Redenen voor Performanced Based SEO

Home / Redenen voor Performanced Based SEO

Veel van de huidige SEO-contracten zijn (nog) niet performance based. Veel klanten denken eenmalig een (groot) geldbedrag kwijt te zijn. Daarna verwachten ze een top 10 positie of een bepaalde hoeveelheid traffic. Niets mis mee zou je denken, echter is het al tijden zo dat zoekmachines dit soort SEO praktisch niet meer accepteren en zeker in de toekomst zal deze manier van zoekmachine marketing niet meer werken. Ik zal uitleggen waarom er toekomst in mijn ogen zit in Perfomanced Based deals of Inhouse (al dan niet ingehuurde) SEO’s.

Huidige staat van SEO in Nederland
Dit is bij een grondige SEO-aanpak niet het geval. Uw zoekmachine bureau zal niet alleen uw website spiderbaar moeten maken maar ook verder moeten kijken naar uw online strategie. Denkt u bijvoorbeeld aan:

  • Hoe verkrijgen we links?
  • Welke structuur is logisch voor de zoekmachine en de klant
  • Regelmatige nieuwe content op uw website
  • Wat zijn NU de juiste zoektermen?
  • De long tail, hoe gebruik ik dit? hoe zet ik dit in en hoe kan ik dat nu precies meten (en wil dat wel meten)?
  • Wat is de conversie op bepaalde zoektermen? Hoe kunnen we deze verbeteren of beter targetten.
  • Het optimaliseren van de landingspagina’s (waarom is heel uw website niet geheel ingericht om te converteren? maar alleen om in één richting te converseren?)

Echter wordt dit allemaal nog niet aangeboden in veel van de huidige offertes. Daarin wordt u alleen aangeboden uw website beter vindbaar te maken (soms zelfs alleen maar op een tiental ’top’ zoektermen. Hallo, long tail iemand?). Door de vorm en inhoud iets aan te passen zodat het netjes volgens de richtlijnen van de w3c is opgezet. Een taak die elke fatsoenlijke webbouwer al had moeten doen.

Accessibility
Het is vaak zo dat als er bij de ontwikkeling van de website netjes gebruik is gemaakt van accessibility (het toegankelijk maken van websites/inhoud voor de minder valide medemens) en usability (handig in gebruik) regels er vaak al niet eens groot bedrag vrij hoeft worden te gemaakt om de website beter spiderbaar te maken.

Laat de SEO het werk doen wat belangrijk is voor uw zoekresultaten en niet het puin ruimen van uw webbouwer.

Het puinruimen
Dit is eigenlijk nog maar de eerst stap in het optimalisatie proces. Daarna begint het echte werk voor de SEO-er pas. De kosten hiervan lopen vaak de spuigaten uit, soms betaald u zelfs dubbel voor het neerzetten van uw eigen website, maar nu op een goede manier. Dit is dan ook de reden dat vele bedrijven vaak na stap 1 blijven hangen in de evaluaties en verder niet meer investeren.

Performance Based
Door te kiezen voor een Performance Based aanpak kunt u relatief goedkoop uw website laten optimaliseren, bijwerken, verbeteren, evalueren, herstructureren en weer evalueren. Dit alles voor slechts een percentage van uw omzet via dezelfde website. Dit is natuurlijk de performance based aanpak, welke flink in de omzet papieren kan lopen als de deal niet heel goed is afgesloten voor beide partijen. Zeker als het gaat om een éénmalige technische optimalisatie waarbij vooral spiderbaarheid/accessibility het grote probleem was en het contract voor langere tijd is afgesloten.

Inhouse optimalisatie
In dat geval doet u er verstandig aan een SEO in te huren voor inhouse optimalisatie. Zodat de kosten relatief laag zijn en de maximale winst wordt behaald uit uw eigen omzet. Het enige wat u dan betaald is het uurtarief van uw SEO. En zolang u geen grote naam uit het buitenland haalt zullen de kosten voor de consultancy in verhouding ook laag blijven.

Zorgt u ervoor dat uw zoekmachine bureau een online marketing bureau wordt dat zich bezig kan houden met haar echte werk: Uw website beter in de markt zetten online, op elke mogelijke manier.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

10 reacties op “Redenen voor Performanced Based SEO”

  1. Bas avatar
    Bas

    Roy,

    Erg helder en informatieve post, Thnx

    Bas

  2. Gerben avatar

    @Roy,

    Er even vanuit gaande dat ook jij je laat “inhuren”. Wat is dan, een niet zo hoog, uurtarief in jouw ogen?

    Ps. ben het helemaal met je stelling eens om inhouse meer te kunnen dan compleet outsourcen zonder controle en beheer.

  3. Roy avatar

    Ik vind alles tussen de 85 en 120 euro per uur niet duur. Duur is echter een relatief begrip. De uiteindelijke waarde van een SEO betaald zich uit als je de kosten en baten tegenover elkaar hebt gezet.

    Als je bekijkt wat de topnotch SEO in de US vragen voor een uurtje lullen dan zit je al gauw op zo’n 400-600 dollar.

  4. Ruben Timmerman avatar

    He Roy, koel dat je nu eindelijk ook over SEO blogt, go go go!

    Ben het redelijk eens met wat je hier schrijft, maar de motivatie voor performance based SEO ontgaat me eigenlijk. Hoe je iets afrekent hoeft niets te zeggen over hoe je een project insteekt lijkt me? Je redenen kloppen op zich: natuurlijk moet je SEO niet als een campagne maar als een proces zien. Het zit meer in je organisatie dan in je website. En inderdaad, het is vaak puinruimen.

    Maar waarom zou je dat nou per se performance based moeten afrekenen?

    IMHO zitten er ook een aantal grote nadelen aan performance based SEO. Vooral de manier waarop dat meestal gedaan wordt: het omzeilen van de structuur (organisatie, CMS, etc.) door het toevoegen van een los systeem of zelfs losse pagina’s aan de website (zal geen voorbeelden noemen ;)). Dat zorgt ervoor dat je niet meer weg kunt bij je SEO bedrijf. Bovendien wordt je organisatie er ook niet beter van, en dat lijkt me strategisch (!) nu bepaald niet wat je wilt.

    Ik zou dan ook pleiten voor wat je noemt “inhouse optimalisatie”, maar niet door zomaar een consultant in huis te halen die de klus klaart. Beter is om die consultant de boel op orde te brengen en daarna aan de zijlijn te laten meekijken om te zorgen dat de SEO strategie geborgd blijft in de organisatie.

    Ik heb hier al een tijdje een concept artikel over klaarstaan, zal kijken of ik dat binnenkort eens kan afmaken 🙂

  5. Roy avatar

    Ik zal je uitleggen hoe je dit aan zou kunnen pakken qua organisatie, ik heb er nu alleen even de tijd niet voor.

    Ik ben het overigens helemaal met jou (en de grote SEO’s) eens over de SEO als consultant en daarna als tutor/vraagbaak, en een eigen afdeling die voor de seo zorgt.

  6. Roy avatar

    Ik ben gaandeweg beetje afgeweken van het verhaal eigenlijk. Gebeurd me wel vaker, dat is ook een van de reden dat ik ben gaan bloggen, zodat ik alles wat netter en overzichterlijker kan vertellen en presenteren. 🙂

    Het voordeel van een Performance Based contract (gezien het puinruimen) is het feit dat je praktisch geen geld kwijt bent of voor je consultancy of voor je uitvoer, afhankelijk van het model waarin je bereid bent dit te gieten. Natuurlijk hoef je dat niet via een Performance Based model af te rekenen, maar het scheelt je een hoop geld (immers: No Cure, No Pay).

    Dit zou je natuurlijk ook gewoon via een CPC of een maandcontract betalingsmodel kunnen gieten, maar dan ben je vaak al een klap geld kwijt (bovenop de kosten van je ontwikkelde website) voordat je er ook maar enig voordeel van hebt.

    Verder is het plaatsen van een halve site met unieke content door de site van de klanten niet een echt nette oplossing, (gij zult immers officieel geen pagina’s maken voor de zoekmachines, zegt Google) maar zit er soms door allerlei omstandigheden en het daarbij afgesloten contract niet altijd de mogelijkheid in om dit anders te doen. Helaas. Nergens staat overigens dat content die niet spiderbaar is, niet spiderbaar gemaakt mag worden. Google geeft dit ook zelf duidelijk aan 😉

    Onetomarket heeft de afgelopen 2 jaar geëxperimenteerd met het Performance Based model en we zien hier wel een aantal voordelen van in, maar tevens zijn we tegen nadelen aangelopen. Met name de medewerking van de klant is vaak niet erg hoog als hij niet direct kosten te zien krijgt.
    Anderzijds zien we ook klanten die precies snappen hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Deze zijn dan ook erg gemotiveerd om ons te voorzien in de informatie en de eventuele acties waar we om vragen.

    Nogmaals, als SEO zou ik ook het liefst samen met de klanten puinruimen, dit samen met ze doornemen, inclusief de redenen daarvan en ze daarna begeleiden tijdens hun hele campagne(s). Echter zien we in Nederland nogal een afschuif cultuur waarbij de verantwoordelijkheden graag bij een ander neerlegd en dingen uitbesteed, zonder redelijke argumentatie.

    Langzaam maar zeker zien we echter wel een omslagpunt en weten de mensen die goed bezig zijn online wel hoe ze dingen op een ‘andere’ manier kunnen aanpakken.

  7. Jurgen avatar

    Hi Roy,

    Cool artikel. Ik ben persoonlijk fan van PB/SEO, omdat het een hele leuke tussenvorm is van dienstverlenen en ondernemen. De aanpak verschilt niet van consultancy trajecten zoals Ruben terecht opmerkt, maar omdat het voor jou als SEO in de tijd lucratief kan zijn (m.a.w. het levert je per uur meer op dan gemiddeld), werk je in feite met een onbeperkt uren-budget. Waarom wordt het weinig toegepast? Het komt zelden voor dat een SEO bereid is om met enig risico kostbare tijd te investeren, omdat een ondernemer bereid is om de opbrengst voortkomend uit de inspanningen te delen (en vice versa).

    Over SEO in Nederland. Het is inderdaad wel prettig om te zien dat er een verschuiving is in vraag (en aanbod) van pakketjes met keywords & positiedalingverzekering naar kwaliteit & duurzaamheid o.b.v. gegronde urencalculaties. Maar goed. Wat dat betreft ieder beest zijn zelfgekozen feest uiteraard 🙂

    P.S. Mijn eerste postje hier, dus ook nog ff congrats met je blog (good busy!)

  8. benjamin avatar
    benjamin

    Hallo,

    ben ik volledig mee eens : geen resultaten, geen centen.

    benjamin.

  9. Optimax Solutions avatar
    Optimax Solutions

    Zoals Jurgen correct vaststelt, is PB SEO een tussenvorm tussen dienstverlenen en ondernemen. Daar zit ook meteen een bottleneck: het aantal klanten dat je kunt aannemen is beperkt.

    Een ander probleem is meer principieel. Moet je (mede) afgerekend kunnen worden op basis van factoren die je zelf niet kunt beïnvloeden. Wat als je niet van alle spelers de benodigde medewerking krijgt. Alle afspraken en voorwaarden zullen heel goed vastgelegd moeten worden.

    Je hebt bvendien vanuit het oogpunt van risicospreiding de toch een redelijk aantal klanten nodig.

    Vanwege voornoemde redenen, lijkt me dit een model dat alleen voor de grotere bureaus kan/zal werken.

    Het is zeker geen onbewandelbare weg, maar de meerderheid van SEO’s zal in de toekomst toch per uur factureren, of op projectbasis, wat uiteindelijk ook een verkapte vorm van urencalculatie is.

  10. Joppe avatar

    Ik wilde 2 maand geleden ook een SEO bedrijf inhuren om een project te laten scoren op bepaalde trefwoorden. Deze rekende ipv een vast bedrag een jaarlijks bedrag van x.xxx. Hierbij gaf hij duidelijk aan waar dat is op gebaseerd. Wilde ik stoppen met zijn activiteiten dan had ik dus grote kans dat ik weer zou droppen in de resultaten omdat er niets meer werd onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.