogte van mijn artikelen en schrijf je in op mijn RSS feed. Vergeet ook niet te stemmen op dit artikel! Mocht je hier vragen over hebben of het er niet mee eens zijn: plaats een opmerking, want daar ben ik uiteraard benieuwd naar!

Update:
Ik heb afgelopen maandag met Ruud en Thomas van M4N om tafel gezeten om het eea door te nemen, hier maak ik nog een verslag van, maar kom ik voor maandag niet aan toe. De conclusie is in ieder geval dat het systeem goed in elkaar steekt en dat de website geen direct geen gevaar loopt in Google.